Aile şirketlerinin hukuki yapılanması İZTO gündeminde

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, kuşaklar arası yönetimsel aktarım için yeni politikalar gerektiğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası ve İstanbul Tahkim Merkezi iş birliğinde, Türkiye’de aile şirketlerinin hukuki yapılanmasının, ticari uyuşmazlıkların tahkim ile çözümünün, sözleşmelerin ticari hayat için öneminin anlatıldığı “Sözleşmelerin Ticari Hayat İçin Önemi ve Uyuşmazlıkların Çözümü” konulu toplantı İzmir Ticaret Odası çok amaçlı salonda düzenlenen etkinlikle gerçekleşti. Toplantıda, Türkiye’deki aile şirketlerinin hukuki yapılanması, ticari uyuşmazlıkların tahkim ile çözümü ve sözleşmelerin ticari hayat için önemi konularına yer verildi.

“Aile şirketleri çıkmaza düşüyor”

Hukuk alanında yapılan çalışmaların, ticaret hayatının gelişmesinde destekleyici görev üstlenerek şirketlerin ekonomik faaliyetlerine ivme kazandırması açısından büyük önem taşıdığını söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, “İş hayatında her birimizin olmazsa olmazı olan ve hukukun üstünlüğünden gücünü alan “sözleşmeler”, ticari ilişkilerimizi belirlemek ve sınırlarını çizmek için bizlerin elindeki en kapsamlı araç olarak ön plana çıkıyor, ticari faaliyetlerin yapılabilmesi ve tarafların hukuki olarak kendini güvence altına almasında da önemli görevler üstleniyor” dedi.

Mahmut Özgener, hukuki anlamda gelişimi doğru bir şekilde sürdürmek için, gerek İzmir gerekse Türkiye’deki şirketlerin yapısını daha iyi analiz etmek gerektiğini de ifade ederken, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik yapı içinde ülkemize ciddi katma değer sağlayan ve birçok girişimi hayata geçiren aile şirketlerinin önemli bir yer tuttuğunu gözlemliyoruz. Aile şirketlerinin sınırlarını net olarak belirleyemediğimiz ve kurumsallaşmasını sağlayamadığımız takdirde, ekonomimizin dinamosu olan bu şirketlerin büyük bir çıkmaza düştüğünü görüyoruz.  Bu nedenle aile şirketlerinin hukuki alt yapısını anlamak, kuşaklar arası yönetimsel aktarımı sağlıkla yerine getirebilmek için politikalar üretmek gerekiyor.”

“Elimizden geleni yapmaya hazırız”

Dava sayısı ve uyuşmazlık miktarıyla Avrupa’nın en önemli tahkim merkezleri arasında yer alan ISTAC’da görülen davaların yüzde 92’sinin 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırıldığını, tahkim yargılamaları ile daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenli hukuki sonuç alınmasının önünün açıldığını belirten Özgener, “Tahkim uygulamasını ülkemizde ilk hayata geçiren Odalardan biriyiz. Mahkemelerin yükünü azaltarak hem yargı sistemimize katkı sağlıyor hem de üyelerimize daha etkin ve hızlı bir hizmet sunuyoruz. İZTOTAM olarak; Tahkim ve Arabuluculuk kurumlarının gelişmesine katkı sağlarken, ticari hayatta zamanın ne kadar kıymetli olduğunun farkında olarak, anlaşmazlıkları giderme noktasında elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız” diye konuştu.

“Uyuşmazlıkları önleyelim”

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı da, ticaret yapmak isteyen kişiler arasında günlük yaşamda olduğu gibi anlaşmazlıkların meydana çıktığını hatırlattı. Anlaşmazlıkların önlenmesi gerektiğini savunan Akıncı, “En nihayetinde uyuşmazlık çıktıysa kanser gibi tüm hayatımıza yayılmasına izin vermeden ve günlük hayata mal olmayacak şekilde öneyelim. İstanbul Tahkim Merkezi’ne her ne kadar kanun koyucular İstanbul olarak belirtse dahi kalbimiz Ege’de kaldı. Siz bizimle iletişime geçtiğinizde biz desteğe hazırız” ifadelerini kullandı.