Sanayiye Kamu-Özel İşbirliği modeli geliyor

İzmir İş Dünyası Buluşmaları’nda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır oldu. Endüstri merkezlerinin kurulması için havayolu ve hasteneler için uygulanan kamu-özel işbirliği modelini örnek gösteren Kacır, “Böylece kamulaştırma ve alt yapı maliyetleri de hızla finanse edilmiş olacak” dedi
İzmir’de düzenlenen İş Dünyası Buluşmaları’nın konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kaçır oldu. İzQ Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen toplantıya İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli ile işadamları katıldı. 
 
‘MASTER PLAN’ GELİYOR
İzmir’de sanayicilerin yatırım yapacak arsa bulamamasına yönelik eleştirilerinin olduğunu söyleyen Bakan Kacır, çözüm olarak Sanayi Alanları Master Planı hazırlıklarının sürdüğünü aktardı. Sanayi alanlarının genişlemesi konusunun ülke genelinde ciddi bir sorun olduğunu belirten Kacır, “Sanayi alanlarının artırılması için de çalışmamız var. Sanayi Alanları Master Planı’nı tamamlayıp 10-15 yıllık alanlar oluşturacağız. Raylı sistem ve liman bağlantılarını merkeze alarak hızlı bir sanayileşmeye geçeceğiz” dedi. 
 
‘KÖPRÜ VE HASTANE GİBİ”
Tıpkı köprü, havayolu ve şehir hastanelerinde olduğu gibi bir sistemi büyük endüstri merkezlerinin kurulmasında da hayata geçireceklerini vurgulayan Kacır, “Kamu-özel işbirliği ile büyük ölçekli endüstri bölgelerinin oluşturulmasında bu sistemi uygulayacağız. Böylece kamulaştırma, altyapı maliyetlerini hızlıca karşılayacak bir finansman modelini uygulamış olacağız” diye konuştu. Ülkemizin Çin ve Uzakdoğu ülkelerine göre çok daha avantajları olduğunu açıklayan Kacır, “Genç iş gücümüzü doğru yetiştirirsek en büyük avantajımız bu gençler olacak. Böylece Çin ve Batı ülkelerinden yatırımları çekebiliriz. Nitelikli eğitim ile de bu gençleri sanayide ara eleman olmasını hedefliyoruz. Yatırım teşvikleriyle ilgi de kapsamlı bir reform yapıyoruz Yatırım kredilerinde finansman desteği vereceğiz. Ama mesleki eğitimle ilgili yatırımcı firmalara ev ödevleri vereceğiz. Yatırım teşviki alanlar mesleki eğitme sahip çıkmak zorunda olacak” ifadelerini kullandı. Mesleki eğitim ile sanayicilerin ara eleman talepleri arasındaki farklılığı ortadan kaldırmak için İlk Eğitim Şurası’nı da İzmir’de gerçekleştireceklerini vurgulayan Bakan Kacır, böylece sanayicilerin istediği eğitim modelinin hayata geçeceğini sözlerine ekledi. 
 
“EĞİTİMİN KARŞILIĞI YOK”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın ilk kez İzmir’e geldiğini söyleyerek EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir’i inovasyon merkezi haline getirmek için çabaladıklarını söyledi. Enflasyondan kutuplaşmaya kadar bir çok etkenin üretimi zorlaştırdığını aktaran Yorgancılar, “En önemli sorunlarımızın başında ara eleman sıkıntısı geliyor. Yaptığımız anket ve çalışmalarda herkes günün ihtiyacıyla örtüşmeyen ve üniversitede okutulan derslerin iş hayatında bir karşılığının olmaması bizim için önemli bir sorun. Bize hangi ülke uygunsa o ülkenin eğitim sistemini uygulamalıyız” dedi.
 
“ATIK OSB’Yİ KURALIM”
Sanayi arsası bulamadıklarını söyleyen Yorgancılar “Karşımızda ya sit ya da mera özellikli alanlar çıkıyor. Mera özelliğini kaybeden yerlerin sanayiye kazandırılması gerek. Türkiye’de hiç olmayan Atık Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) kurmayı hedefliyoruz. Fakat yer yok. Eğer yer olursa yatırımcı hazır hemen kurarız” diye konuştu.  
 
AR-GE DEĞİL VERGİ İNDİRİM MERKEZİ
ARGE merkezlerinin inovasyon ve buluş yapmak yerine vergi indirme merkezi haline geldiğini açıklayan Yorgancılar, “Kentimizde 20 ARGE merkezimiz var ama ihracatta kilogram başına 1,57 dolar kazandırıyor. Bunca ARGE merkezi ne yaptı ya da yapamadı ki kilogram başına ihracat rakamı önceki yıllara oranla aynı kaldı. Yapılan ARGE’nin karşılığında destekler verilmezse bu merkezler Ür-Ge merkezi olmaktan öteye geçemez. Gerçekten ARGE merkezlerinde yüksek teknoloji üretirsek kilo başı ihracat rakamımız 3-4 dolara çıkar.  
 
“AYAK UYDURAMIYOR”
Seçimlere yönelik açıklamalarda da bulunan Bakan Kacır şöyle konuştu: “Bizlerin şehirler arasında ayrım yaptığımızı iddia edenler oluyor ama biz bunu tebessümle karşılıyor ve bu iddiaları sanayicilerimize havale ediyoruz. Çünkü sanayicilerimiz hiçbir ayrım yapmadığımızı en iyi bilenlerdir. İzmir potansiyelinin altında ama bunda bizim kabahatimiz yok çünkü bizim ritmimize ayak uyduracak bir yerel yönetimden çok uzak kaldı. Umarım 1 Nisan’dan itibaren bizim hızımıza ayak uyduracak bir yönetim kazanmış olur.”