E-sigara kullanan gençlerde kurşun ve uranyum tespit edildi

Yapılan bir çalışma, elektronik sigaranın gençleri toksik metallere maruz bırakma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Elektronik sigaranın, neredeyse normal sigara kadar zararlı olduğu ve solunum yolu hastalıkları ile nikotin bağımlılığıyla olan ilişkisi bir süredir biliniyor. Önceki verileri temel alan yeni bir çalışma, gençler arasında elektronik sigaranın sıklıkla kurşun ve uranyuma maruz kalma riskini artırabildiğini ve gençlerde beyin ve organ gelişimine potansiyel olarak zarar verebileceğini buldu. Sözcü’de yer alan habere göre araştırmanın yazarı Dr. Hongying Daisy Dai, “Bu çalışma, idrardaki metal seviyelerinin (yani kadmiyum, kurşun ve uranyum) elektronik sigara içme sıklığı ve tat türlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek için ABD’deki ergen e-sigara kullanımının temsili bir örneğini analiz etti” dedi. Çalışma pazartesi günü Tütün Kontrolü dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar, son 30 günün toplam 6 ila 19 günü boyunca aralıklı olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarındaki kurşun seviyelerinin, ayda bir ila beş günü olarak tanımlanan ara sıra elektronik sigara kullananlara kıyasla %40 daha yüksek olduğunu buldu. Sık sık (20 gün veya daha fazla) elektronik sigara kullananlarda seviyeler %30 daha yüksekti. Araştırmaya 200 genç katıldı.