İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Başkan Öztürk, Ankara'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’ndaki yetkililerle yapılan görüşmelerin sonuçlarını meclis üyelerine aktardı. Özellikle günü birlik teknelerin büyük sıkıntı çektiği tekne atık boşaltma süresinin 10 günden 12 güne çıkarılacağını ve bir sonraki sefer zorunluluğunun kaldırılacağını belirten Öztürk, “Bunun yerine tankta yüzde 80 doluluğun geçilmemesi şartının getirileceğini” belirterek yasanın da kısa zamanda çıkacağın müjdeledi.
“Ege’nin makûs kaderi”
Ankara ziyaretleri kapsamında bakanlıklarla yaptığı görüşmelerde uzun süredir üzerinde çalıştıkları acentelik yönetmeliğiyle ilgili yaşanan gelişmeleri de aktaran Öztürk, “Biz bir taslak çalışması yapmıştık. Tamer Bey’le birebir görüştük ve görüşlerimizi ilettik. Taslakta hangi maddeyi koyduysak, o maddelerin hepsini merkez uygun gördü. Ankara’dan aldığım son izlenim; değerlendirmelerin neredeyse tamamlandığı ve bizim koyduğumuz tüm maddelerin kabul edildiği yönünde. Klasik problemimiz olan çekek yeri ve barınma yeri problemlerini hâlâ konuşuyoruz. Bodrum Milas Ören’de bir çekek yeri yapıldı. Şu an işletmesi de yapılabiliyor. Bizim bölgemizde de Çandarlı Çaltılıdere projemiz var. Kooperatifin altyapı çalışmalarını tamamladığını ve bir problem kalmadığını duyuyoruz, üstyapı çalışmaları devam ediyor ancak orada sık sık yönetim değişiklikleri oluyor. Bu da süreci biraz geriye atıyor. Bu yatırım bölgemiz için çok önemli çünkü bölgede çekek ve tamir olanakları son derece kısıtlı. Ege Bölgesi’nin makûs kaderi bu. Marinalar çok pahalı, insanlar marinaların kapısından girmeye korkuyor.” şeklinde konuştu.
Logistech gözden geçirilmeli
İzmir Logistech Lojistik, Depolama ve Teknoloji Fuarı'nın ivme kaybettiğine de dikkat çeken Öztürk, “Bu yıl dördüncüsünü düzenledik. İlk üçü muhteşemdi. Onun dışında hiçbir şey yok. Birbirimizi kandırmaya gerek yok, fuar ivme kaybediyor. Bana göre geriye gidiyoruz. Dolmasına rağmen söylüyorum. Çünkü nitelik mi nicelik mi tartışmasına girmemek lazım bu konuda. Ticari bir işlem yapılmıyor çünkü. Katılımcıların birçoğundan duyduğum kadarıyla her geçen gün düşen bir ivme var. Bunun önüne geçelim dememiz lazım. Fiyat politikalarını, genel işleyiş şekillerini tekrar gözden geçirmelerinde fayda olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“Alsancak Kuşadası gibi olamaz!”
Kuşadası’nda kruvaziyer turizminin çok iyi olduğunu da belirten Öztürk, “659 bin yolcuya ulaşıldı, şu ana kadar 400 gemi geldi, yılsonuna kadar bu şekilde devam edecektir. Ancak İzmir Alsancak Limanı kruvaziyerde hiçbir zaman Kuşadası ve İstanbul gibi olamaz. Onların rakamlarına ne kadar yaklaşırsak o kadar iyi. Bu yılki sezon bitti, önümüzdeki sezona bakacağız.” ifadelerini kullandı.
DTO’dan günü birlik teknelere atık müjdesi
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Ankara'da gerçekleştirilen temasların neticesinde özellikle günübirlik teknelerin en büyük sıkıntısı olan atık boşaltma süresinin 12 güne çıkarılacağını ve bir sonraki sefer zorunluluğunun kaldırılarak, yerine yüzde 80 doluluk şartının getirileceğini müjdeledi. Öztürk ayrıca Logistech Fuarı’nın güç kaybettiğini de belirterek, fiyat politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Paylaş: