İran'ın en büyük film festivali olan Fajr, 26 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında Şiraz'da düzenleniyor. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre festivalde 30 ülkeden 45 seçki gösterilecek.
Festivalin resmi internet sitesinde Nuri Bilge Ceylan'ın da "özel konuk" olarak etkinliğe katılacağı duyuruldu. Pek çok basın kuruluşu, ünlü yönetmenin "jüri başkanı" olarak görev yapacağını yazdı.
İran Bağımsız Sinemacılar Derneği'nin Ceylan'a hitaben yayımladığı açık mektupta yönetmenin festivale katılacağı ve işbirliği yapacağı iddiasının "hayal kırıklığı yarattığı" belirtildi.
Mektupta "İran İslam Cumhuriyeti yönetimine bağlı Fajr Film Festivali ile işbirliği yapacağınız haberi, yıllardır çalışmalarınızı takip eden ve onların insani, entelektüel duruşundan ilham alan kişilerde şaşkınlık ve üzüntü yarattı" ifadelerine yer verildi.
Dernek mesajında Ceylan'ın festivale katılmasının, İran yönetiminin ülkenin kültürel çevresi hakkında oluşturmak istediği "gerçek dışı imajı güçlendireceği"ni savundu.
İranlı sinemacılardan Nuri Bilge Ceylan'a tepki
Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın İran'da Fajr Film Festivali'ne katılacağı iddiası, İran'da büyük kriz yarattı.
Paylaş: