İzmir’de düzenlenen basın toplantısında konuşan İDO Genel Müdürü Murat Orhan, geçen yıl başlatılan Ege Adaları seferlerinin gördüğü yoğun talebin ardından bu yıl kapasiteyi iki katına çıkardıklarını belirtti. Orhan, “2024 sezonunda 155 bin yolcu taşıdık. 2025 yılı hedefimiz ise 300 bin. Bölgede ciddi bir taşıma potansiyeli var. Bu pazarı büyütmek için kararlıyız.” dedi.
Yeni hatlar açılıyor
Toplam 22 hatla Ege Denizi’nde faaliyet göstereceklerini söyleyen Orhan, “Dikili–Midilli hattımız 16 Mayıs’ta, Fethiye–Rodos hattımız ise 5 Haziran’da hizmete girecek. Ayrıca Fethiye–Lodos hattımız da 30 Mayıs’ta başlayacak. Bu sezon 7 gemimizle Ege’de faaliyet göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ege’deki trafiği kıyı şehirlerinden adalara yönlendirmeyi amaçladıklarını belirten Orhan, “Özellikle Aydın ve çevresindeki kara trafiğini azaltmak için Dikili gibi çıkış noktalarından yaklaşık 30 dakikalık geçişlerle yolculuk imkânı sunacağız.” şeklinde konuştu.
15 Milyon dolarlık yeni yatırım
İDO’nun filoya yönelik yatırımları hakkında da bilgi veren Orhan, geçtiğimiz hafta tamamlanan 15 milyon dolarlık yatırım kapsamında gemi sayısının 46’dan 50’ye çıkarıldığını duyurdu. Bu gemilerin 4’ünün arabalı vapur olduğunu belirten Orhan, bunlardan 2’sinin İstanbul’da Yarımca–Yeniköy arasında sıfır kilometre araç taşımacılığı yapacağını, diğer 2 geminin ise İZDENİZ filosunda hizmet vereceğini söyledi. Ayrıca, iki yeni geminin Bostanlı–Üçkuyular hattında çalışacağını ekledi. 1980 yılında kurulan İDO’nun yılda 30 milyon yolcu ve 12 milyon araç taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirten Orhan, bu kapasitenin sadece İstanbul’da değil, Ege Denizi'nde de kullanılacağını vurguladı.
İDO’nun tam bir özelleştirme olmadığını bundan ziyade bir kiralama olduğunu da dile getiren Orhan, “30 yıllık bir süre için 861 milyon dolar artı KDV. Yani 1 milyar dolar kamuya bir destek sağlıyoruz. Bunun üzerine her yıl yaklaşık 150 milyon lira bir kira ödemesini de yapmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla rakamlar çok büyük fakat elimizde ciddi bir potansiyel var. Ege'de, Marmara'da biz yıllık 30 milyon yolcu taşıyoruz. 12 milyon araç taşıyoruz.” dedi.
Ada’lardan da turist gelmeli
Denizcilik sektöründe olmanın yanı sıra Marmara Denizi'nde iç turizme de destek verdiklerini belirten Orhan, “Şimdi dış turizm de bizim faaliyet alanımıza dahil oluyor. Dolayısıyla bir potansiyel görüyoruz ve bu potansiyeli de kullanmak için burada işte hep birlikteyiz. Çalışmalarımız onun üzerine, bütün fizibilitelerimiz yatırımlarımız bunun üzerine. Şu anda tabii tek yönlü bir trafik var. Aslında keşke öyle olmasa. Oradan da gelse tabii… Hem bizim esnafımızda bu anlamda bir hareketlilik kazanır. Hem de buradan da oraya gidenler orası kazanır. Bu işin ideali bu. O noktaya da geleceğiz umuyorum.” şeklinde konuştu.
Politikacılara mesaj olur
Türkiye ile Yunanistan arasından Ege’de yaşanan sıkıntılara da değinen Orhan, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Türkiye ile Yunanistan arasında sürdürülebilir bir turizm köprüsü kurmayı hedefliyoruz. Şöyle tabii eğer sorunlar ciddiyet kazanırsa burada Dışişleri Bakanlığımızın talimatları, yönlendirmesi tabii herkes için geçerli olur. Bizim için de geçerli. Ama o aşamaya gelmeden, birlikte vakit geçirerek, birlikte buluşarak, birlikte olarak aslında bu gerginliklerin çözüleceğine şahsi olarak da inanan birisiyim. Dolayısıyla bu sebeple halklar arasında ne kadar yakın bir ilişki olursa, gitmeler gelmelerle bence orada politikacılara bir mesaj olur bu ve bu konular daha rahat çözülür.”
Midilli Seferleri 16 Mayıs’ta Başlıyor
İDO Satın Alma, Sigorta ve Lojistik Müdürü Abdullah Kirazoğlu ise seferlerin genişleyen yapısı hakkında bilgi verdi. Geçen yıl başlatılan Kuşadası–Samos seferlerinin yanı sıra, Seferihisar Sığacık’tan da Samos Adası’na ulaşım sağlandığını belirten Kirazoğlu, “Samos’ta üç farklı liman noktası bulunuyor: Vathi, Karlovasi ve Pitagorion. Seferlerimiz ağırlıklı olarak Vathi’ye yöneliyor” dedi.
Kirazoğlu, ayrıca Bodrum Turgutreis’ten Leros, Kalymnos ve Patmos adalarına yapılan seferlerin sürdüğünü ve bu yıl Kuşadası–Patmos hattının da devam edeceğini belirtti. “Dikili–Midilli hattımız 16 Mayıs’ta başlıyor. Bu yeni hatla birlikte Ege’deki ulaşım ağımız daha da genişlemiş olacak” ifadelerini kullandı.
İDO yeni seferleriyle barışa da hizmet edecek
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), 2025 sezonunda Ege Denizi’ne yönelik deniz ulaşım ağını genişleterek 22 hatta toplam 300 bin yolcu taşımayı hedefliyor.
Paylaş: