Emrah Yılmaz
ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, İzmir'de düzenlediği basın toplantısında, pandemiyle birlikte değişen yaşam alışkanlıkları, 6 Şubat depremlerinin ardından güvenli yaşam arayışı ve yüksek faiz ortamında konuta erişimin zorlaşması, gayrimenkul piyasasında yatırım tercihlerini de değiştirdiğini söyledi. Arsanın artık yalnızca yatırım aracı değil, konuta ulaşmanın ilk adımı olarak görüldüğünün altını çizen Öztürk, “Arsa varsa umut var, adım var” dedi.
Türkiye'de 2020 yılından bu yana yaklaşık 5 milyon arsa satışı gerçekleştiğini belirten ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, sektöre yönelik düzenleme çalışmaları için Ticaret Bakanlığı'na 2025 yılı başında başvurduklarını ve yönetmelik hazırlığında sona yaklaşıldığını söyledi.
Maketten konut satışlarında olduğu gibi arsadan eve uzanan süreci de düzenleyen bir yönetmelik oluşturulmasını istediklerini ve beklediklerini dile getiren Öztürk, “Düzenleme, sigorta sistemi ve kamu denetimi sektöre güven sağlayacaktır.” dedi. Öztürk, tamamlamak üzere oldukları projede kendilerinin sigorta aracılığıyla, tüm katılımcılarının haklarını garanti altına aldıklarını da hatırlatırken, markaları büyüdükçe müşterilere karşı sorumluluklarının da büyüdüğünün bilincinde olduklarını dile getirerek, “Bu nedenle yatırımcısı olmadığımız hiçbir projede yer almama kararı aldık. Bugün arsaVev, kendi arsasını satın alan, sermayesini ortaya koyan ve proje sorumluluğunu üstlenen bir markadır” şeklinde konuştu.
2017 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirten Öztürk, bugüne kadar yaklaşık 20 bin müşteriye ulaştıklarını ve 5 milyon metrekareyi aşan arsa satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Pandemi döneminde doğayla iç içe yaşam arayışının, deprem sonrasında ise güvenli zemin talebinin arsa yatırımlarını hızlandırdığını ifade eden Öztürk, son yıllarda yüksek konut fiyatları ve krediye erişimde yaşanan sıkıntıların da arsayı, konuta giden yolun önemli bir basamağı haline getirdiğini dile getirdi.
Ege'ye ilgi artıyor
Yatırım tercihlerinde Ege Bölgesi'nin öne çıktığını belirten Öztürk, Türkiye'nin farklı şehirlerindeki yatırımcıların en fazla İzmir ve çevresindeki projelere yöneldiğini söyledi. Berlin'deki satış ofisinden yapılan işlemlerde de en fazla Ege projelerinin tercih edildiğini aktaran Öztürk, “Nereye gidersek gidelim özellikle Çanakkale-İzmir hattının benzerini dünyada bulmak zor. Doğru planlamayla bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Öztürk, ArsaVev'in İzmir'de Foça, Torbalı, Uzundere ve Kuşadası'nı kapsayan toplam altı projesi bulunduğunu kaydetti.
Konut sorunu küresel hale geldi
Konut erişimindeki sıkıntının yalnızca Türkiye'ye özgü olmadığını dile getiren Öztürk, Avrupa ve ABD'de de benzer sorunların yaşandığını söyledi. Berlin'de eve kiralamak isteyenlerin, mevcut kiracılara çıkmaları karşılığında ödeme yaptıklarını da belirten Öztürk, birçok ülkede konut üretiminin yavaşladığını, buna karşın talebin arttığını ifade etti. Bu nedenle geliştirdikleri modeli yurt dışına da taşımayı hedeflediklerini kaydetti.
“Önemli Olan Vatandaşın Konuta Erişebilmesi”
Türkiye’de konut sorununun yalnızca faiz indirimleriyle çözülemeyeceğini de belirten Bülent Öztürk, kamu arazilerinin maliyet esaslı veya aşamalı konut modelleriyle değerlendirilmesinin önemli bir çözüm olabileceğini söyledi.
Amaçlarının insanlara yalnızca arsa satmak olmadığını da dile getiren Öztürk, “Vatandaşların bugün erişemedikleri konuta planlı, güvenli ve sürdürülebilir bir yolculukla ulaşmalarını sağlamak istiyoruz. Bundan sonra da yalnızca yatırımcısı olduğumuz, bütün sorumluluğunu üstlendiğimiz projelerle büyüyeceğiz.” dedi.
“Gayrimenkul artık sadece dört duvar değil”
Gayrimenkul anlayışının da değiştiğini vurgulayan Öztürk, yeni kuşağın yalnızca ev sahibi olmayı değil, yaşam kalitesi yüksek projelerde bulunmayı önemsediğini söyledi. Pandemi sonrasında sosyal alanlar, hizmet kalitesi ve yaşam deneyiminin ön plana çıktığını belirten Öztürk, yatırımcıların gayrimenkul fonları ve farklı yatırım modellerine daha fazla ilgi göstermeye başladığını ifade ederek, sektörün bu değişime uygun yeni modeller geliştirmek zorunda olduğunu dile getirdi.
Gayrimenkul zihniyeti değişiyor
ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, tüm dünyada konuta erişmede sıkıntı yaşandığını belirterek, mevcut modellerine yurt dışından da talep olduğunu bu sebeple Berlin’de de bir şirket açtıklarını söyledi.
Paylaş: