CHP’nin 39. Kurultayı yapıldı. Özgür Özel’in Genel Başkanlığı döneminde yapılan kurultaylar ‘olağanüstü’ kurultaylardı. Son yapılan ise ‘olağan’ kurultaydı.
Kurultay genelde yüksek katılımlı ve coşkuluydu. Sadece yasal bir zorunluluğu yerine getirmek için değildi. Bu kurultayda aynı zamanda Türk milletine geleceğe dönük mesajlar içermeliydi.
Bu mesajların ve coşkunun içeriğinde bazı beklentilerimizin yerine gelmediğine tespit ettik. Genel Başkan Özgür Özel toplamda 3 saatte yakın konuşma yaptı. Açılışa seçildikten sonra ve kapanışta yaptığı konuşmalar coşkuluydu.
Ancak, bana göre konuşmanın içinde aşağıda satır başları halinde ifade etmeye çalışacağım konularının olmayışını önemli bir eksiklik olarak görmekteyim.
Şöyle ki:
Suriye, Suriyeliler ve Ortadoğu Türkiye için çok önemli konu başlıklarıdır. Bunlara ayrıntılı değinilmedi.
Rusya, Ukrayna savaşı, gemilere yapılan saldırıyla Karadeniz’e sıçramış durumdadır. Bizi doğrudan ilgilendiren bu çok önemli meselede bir açıklama yapılmadı.
ABD ve NATO bizim için hep baş ağrısı olmuştur. Sayın Genel Başkanın uzun konuşmalarında bu konuya da temas edilmediğini gördük.
‘Terörsüz Türkiye’ konusu aylardır Türkiye’nin gündemini işgal ediyor. Böyle bir konunun birkaç cümle ile geçiştirilmesi mümkün değildir. CHP yasal dayanağı olmayan ‘komisyona’ niçin girmiştir, bundan sonra ki tutumu ne olacaktır? Soruları cevap beklemektedir. Genel başkanın uzun konuşmasında bu konuya ayrıntılı bir biçimde açıklamalar yapması gerektiği düşünenlerdenim.
Çok uzun zamandır CHP ‘altı oku’ adeta terk etmiştir. Oysa altı ok hem CHP’nin hem de ülkenin kuruluş felsefesinin adeta bir özetidir. Sayın Genel Başkanın iktidara yürürken bu konuya hiç temas etmemesini önemli bir eksiklik bir diğer eksiklikti.
Atatürk Türk milletinin ortak paydasıdır. Konuşmanın içinde Atatürk ile ilgili önemli bir bölüm arıyorduk. Çünkü hem gerekliydi hem de tam zamanıydı.
Sayın Genel Başkan cumhurbaşkanı adayları Ekrem İmamoğlu için A’dan Z’ye planlarının olduğunu ifade eti. Hal böyle olunca herhangi bir şekilde İmamoğlu seçime giremezse CHP de seçime girmeyecek midir? Oysa yüz yıllık CHP’de pek çok cumhurbaşkanı adayı vardır. Konuşmalarının tamamından edindiğim izlenim ise Sayın Genel başkan ‘Aday olmayı’ düşünüyor.
Bir başka konuda bizim için çok önemli olan Kıbrıs meselesidir. Bu konuda da CHP’nin tutumu merak ediyor ve bir açıklama bekliyorduk.
Kurultayın yapıldığı günlerde Papa 14. Leo Türkiye’yi ziyaret etti. Pek çok konuda tartışmalara yol açan bu ziyaret ile ilgili, Sayın Genel başkandan açıklamalar beklerdik olmadı .
Yine aynı günlerde Cizre’de bir programa gelen Mesut Barzani ve korumalarının tavrı pek çok kesimi rahatsız etti. Bu konuda da Genel Başkan’ın gündeminde yoktu.
Ve nihayet bu uzun konuşmanın içinde çokça ‘millet’ kavramı geçtiği halde ‘Türk milleti’ diye söylenmemesi önemli bir noksanlık olarak görmekteyiz. Zira büyük Atatürk Onuncu Yıl Nutkunda ki bu nutuk bir buçuk sayfadır içinde defalarca ‘Türk milleti‘ kullanılmıştır.
Kurultay’dan notlar
Kurultay’dan notlar
Paylaş: