Festivalin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Her ne kadar adı festival olsa da, eğlenmek ve keyif almak bu işin sadece bir parçası. Bizim asıl gayemiz, tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak; çiftçimizin emeğini göstermek, pazarını genişletmektir. Biliyoruz ki, üretici güçlendikçe gastronomi turizmi de zenginleşir. Çünkü tarımsal faaliyetlerimiz mutfağımızı çeşitlendirdiği sürece ilçemizde gastronomi turizmi daha ileriye gidecektir” ifadelerini kullandı. Balkan, Gastrofarm Urla’nın, hem sürdürülebilir tarımsal üretimin devam etmesi için hem de gastronomi turizminin gelişmesi için oluşturduğumuz çok önemli bir konsept olduğuna dikkat çekti.
“15 bin zeytin fidanı dağıttık”
Son 23 yılda 10 kez zeytinliklerin imara, sanayiye, madenciliğe açılması girişiminde bulunulduğunu 11. girişimde ise Zeytin Yasası maalesef Mecliste kabul edildiğini hatırlatan Balkan, “Tüm bu süreç, bizlerin toprağa duyduğu sorumluluğu daha da büyütüyor” diye konuştu. Bu kapsamda yaptıkları çalışmaları paylaşan Balkan, “Üreticimize bugüne kadar toplamda; 15 bin adet zeytin fidanı dağıttık. Tarım arazilerimizi iş birliği protokolleriyle kooperatiflerimize teslim ettik. İlçemizdeki zeytin ağaçlarının ve üreticilerimizin envanterini oluşturduk. 200 zeytin üreticimizi, uzman eğitmenlerle buluşturduk. Hurma zeytinimizin gen haritasını çıkardık. Coğrafi işaretlemesi için bakanlığa başvurduk” dedi.
“Zeytin Koleksiyon Bahçesi açıyoruz”
Hayata geçirecekleri projeleri de açıklayan Balkan, “Köy enstitülerinden esinlenerek geliştirdiğimiz bir tarım okulu projemiz var. Uygulamalı eğitimlerin verileceği tarım okulunda yarının üretimini de garanti altına alacağız. 1930 yılında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Valiliklere gönderdiği telgraftan yola çıkarak atamızın vasiyetini yerine getiriyoruz. Birgi Köyümüzde Zeytin Koleksiyon Bahçemizi açıyoruz. Pazar günü saat 11.45’de ilk zeytin fidanı dikimimizi gerçekleştireceğiz” dedi.
Sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla bu zamana kadar 4 ödül aldıklarını söyleyen Balkan, “Green Destination, Green Destination Gold, People’s Choice ve Urla Belediyesi olarak başvurduğumuz ‘Best Tourism Villages’ programında Barbaros Köyümüz ‘dünyanın en iyi turizm köyü seçildi” ifadelerine yer verdi.
“5 adımla zeytinciliği destekleyeceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da büyükşehir belediyesi olarak köklü kültürü geleceğe taşımak için önümüzdeki günlerde zeytinciliği bütüncül bir yaklaşımla destekleyecek 5 stratejik adımı hayata geçireceklerini söyledi. Tugay, “Birincisi zeytin araştırmaları enstitüsü kuracağız. Zeytinciliği bilimle Ar-Ge’yle modern yöntemlerle güçlendirecek bir merkez olacak burası. İkincisi zeytincilik akademisi kuracağız. Üreticililerimizin, gençlerimizin, sektör çalışanlarının eğitim ihtiyaçlarına cevap verecek ustalık ile bilimi buluşturacak bir yapı oluşturacağız. Üçüncüsü İzmir zeytinyağı kalite programı kuracağız. Burada kaliteyi artırmayı, uluslararası standartlara uyumu güçlendirmeyi, ve İzmir’in zeytinyağını dünya sahnesine taşımayı hedefliyoruz. Dördüncüsü, İzmir zeytin rotasını tanımlayacağız. Zeytinin kültürünü mutfağını ve hikayesini turizmle buluşturan özel bir turizm rotası oluşturacağız. Son olarak da İzmir zeytin ihracatı merkezi kuracağız. Burada kooperatifleri ortak bir marka altında ihracata hazırlayan, uluslararası pazarda rekabet gücünü artıran bir merkez oluşturacağız. Zeytin artık sadece geçmişin mirasının, yerel üretimin bir parçası olmaktan çıkaracak, geleceğin güçlü, ekonomik ve kültürel değeri olarak da ele aldığımızın göstergesi olacak” diye konuştu.
Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan da “Üreticilerimizi alın teri emeğiyle mirası geleceğe taşıyoruz. Zeytin sadece bir ağaç değildir barıştır bilgeliğin sembolüdür ölümsüzlüktür. Üreticimizin yanında olmaya onların sesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
Urla zeytin ve sanatı bir araya getirdi
Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali başladı. Festival, 23 Kasım’a kadar sergilerden tadımlara, söyleşilerden konserlere uzanan etkinliklerle zeytinin kültürel ve üretimsel değerini ön plana çıkaracak. Üç gün boyunca Urla, hem üreticiyi hem sanatseverleri bir araya getiren canlı bir buluşma noktası olacak.
Paylaş: