Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu Toplantısının konuğu olan Cumalıoğlu, İZFAŞ’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Tuğçe Cumalıoğlu, şehrin meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışma yapmanın önemine dikkat çekti. Görevdeki 6. ayını geride bıraktığını anlatan Cumalıoğlu, “Belki de İZFAŞ’ta profesyonel bir yönetici olarak göreve gelen ilk kişiyim. Fuarcılık geçmişi olan, bu kurumun nasıl çalıştığını bilen biri olarak burada olmak benim için çok kıymetli. Bu, liyakat temelli bir geçişin göstergesi ve bu sorumluluğun bilinciyle çalışıyoruz. Sadece fuar organize etmek değil, fuarcılığı dönüştürmek, geliştirmek için emek veriyoruz. Dünyada fuarcılık nasıl yapılıyor, neler değişti; bunları gözlemliyor, kendi sistemimize uyarlamak için ekip arkadaşlarımızla birlikte büyük bir çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Dijitalleşme fuarcılığı bitirmez”
Dünyada fuarcılığın değişip dönüştüğünü dile getiren Cumalıoğlu, dijitalleşme, ulaşılabilirlik, globalleşme gibi etkenlerin hem iş yapış biçimlerini hem de beklentileri değiştirdiğini söyledi. Dijitalleşmenin fuarcılığa etkisine değinen Cumalıoğlu, “İnsanlar fuarlarda dokunmak, hissetmek, yüz yüze etkileşim kurmak istiyor. Bir elbise alırken bile dokunmak, bir mermeri damarıyla görmek istiyor. Bu nedenle dijitalleşme fuarcılığı tamamlayabilir, ama yerine geçemez” ifadelerini kullandı.
Artık fuarları yalnızca ‘aldım-sattım’ işinden çıkararak, networking alanına dönüştürmeye çalıştıklarını kaydeden Cumalıoğlu, “İnsanların birbirine dokunduğu, sohbet ettiği, ilişki kurduğu bir ortam yaratmak önceliğimiz. İlişkisel pazarlama dediğimiz bu yaklaşım, satın alma alışkanlıklarımızı bile etkiliyor. Tanındığımız, değerli hissettiğimiz yerlere daha çok bağlanıyoruz. Biz de İZFAŞ olarak tüm paydaşlarımızla daha samimi, daha açık ve güvene dayalı ilişkiler kurmak istiyoruz” dedi.
“Davetkar hale getiriyoruz”
Fuarları kente yaymayı amaçladıklarını söyleyen Cumalıoğlu, “Fuar hikayesini şehre yaymayı amaçlıyoruz. Fuarlarımızı davetkar hale getirmek, daha fazla uluslararası hale getirmek için çaba koymaya gayret ediyoruz.” dedi. Bu doğrultuda mermer ve gelinlik fuarlarına dikkat çeken Cumalıoğlu, “Mermer Fuarı öncesinde sektörle hem dar hem geniş katılımlı toplantılar yaptık. Herkesi dinledik, önerileri süzgeçten geçirerek hayata geçirdik. Kentle bütünleşmek adına bu yıl önemli adımlar attık. Gündoğdu Meydanı’nda bir açılış gerçekleştirdik, Kordon’daki restoranlara özel ıslak mendiller ve Türk kahvesi paketleri dağıttık. Üzerine küçük bir not ekledik. Agora Antik Kenti’nde gala yemeği düzenledik, fuarın başladığı nokta olan Kültürpark’a iki metrelik bir mermer anıt diktik. Tüm katılımcı firmaların adını bu anıta kazıdık. 25 yıldır fuara katılan tüm firmalara özel plaketler verdik. Bugün dünyanın en büyük üç mermer fuarından biri İzmir’de yapılıyor. Üstelik İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla. Bu farkındalığı artırmak için daha çok çalışacağız. Gelinlik fuarında Mimar Kemalettin’de defileler düzenliyoruz. Şehirle bütünleşmek, fuarı sadece salonlarda değil, sokakta da hissettirmek istiyoruz. B2B kimliği bozmadan, ilişkisel alanları çoğaltmak, uluslararası katılımı artırmak için çalışıyoruz dedi.
“Yenisi için hazırlıklara hemen başlıyoruz”
Fuar çalışmalarını uzun bir döneme yayıp, daha etkili yürüttüklerini belirten Cumalıoğlu, “Yeni stratejimiz şu: Her fuarın ertesi yılki planlamasına, o seneki fuar biter bitmez başlıyoruz. Bu yıl İEF hazırlıklarına Şubat’ta başladık, satışın yüzde 70’i tamamlandı, etkinliklerin neredeyse tamamı netleşti. Mermer Fuarı nisanda tamamlandı, mayıs sonunda bir sonraki yıl için ilk toplantı yapılacak. Bu yaklaşım hem operasyonel verim sağlıyor hem de katılımcı firmaların hazırlığını kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.
Fuar İzmir’e metro bağlantısı
Fuar İzmir’in bu sene 10. yılını doldurduğunu kaydeden Cumalıoğlu, “Bugüne kadar 14 milyon 266 bin 842 ziyaretçiyi ağırladı. 100’den fazla ülkeden firmalar toplam 1 milyon 442 bin metrekarelik alanda ürünlerini sergilediler, Bu ziyaretçiler İzmir’de otelde kaldı, taksiye bindi, yemek yedi, toplu taşıma kullandı. İzmir’in ekonomisine, tanınırlığına büyük katkı sundu. Fuar İzmir’in karşısındaki boş alana Buca Metrosu’nun bağlantısı yapılacak. İki yıl içinde, yaka kartıyla havalimanından Fuar İzmir’e ulaşılabilecek bir sistem devreye alınacak. Bu, şehrin tüm kılcallarına ulaşımı sağlayacak” ifadelerine yer verdi.
“Mayısta kapanıyor, eylülde açılıyor”
22 Mayıs’ta enerji fuarımızla sezonu kapatacağız. Eylülde İEF, aynı anda düzenlenecek uluslararası makine fuarı (Mynex), kuru meyve-sebze fuarı, spor fuarı ve lojistik fuarla yeniden çok yoğun bir sezona başlayacağız. Kitap fuarı ve İEF dışındaki tüm fuarları Fuar İzmir’de, B2B konseptte sürdürüyoruz. İZFAŞ olarak temel motivasyonumuz; İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti haline getirmek. Ve biliyoruz ki bu, ortak akılla, vizyonla, ilişkiyle, sahici bir emekle olacak” diye konuştu.
“İEF bu yıl 12 gün
Dünyada artık genel ticaret fuarlarının neredeyse tamamen ortadan kalktığını, yerini ihtisas fuarlarının aldığını kaydeden Cumalıoğlu, mermer fuarı, yapı fuarı gibi alan bazlı etkinliklerin öne çıktığını söyledi. Bu dönüşümle birlikte, genel ticaret fuarlarının tarih olduğunu belirten Cumalıoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) da bu süreçte bir kent festivaline dönüştüğünü ancak bu dönüşümün nitelik açısından geride kaldığını ifade etti. Bu yıl, İEF’e eski ruhunu yeniden kazandırmak istediklerin kaydeden Cumalıoğlu, “Bu sene 12 gün sürecek. En az 10–15 ülkenin fuarda stant açmasını bekliyoruz. Ocak ayından bu yana, hem büyükelçilikler hem de yurtdışındaki belediyelerle yoğun bir iletişim içindeyiz. Bu iş birliği sayesinde, ağırlıklı olarak o kentlerin kültürlerini, gastronomilerini ve ticari yönlerini İzmirlilere tanıtmayı hedefliyoruz. Ticaret ayağını da elbette korumaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.
“Nostalji alanı planlıyoruz”
Fuarı daha ‘enternasyonal’ bir vizyon ve görsellikle yeniden tanımlamayı hedeflediklerini ifade eden Cumalıoğlu, şöyle konuştu: “Bu yıl ayrıca özel bir tema belirlemiyoruz; İEF’in kendisi zaten bu yılın teması olacak. Fuarda bir nostalji alanı planlıyoruz. Örneğin Tariş’in şırasını yeniden İEF’e getirmek için görüşmelere başladık. Okul sezonunun hemen öncesine denk gelen İEF dönemine özel, geçmişe referansla bir kırtasiye alanı da tasarlıyoruz. Zamanında defterlerin kiloyla satıldığı o günlere küçük bir selam niteliğinde olacak. Genel olarak, geçmişe göz kırpan ama aynı zamanda kültür, sanat ve gastronomiyle harmanlanmış; İEF’i uluslararası vizyonla yeniden yorumlayan bir kent festivali ortaya koymayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl özellikle gıda alanıyla ilgili ciddi eleştiriler aldık. Hijyen koşulları, yoğun duman rahatsızlık yarattı. Bu yıl bu duruma kesinlikle izin vermeyeceğiz. Gıda alanını tamamen yeniden kurguladık. Daha temiz, hijyenik ve dumansız bir düzenleme ile çevreye rahatsızlık vermeyen bir alan yaratıyoruz.”
“Fuar hikayesini şehre yaymayı amaçlıyoruz”
İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, “Fuar hikayesini şehre yaymayı amaçlıyoruz. Fuarlarımızı daha davetkar ve daha uluslararası hale getirmeye çabalıyoruz” dedi.

Paylaş: