7’den 70’e dört mevsim tatilseverler tarafından ilgi gören termal oteller, özellikle sunduğu destekleyici sağlık hizmetleri açısından birçok rahatsızlığı rahatlattığı için tercih edilir. Siz de termal suların faydalarını, Türkiye’deki termal oteller bölgelerini, özelliklerini içeriğimizde keşfedin! Eğer belirli bir hastalığınız varsa termal tatil öncesi mutlaka hekiminize danışın.
Termal Otel Nedir?
Toprak üstü güzellikleriyle zengin ülkemiz yer altından çıkan kaynak suları bakımından da zengin bir coğrafyada yer alır. Ülkemizde bulunan doğal sıcak su kaynaklarına yakın ve bu kaynaklara erişimi bulunan oteller termal oteller olarak anılır. Eskiden kaplıcalar olarak anılan termal oteller, dört mevsim sağlık turizmi severler tarafından ilgi görür, sıcak yeraltı sularının sunduğu rahatlama ve şifayı kendi tesisleri içerisinde sunar. Bu tür otellerin sunduğu doğal sıcak su kaynaklarının şifa özellikleri çağlar boyu bilinir ve kullanılır. Termal sular içeriğindeki zengin mineral yapısıyla destekleyici bir şifa kaynağıdır. Bu sular, özelliklerine göre gerek içme gerek banyo amacıyla kullanılabilir.
Termal otellerde SPA, masaj, banyo kürü, havuz, çamur banyosu, cilt bakımı, fizik tedavi gibi olanaklar vardır. Bunun dışında ağırlıklı olarak kaplıca kürü uygulamaları öne çıkar. Bunun içerisinde banyo kürü, içmece kürü gibi farklı seçenekler yer alır. Ayrıca termal sular, yılın her mevsimi fayda sağlar. Bu nedenle termal otellere yıl boyu ziyaretçilerini ağırlayabilir. Termal otel seçerken, Sağlık Bakanlığı onaylı olan, güvenilir işletmeler arasından bir tercihte bulunmak gerekir.
Termal Otelleri İncelerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Öncelikle, mutlaka Sağlık Bakanlığı onayından geçen yerleri tercih edin.
- Pek çok termal otelin odalarında termal sular bulunur. Hijyen açısından bu olanaklara sahip bir tesisi de seçebilirsiniz.
- Termal suların özellikleri, bulunduğu bölgeye göre değişir. Bu nedenle hangi otelin hangi doğal sıcak su kaynaklarından yararlandığını öğrenin.
- Çocuğunuz ile beraber gidecekseniz çocuk oyun alanlarına ve benzeri imkanlara sahip bir termal otel seçebilirsiniz.
- Gideceğiniz mevsime göre açık veya kapalı havuza sahip termal otellerden birini tercih edebilirsiniz.
Türkiye’de Öne Çıkan Termal Otel Bölgeleri
Türkiye’de termal turizm, farklı pek çok kentte öne çıkar. Farklı pek çok bölgedeki termal oteller, bulunduğu bölgeye göre farklı imkânlar sunar. İşte Türkiye’de öne çıkan termal turizm noktaları!
Afyon
Afyon, Türkiye’nin termal turizm başkenti olarak bilinir. Yerli – yabancı misafirlerin yoğun ilgi gösterdiği şehirlerden biri Afyon’dur. Zengin ve şifa dolu içeriklere sahip termal suları ile bilinen Afyon’da; Ömer Gecek, Gazlıgöl, Heybeli ve Sandıklı olmak üzere 4 temel termal bölge vardır. İster şehir merkezine yakın ister merkeze biraz daha uzak lokasyondaki Afyon termal otelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Ankara
Ankara termal otelleri de ülke çapında çok meşhurdur. Hem Ankara’lıların hem de başkenti ziyaret edenlerin büyük ilgi gösterdiği aktivitelerden biri termal turizmdir. Zengin içeriklere, şifa dolu özelliklere sahip Ankara termal suları özellikle sonbahar ve kış döneminde daha popülerdir. Bu bölgede Ayaş, Kızılcahamam, Beypazarı, Dutlu, Tahtalı, Kapullu ve Haymana Kaplıcaları bilinir.
Bolu
Başkente ve İstanbul’a yakın bir destinasyon olan Bolu, termal turizm açısından önde gelen illerden biridir. Bolu aynı zamanda popüler bir kış tatili rotasıdır. Yüzyıllardan beri faydalanılan Bolu Kaplıcalarından Evliya Çelebi dahi seyahatnamesinde övgü ile söz eder. Banyo ve içme kürlerine elverişli olan Bolu kaplıcalarının en çok rahatlama sağladığı problemler arasında romatizmal rahatsızlıklar, cilt hastalıkları, kan dolaşımı problemleri, solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları, safra kesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, kemik ve kireçlenme rahatsızlıkları, metabolizma ve beslenme bozuklukları sayılabilir. Bolu’da Karacasu Kaplıcaları, Babas Kaplıcası, Sarot Kaplıcası, Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası ve Çatak Kaplıcası Bolu termal otelleri açısından öne çıkanlar arasındadır.
Bursa
Türkiye’de Bursa kaplıcaları da çok ünlüdür. Bunlar arasında Hüsnü Güzel Kaplıcası, Çekirge Sultan Kaplıcası, Haydar ve Hereke Ilıcaları, Düğüncüler Kaplıcaları, Ilıcaksu Kaplıcaları, Keramet Kaplıcası, Kaynarca Kaplıcası, Karamustafa Paşa Kaplıcası öne çıkanlar arasındadır. Kentin en eski ve tarihi kaplıcalarından çok sayıda termal otele ev sahipliği yapan yerlere kadar keşfedebileceğiniz pek çok nokta var.
Yalova
Yalova Termal ve Armutlu Kaplıcaları Türkiye’nin 1. derece önemli kaplıcaları arasındadır. Turistik işletmeler ise Samanlı Dağı’nın yamacında vadi içerisinde yer alan örnekleri ile öne çıkar. Altyapı sorununun olmaması, Türkiye’nin en düzenli ve gelişmiş kaplıcaları arasında olması Yalova termal otellerini öne çıkarır.
Balıkesir
Balıkesir’de; Susurluk, Gönen, Sındırgı, Emendere, Bigadiç ve Manyas kaplıcaları ve Pamukçu Termal Tesisleri ve Hisaralan Kaplıcaları öne çıkar. Balıkesir kaplıcaları özellikle sonbahar kış aylarında ziyaretçi yoğunluğu yaşar.
Kütahya
Kütahya’nın başlıca termal otel bölgeleri Yoncalı ve Emet Dereli Kaplıcaları, Termal Turizm Merkezi, Ilıca Harlek Termal Turizm Merkezi, Gediz Murat Dağı Termal Turizm Merkezi, Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi, Simav Eynal Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Simav Çitgöl Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Simav Naşa Termal Turizm Merkezi bunlardan bazılarıdır.
İzmir
Ege’nin İncisi İzmir’deki kaplıcalar antik çağdan bu yana kullanılır. Balçova, İnciraltı, Narlıdere ve Çeşme Ilıca gibi yerler sayesinde merkezi noktada bir termal turizm deneyimi yaşayabilirsiniz. Bademli Ilıcası, Balçova Termal, Bayındır Ilıcaları, Bergama Kaplıcaları, Menemen Ilıcaları, llıcagöl Ilıcası, Tavşan Adası Ilıcası, Çeşme Ilıcaları, Şifne Kaplıca ve Çamuru, Seferihisar Kaplıcaları, Urla Ilıcaları gibi termal kaynaklara sahip İzmir’de güzel bir sonbahar – kış tatili yapabilirsiniz.
Eskişehir
Son olarak yer altı suları açısından çok zengin olan Eskişehir de önemli bir alternatiftir. Kentin merkezinde pek çok hamam ve termal tesis vardır. Sakarıılıca Kaplıcaları, Hasırca Kaplıcası, Kızılinler Kaplıcası, Sivrihisar Gümüşkonak Ilıcası, Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası, Çifteler Hamamı öne çıkan Eskişehir kaplıcaları arasındadır.