Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Sağlık Turizmi Köprüleri Türkiye’de Sağlık Diplomasisi ve İnovasyon Zirvesi İzmir’de gerçekleştirildi. Etkinlikte İzmir ile ilgili değerlendirmelerde bulanan SATKOF Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay, tıbbi aromatik bitkileri, temiz havası ve kaliteli su kaynakları ve güçlü termal tesis altyapısının, İzmir’in cazibesini artıran başlıca unsurlar arasında yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin sağlık turizmindeki yükselen konumunu global ölçekte tanıtmayı amaçlayan zirve, diplomatik heyetlerin, akademik kurumların ve sektör temsilcilerinin buluştuğu kalıcı bir vizyon platformu olarak konumlanıyor.
Türkiye’de sağlık turizmi
Türkiye’nin sağlık diplomasisi kapasitesine önemli katkılar sunan etkinlik kapsamında Türkiye’de sağlık turizminin hak ettiği yere gelmesi için uluslararası bir çalışmaya ev sahipliği yapacak şehir olarak İzmir’i seçtiklerini aktaran Prof. Dr. Aysun Bay, “İzmir’in tıbbi aromatik bitkileri, temiz havası ve kaliteli su kaynaklarıyla birlikte güçlü termal tesis altyapısı, kentin cazibesini artıran başlıca unsurlar arasında yer alıyor.” dedi. Etkinlikte Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Fas gibi ülkelerin yanı sıra Afrika’dan Gambiya, Zambiya, Nijerya gibi ülkeler de dâhil olmak üzere 65 ülke ile birlikte Amerika ve Venezuela’dan da bakanlık düzeyinde delegasyonlar bulunuyor. Çalışmanın yalnızca uluslararası tanıtım amaçlı olmadığını; aynı zamanda sağlık turizmini yerinde ve kendi özelinde gösterme fırsatı sunduğunu da dile getiren Prof. Dr. Bay, “Etkinlikte binin üzerinde akademisyen sunum yapacak ve Azerbaycan’dan Amerika’nın 52 eyaletine kadar, ayrıca İngiltere ve Avrupa ülkelerinden temsilciler katılım sağlıyor. Sağlık turizmini koordine eden alım heyetlerinin artık resmi, yasal ve kalite akreditasyonuna uygun bir zeminde hareket etmesini, kayıt dışılığın engellenerek ülkemize ekonomik katkıya dönüşmesini amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yapay zekâ destekli uygulama
Zirve kapsamında İzmir’in ne anlama geldiğini yerinde göstermek ve tanıtımın ötesine geçmek için cumartesi günü Selçuk Antik Kenti turu da içeren bir gezi programı hazırladıklarını da aktaran Prof. Dr. Bay, “Sağlık turizminde en büyük sıkıntının vize işlemleri olduğunu görüyoruz. Bu konuda bakanlıklarımızın güçlü desteğini alarak koordinasyonu sağlamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Dermatoloji, estetik, karaciğer nakli, kozmetoloji, ilaç tedavileri, saç ekimi, diş ve göz sağlığı gibi alanlarda bilimsel oturumlar ve panellerin de yer aldığı zirvede, hastaneler ve özel sağlık sigortaları kendi sunumlarını gerçekleştireceğini de aktaran Prof. Dr. Bay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çünkü komplikasyon sigortası sağlık turizmi mevzuatına girdi ve turistik amaçla gelen hastalar, hasta olmasalar bile sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu kapsamda geliştirdiğimiz yapay zekâ sistemi ile ‘sağlık Turizmi Türkiye’ araması yapıldığında hastaların ilgili merkezlerle eşleştirilmesini sağlıyor; yalnızca sağlık alanında değil, turistik faaliyetler ile yeme, içme ve gıda güvenliği açısından da altyapı oluşturuyoruz.”
Sağlık turizmi İzmir’de buluştu
1. Uluslararası Sağlık Turizmi Köprüleri Türkiye’de Sağlık Diplomasisi ve İnovasyon Zirvesi, sağlık turizminin tüm unsurlarını İzmir’de buluşturdu.
Paylaş: