Emrah Yılmaz
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), bu yıl Türkiye ve Avrupa’da eş zamanlı gerçekleştirilen 5. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin İzmir ayağına ev sahipliği yaptı. Türkiye’de 13 şehir ve Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen festivalin İzmir Direktörlüğü görevini üstlenen İEÜ Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Semra Keleş, projede yer alan tek vakıf üniversitesi olduklarını belirtti. Bu durumun, İEÜ’nün sanata ve bilime verdiği değerin önemli bir göstergesi olduğunu dile getiren Dr. Keleş, İzmir’in Adana Altın Koza gibi uluslararası bir film festivaline ev sahipliği yapacak tüm potansiyeli barındırdığını ifade etti. Dr. Keleş, bunun kente turizmden, sosyokültürel ve ekonomik yaşantıya kadar her alanda çok büyük katkı sağlayacağını belirtti.
5. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali İzmir organizasyonu, üniversitenin gelenekselleşen UNIGRAPH Tasarım ve Yaratıcılık Festivali ile birleştirildi. İEÜ bünyesinde uzun yıllardır kültür-sanat etkinlikleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Keleş, üniversitenin yalnızca akademik başarıya değil öğrencinin kültürel gelişimine de önem verdiğini anlattı. Dr. Keleş, “Öğrencilerimizi sanatla, kültürle, üretimle buluşturmaya çalışıyoruz. Bu nedenle böyle festivalleri çok önemsiyoruz” dedi.
Festival 13 şehir ve Almanya’da düzenleniyor
5–15 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Kars, Gaziantep, Sivas, Kocaeli, Adana, Giresun, Tekirdağ, Mardin ve Ordu’nun yanı sıra Almanya’nın Köln kentinde sinemaseverlerle buluşan festival kapsamında kısa metraj filmler, yapay zekâ temalı yapımlar, uzun metraj seçkiler, söyleşiler, atölyeler ve özel gösterimler gerçekleştirildi. İzmir ayağında ise “Gukla” filminin yönetmenleri Emine Uysal Berger ve Özgür Ceylan, öğrencilerle bir araya geldi. Festivalin yalnızca film gösterimlerinden oluşmadığının altını çizen Dr. Semra Keleş, katılımcıları yönetmen söyleşileri, film sonrası tartışmalar ve atölyelerle sinemanın düşünsel tarafıyla da buluşturduklarına vurgu yaptı.
“Bilim kurgu artık hayatın tam içinde”
Bilim kurgu ve fantastik sinemanın uzun yıllar yalnızca “niş” bir alan gibi görüldüğünü dile getiren Dr. Keleş, günümüzde teknolojik dönüşümle birlikte bu türün çok daha görünür hale geldiğini belirtti.“Bir dönem bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz yapay zekâ, makineler ve dijital dünya, bugün gerçek hayatın bir parçası oldu. Artık bilim kurgu yalnızca geleceği anlatmıyor; yaşadığımız çağı anlamamıza da yardımcı oluyor” diyen Dr. Keleş, sinemanın toplum üzerindeki etkisinin çok güçlü olduğuna dikkat çekti. Festivalin yapay zekâ kategorisine de sahip olduğunu belirten Dr. Keleş, teknolojinin sinema üretimini dönüştürdüğünü sözlerine ekledi.
“Türk sineması bilim kurguda yeni bir eşikte”
Türk sinemasının bilim kurgu alanında uzun yıllar teknik imkânsızlıklarla mücadele ettiğine de dikkat çeken Dr. Keleş, yapay zekâ ve yeni teknolojilerin bu alandaki üretim imkânlarını artırabileceğine değinerek, “Türkiye’de çok güçlü hikâyeler, çok yetenekli gençler var. Sorun, daha çok teknik ve teknolojik olanaklardaydı. Şimdi yapay zekâ, hem senaryo geliştirme hem de görsel üretim açısından yeni kapılar açıyor” dedi. Bilim kurgu sinemasının yalnızca görsel efektlerden ibaret olmadığını da vurgulayan Dr. Keleş, “Asıl mesele güçlü bir fikir ve yaratıcı bir dünya kurabilmek. Gençlerde buna yönelik ciddi bir ilgi görüyoruz” ifadelerini kullandı. İzmir’in sinema alanındaki potansiyeline de dikkat çeken Dr. Keleş, kentte çok sayıda iletişim ve sinema bölümü bulunduğunu hatırlatarak, “İzmir’de çok ciddi bir genç potansiyeli var. Öğrencilerin gerçek festival atmosferini yaşaması için bundan sonra da projelerimiz sürecek” diye konuştu.
“Adana örneği İzmir için ilham olabilir”
Adana Altın Koza Film Festivali’nin kent tarafından sahiplenilmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Keleş, İzmir’in de benzer bir kültürel organizasyon gücüne sahip olduğunu ifade etti.“Adana’da yerel halk festivali sahipleniyor. Gençler, öğrenciler, kent yaşayanları festivalin parçası oluyor. İzmir’in de böyle güçlü bir organizasyonu taşıyabilecek kültürel birikimi var. Hep birlikte niteliksel olarak çok büyük, kente değer katacak uluslararası bir festival de başarabiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.
“Festival büyük ilgi gördü”
Festivalin İzmir ayağının yoğun katılımla gerçekleştiğini belirten Dr. Keleş, öğrenciler ve katılımcılarla film gösterimleri sonrasında çok büyük düşünsel etkileşimler yaşandığını belirtti. Yönetmenlerle öğrencilerin bir araya gelmesinin çok faydalı olduğunu dile getiren Dr. Keleş, yoğun katılımdan dolayı çok mutlu olduklarını, önümüzdeki yıllarda festivali daha da büyüterek kente daha fazla dokunan bir yapıya dönüştürmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
İzmir Uluslararası Film Festivali düzenleyecek potansiyele sahip
Yoğun katılımla gerçekleşen ve yönetmenlerle öğrencilerin bir araya geldiği Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin, önümüzdeki yıllarda daha da büyütülerek kente daha fazla dokunan bir yapıya dönüştürülmesi hedefleniyor.
Paylaş: