Aliağa’da artan ithalat hacmi ve bölgenin büyüyen lojistik ihtiyacından hareketle 2022’de yatırımına başlanan Nuremma Antrepo, 2025 sonunda faaliyete geçti. Henüz birinci yılını doldurmayan şirket, dünyanın önde gelen baskı mürekkebi ve baskı malzemeleri uzmanlarından 260 yıllık geçmişe sahip Hubergroup ile imzaladığı 3 yıllık sözleşmeyle önemli bir başarıya imza attı. Nuremma Genel Koordinatörü Nurçin Erdem, Hubergroup’un antrepo ve serbest depo operasyonlarını yürüttüklerini belirterek, “Hubergroup’un Akdeniz ve Avrupa operasyonlarının lojistik merkezi konumundayız” şeklinde konuştu.Aliağa’da artan liman, sanayi ve ithalat kapasitesi lojistik yatırımlarını da beraberinde getiriyor. Bu potansiyeli erken dönemde gören Nuremma Antrepo, bölgedeki artan ithalat hacminin yarattığı maliyet ve trafik yükünü azaltmak amacıyla kuruldu. 2022 yılında arsa alımıyla başlayan yatırım sürecinin ardından inşaat ve izin süreçleri tamamlandı ve tesis 2025 sonunda faaliyete geçti. Nuremma Genel Koordinatörü Nurçin Erdem, yatırım kararının temelinde Aliağa’daki artan ithalat hacmi olduğunu belirterek, “Bölgedeki yüklerin transit olarak Kemalpaşa’ya gönderilmesi hem trafiği hem de maliyetleri arttırıyordu. Biz de bölgede önemli bir lojistik ihtiyacı olduğunu tespit ettik ve adım attık” dedi.
Tek çatı altında farklı sektörlere hizmet
Nuremma’nın entegre bir tesis olarak farklı sektörlere hizmet verecek kapasitede olduğunu belirten Erdem, tesiste soğuk hava, yanıcı-parlayıcı ve tehlikeli madde depolarının yanı sıra genel kargo ve açık alan bulunduğunu söyledi. Otomotivden kimyaya, meyve-sebze sektöründen farklı sanayi kollarına kadar geniş bir müşteri portföyüne hizmet verdiklerini belirten Erdem, tesisin kapasitesine dikkat çekti. “İzmir’de entegre tesis olarak bir ilk biziz” diyen Erdem, yalnızca açık alanlarının 33 dönüm olduğunu, kapalı alanlarının ise 15 bin metrekare olduğunu kaydetti. Toplamda 80 dönümlük alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Erdem, “Mevcut arazimiz 300 dönüme kadar genişlemeye uygun” ifadelerini kullandı.
Aliağa’nın lojistik ağı büyümeye devam edecek
Aliağa’nın lojistik geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdem, “Hiç şüphesiz bölgedeki yatırımlar artarak devam edecek. Aliağa sanayi bölgesinin yanı sıra Manisa’daki yeni yatırımlar da bölgedeki lojistik ihtiyacını büyütecektir. Özellikle İzmir içindeki trafiğin azaltılması ve Manisa ile doğrudan bağlantının güçlendirilmesi bölgeye katkı sağlayacak. Aliağa-Manisa arasında gündeme gelen yol projesinin gerçekleşmesi, lojistik açıdan önemli bir avantaj yaratacaktır” dedi. Liman yatırımlarının Aliağa’nın konumunu daha da güçlendirdiğini ifade eden Erdem, 2010 yılında Nemport’un liman yatırımıyla başlayan sürecin SOCAR ve Batı Limanı yatırımlarıyla devam ettiğini, limanların kapasitelerini artırmasının bölge ekonomisi açısından da önemli olduğunu dile getirdi.
“Kurumlar arası koordinasyon artırılmalı”
Dış ticaret ve lojistik sektöründeki mevcut tabloyu da değerlendiren Erdem, küresel ölçekte yaşanan sorunların ticaret hacmini etkilediğini söyledi. Savaşların da ticaret üzerinde ciddi etkiler yarattığını belirten Erdem, ticaretin yaklaşık üçte iki oranında azaldığını düşündüğünü ifade etti. Antrepo ve gümrük işlemlerinde ise kurumlar arası koordinasyonun önemine dikkat çeken Erdem, “İşimiz gereği birçok farklı kurumla eşgüdüm halinde çalışmak zorunda kalıyoruz. Kurumlar arası koordinasyonların artırılıp mevzuatların birbiriyle çakışmaması gerektiğini düşünüyorum. Mevzuatların birbiriyle uyumsuz olması hem çalışanlar üzerinde baskı oluşturuyor hem de işlemlerin yavaşlamasına neden oluyor” dedi.
Teknolojiyle insan hatasını minimuma indiriyor
Nuremma’nın dikkat çektiği alanlardan biri de teknoloji kullanımı. Tesiste VMS sistemi kullandıklarını belirten Erdem, sistem sayesinde stok takibinden ürünlerin konumuna kadar tüm sürecin anlık olarak takip edilebildiğini söyledi. Sistemin işleyişini örnekleyen Erdem, bin kalem ürünün bulunduğu bir depoda tek bir ürünün adının ya da kodunun sisteme girilmesiyle ürünün bulunduğu rafın anında görülebildiğini, barkod okutulduğunda ise ürünün otomatik olarak stoktan düştüğünü anlattı. Bu sistemlerin hem operasyonları hızlandırdığını hem de insan hatasını azalttığını vurgulayan Erdem, “Teknoloji artık lojistik sektöründe bir tercih değil zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Nuremma’nın uluslararası sıçraması: Hubergroup
Nuremma’nın kısa sürede ulaştığı noktadaki en dikkat çekici gelişme ise Hubergroup iş birliği oldu. 1765 yılında kurulan ve 260 yılı aşkın deneyime sahip olan Hubergroup, kendi kurumsal bilgilerine göre baskı mürekkepleri ve baskı malzemeleri alanında önde gelen uluslararası uzmanlardan biri. Ambalaj, gazete ve ticari baskı alanlarına yönelik ürün ve teknolojiler geliştiren Hubergroup ile Nuremma arasında 3 yıllık sözleşme imzalandığını belirten Erdem, şirketin antrepo ve serbest depo operasyonlarının tamamını yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Hubergroup'un Nuremma'yı yerinde incelemesinin ardından operasyonların İstanbul'daki depodan Aliağa'ya taşındığını anlatan Erdem, “Hubergroup’un Akdeniz ve Avrupa operasyonlarının lojistik merkezi konumundayız” dedi. Hubergroup'un sistemleriyle Nuremma'nın sistemlerini entegre ettiklerini anlatan Erdem, “Merkezden girilen irsaliyeler Nuremma'daki operasyonu doğrudan tetikliyor. Sabah gelen irsaliyeleri aynı gün içerisinde sevkiyata dönüştürüyoruz. Hubergroup'a özel barkodlu sistemler de geliştirdik. Bu sayede Hubergroup İstanbul ve İzmir'deki üretim faaliyetlerinin lojistik operasyonlarını Aliağa üzerinden yürütüyor. Yurt dışından gelen ürünler de doğrudan bize ulaşıyor. Burada antrepo ve serbest depo süreçlerini yönetiyoruz. İzmir'deki üretim tesislerinden çıkan ürünler de buraya gelerek, buradan ihracata gönderiliyor” dedi.
“Öz kaynaklarımızla büyümeyi tercih ediyoruz”
Nuremma'nın henüz birinci yılını doldurmadan ulaştığı kapasitenin kendileri açısından önemli olduğunu belirten Erdem, şirketin piyasadaki konumunu da iddialı sözlerle değerlendirdi. “Piyasada örnek olduğumuzu ve bir noktada liderlik yarattığımızı düşünüyorum” diyen Erdem, bunu hem entegre tesis yapısına hem de kullandıkları teknolojiye bağladı. Tesisin kapalı alanlarında bin konteynerin üzerinde kapasite bulunduğunu belirten Erdem, başlangıçta hedeflerinin 250 konteyner olduğunu ancak operasyonların beklediklerinden daha hızlı büyüdüğünü ifade etti.
Bugün 80 dönümlük alanda 70 kişiye istihdam sağlayan Nuremma'nın arazisinin 300 dönüme kadar büyümeye uygun olduğunun altını çizen Erdem, gelecek dönem büyüme stratejisinde ise öz kaynakların öncelikli olduğunu dile getirdi. Uluslararası firmalarla iş birliğine açık olduklarını da belirten Erdem, henüz bir yılını doldurmayan yatırımın öncelikle mevcut yapısıyla gelişmesini istediklerini, büyümede aceleci olmadıklarını da “Daha yeni iş öğreniyoruz” sözleri ile ifade etti.
Kadınlara lojistik ve sanayide daha fazla alan
Demir-çelik sektöründe uzun yıllar faaliyet gösteren bir aileden gelen Nurçin Erdem, lojistik ve sanayinin kadınlar açısından hâlâ erkek egemen alanlar olduğunu ancak bunun değişmeye başladığını söyledi. Kadınların yalnızca ofis işlerinde değil, şoförlükten forklift operatörlüğüne, teknik işlerden operasyonlara kadar sektörün farklı alanlarında yer alabileceğini belirten Erdem, teknolojinin kadın-erkek arasındaki fiziksel iş farkını da azaltabileceğine dikkat çekti.
Genç kadın girişimcilere tavsiyesinin ise son derece net olduğunu belirten Erdem, başarı için iş takibi ve sabrın önemini vurguladı. “İşini iyi takip etmek, sebat etmek, sabır ve birazcık da kendini vermek. Rüyanda bile iş görebilmek” diyen Erdem, Nuremma'nın kısa sürede geldiği noktada aileden gelen iş disiplini ve çalışma kültürünün önemli rol oynadığını söyledi.