Ortadoğu’daki savaş Körfez ülkelerine de yayılarak devam ediyor. ABD Başkanı Trump, İran’ın savaşı kaybettiğini ve savaşı kendisinin sona erdirmeye karar vereceğini açıkladı. Washington Post gazetesi Trump’ın savaş boyunca günde 20-25 yalan söylediğini liste halinde her gün vermekte.
İran şaşırtmaya devam ediyor. ABD ve İsrail, 48 İranlı komutan ve yöneticiyi öldürmelerine karşın İran’ın her seferinde yeni yönetici ve komutan seçmesi dünyada ilgi ile izleniyor. ABD Hürmüz Boğazına hakim olduğunu açıklasa da esasında sadece İran’ın geçişlere izin verdiği anlaşılıyor.
Savaşın en kötü yanı İran’da hastane, okul ve banka gibi sivil hedeflerin vurulması. Savaşın kaybedeni hayatlarını kaybeden siviller. Tabii savaşın sona ermesi ile esas kayıplar ortaya çıkacak. İran’ın Haziran 2026’daki İsrail saldırından sonra olası bir savaşa hazırlandığı uzmanlarca ifade ediliyor. İran’ın elindeki balistik füzeler ve dronların tükenmediği anlaşıldı.
Sri Lanka açıklarında ABD denizaltısı tarafından vurulan İran donanmasına ait geminin silahtan arındırılmış olduğu ortaya çıktı. İran, ABD üssü ve askeri bulunan Körfez ülkelerini de bombaladı. İran’ın “sürekli hücum” da bulunacağı İranlı yetkililerce açıklandı. 11 Mart 2026’da toplanan BM Güvenlik Konseyi, İran’ı Körfez ülkelerine saldırması nedeniyle kınadı.
Savaşın artık bölgesel etkilerinin yanısıra Türkiye’yi de etkileyen ekonomik sonuçları da ağır şekilde ortaya çıktı. Hürmüz Boğazının İran tarafından kapatılması nedeniyle petrol fiyatları dünya ekonomilerini etkiledi. Tedarik maddeleri, artan navlun ücretleri nedeniyle Endonezya’dan Kanada’ya kadar arttı.
Savaşın maliyetinin ABD kara, hava ve deniz kuvvetleri için Amerikan halkına ilk altı gün için 11 milyar ABD Doları olduğu Amerikan kaynaklarında belirtiliyor.
Türkiye’yi savaşa çekme çabaları ise NATO güçlerinin balistik iki füzeyi önlemesi nedeniyle sona erdi sayılır. İncirlik aslında yabancı askerlerin de bulunduğu Türkiye’ye ait bir üs. ABD’nin İran ve Irak’taki Kürtleri savaşa çekme planı da gerçekleşmedi. Burada Irak Cumhurbaşkanının Kürt olan eşinin çağrısının da etkisi var.
Savaşın sonuçları itibariyle kötü olduğu herkesçe bilinen. Kimse savaş çıkmasını istemiyor. Bu nedenle de İran masaya oturduğunda ABD ve İsrail’in saldırmaması garantisini isteyecek. Hakkı da tabii. ABD ise İran’ın sınırlı miktarda uranyum zenginleştirmesini kabul edecek gibi.
Savaşın tüm yükü Amerikan vergi yükümlülerine ait olacak. Türkiye’de ise savaşın etkileri belli olmaya başladı. Meyve, sebze ve diğer dayanıksız tüketim mallarına gelen zamlar savaşın sonucu. Esas etkiler savaşın sona ermesi ile ortaya çıkacak.
Savaşın esas kazananları Çin ve Rusya sayılır. Rus petrolü prim kazandı bile. Çin ise kendi bölgesinden ayrılan ABD nedeniyle bir serbestiyet kazanmış sayılır. Savaşı izlemeye devam edelim.
Savaşsız bir dünya ümidiyle. Atatürk ne kadar da güzel ifade etmiş “ Yurtda sulh Dünyada sulh”
Savaşı kim kazanıyor?
Savaşı kim kazanıyor?
Paylaş: