İzmir tarih boyunca herkesi büyüleyen bir şehir olmuş. Tarihçi Herodot bu şehir için "...onlar kentlerini yeryüzünde en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular" ifadesi ile "Güzel İzmir" tanımlamasının ne kadar eskiye dayandığını gösterir.
Aydın Sancağına bağlı iken liman ticaretinin artması ile 1850'de, Aydın'dan ayrılan güzel İzmir, bugün Türkiye'nin ikinci büyük ticaret kenti sayılmakta. İzmir demişken Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneğinin (ESİAD) desteği ile başka bir İzmir sevdalısı sanatçı/yazar Yaşar Ürük'ün yazdığı "İzmir'de Ticaret Hayatı ve Çarşılar, 1850-1930" isimli geniş ve kapsamlı 2020 basımlı bir prestij kitabı yakınım tarafından hediye edildi. Bu güzel eserin içinde dedem Efe Yusuf Ziya Özbek'in de sahiplerinden olduğu Kantarcıoğlu Hanın tarihçesini görmek, çocukluğumu yaşadığım Güzelyalı'nın bugün kaybolan dokusunu okumak doğrusu insanı hem üzüyor hem heyecanlandırıyor.
Bu muhteşem eseri incelerken Hindistan-Pakistan savaşı gündeme bomba gibi düştü. Kaşmir bölgesini tarih boyunca paylaşamayan ve sonunda bir kısmının idaresinin Hindistan'a diğer kısmının ise Pakistan'a verildiği bu bölgenin özelliği gölleri, su kaynakları ve İpek yolu üzerine olması dolayısıyla turist çeken bir alan oluşu. Ezeli düşmanlar Pakistan ve Hindistan iki eşit devlet konumunda değiller. Her ikisi de nükleer güce sahip olmasına karşın Hindistan'ın asker ve silah olarak Pakistan'dan daha üstün olduğu, Pakistan'ın arkasında Çin'in Hindistan'ın arkasında ise Rusya'nın olduğu biliniyor. Hindistan Pakistan'ın askeri tesislerini vurmadığını belirterek durumu yumuşatmaya başladı. Yine olan sivillere oldu. Her iki taraftan çok sayıda sivil hayatını kaybetti.
Başkan Trump'ın Orta Doğu turunda Türkiye olacak mı tartışmaları süredursun ABD'nin gayrimenkul ve yatırım uzmanı Trump'ın arkadaşı Thomas Barack bir hafta önce Türkiye'ye geldi. Lübnan asıllı bir Hristiyan olan Büyükelçi Barack kariyer diplomat değil.
Trump'ın Türkiye'ye gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Bu arada ABD'nin Ankara'daki Büyükelçilik binasını sattığı ve Atatürk Orman Çiftliği içinde inşa edilen büyük bir yerleşkeye taşındığı Türk basınında yeraldı.
Daha önce Azerbaycan'ın daha sonra da Orta Asya Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Rum kesimini tanımaları ve KKTC'nin işgal altında olduğuna ilişkin BM kararlarını kabul etmelerine karşın Dışişleri Bakanı Sn. hakan Fidan'ın yaptığı açıklama "Sorunlar aile içinde tartışılır" oldu.
Sayın Cumhurbaşkanının İtalya'ya yaptığı resmi ziyarette ise Başbakan G. Meloni'nin kabul ettiği göçmenler nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etmesi yeni göçmenlerin özellikle Afrikalıların yakın bir gelecekte Türkiye'ye kabulü anlamında olduğu Türk ve İtalyan basınında yeralan haberler arasında. Şu sıralarda iç gelişmeler dış politikadan daha önemli gibi. Ancak ayrı bir yazı konusu olabilecek Kanal İstanbul Projesinin dış ilişkiler ve hukuki boyutları bakımından da büyük önemi var.
Bu vesile ile değerli annelerin hayatta olsunlar veya olmasınlar 11 Mayıs Anneler Gününü kutlarım. İzmir’le başlayıp İzmir’le bitirelim: Ulu önder Atatürk'ün Annesi Zübeyde Hanımın istirahatgahı Karşıyaka'da. İzmir bu değerli Anneyi de bağrına aldığı için ayrıcalıklı. Bir İzmirli olarak şehrimle gurur duyuyorum.
İzmir'den dünyaya bakmak
İzmir'den dünyaya bakmak

Paylaş: