Güneydoğu’daki 11 ilde büyük hasarlara yol açan 6 Şubat depremlerinden bu yana 3 yıl geçti. 400 km boyundaki fay Pazarcık’tan Hatay’a kadar 4 aşamada kırılırken 7.8 büyüklüğünde bir deprem oluşturdu. Birkaç saat sonra Elbistan kaynaklı komşu fayın 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaratacak şekilde kırılması tahribatı ve can kayıplarını artırdı. En büyüğü 6.5 olan artçı sallantılar aylarca sürerken felaket haberleri tüm ülkeyi sarstı. Ölü sayısı 60 bine yaklaştı; yaralılar ise 200 bini aştı. Kuruluşu binlerce yıla dayanan Antakya’da yüzlerce tarihi bina, sokak vb. tahrip oldu. İşyerleri göçtü. Köyler yerle bir oldu. Dünyanın en büyük mozaik müzesinden biri olarak 2014 yılında açılan Antakya müzesi hala kapalı… Hükümet yetkilileri, sayıları 455 bin olduğu belirtilen yeni konutlara vb. yapılan harcamanın 100 milyar doları aştığını ifade ediyor. Deprem sonrası meydana gelen ekonomik kayıpları düşünmek bile istemiyor insan. Bu yıkımdan kaçınmak, en azından yıkımı azaltmak mümkün değil miydi? Bu büyük depremden önce Elazığ’da oluşan deprem bir uyarı niteliğindeydi ama bölgede gerekli önlemler alınmadı.
İzmir Deprem Master Planı
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin düzenlediği ‘Deprem ve Yapı Bilimi Günleri’nde iki gün boyunca uzmanlar yetkililerin dikkate almaları gereken uyarılarda bulundu. Binaların yer sarsıntısı sırasında davranışını gösteren modellerle sarsma tablası üzerinde yapılan deneyler gençlerin çoğunlukta olduğu katılımcıların ilgisini çekti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesinin Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte hazırlayacakları güncelleştirilmiş “İzmir Deprem Master Planı” hakkında çalışmanın yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Özçelik bilgi verdi. Bilindiği üzere Türkiye’de ilk kapsamlı ‘Deprem Master Plan’ çalışması Uluslararası RADIUS Projesi çerçevesinde 1999 Marmara Depreminden önce İzmir’de hazırlanmıştı. Üniversitelerimizin İzmir’in bu büyük sorunu çevresinde birlikte çalışması çok olumlu. İzmir’in depreme dirençli kent olmasına katkıda bulunacak. Umarım AFAD yetkilileri ve Valiliğe bağlı ilgili birimler de kentimizin geleceğini ilgilendiren bu çalışmaya siyasi bir gerekçe göstermeden katılır. Çünkü afet etki ettiği yerde siyasi ayrım yapmıyor. Siyasi iktidar, 2020 İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremleri vd. ertesi gösterdiği ayrımcı tutumu terk etmeli.
16. Beton Prefabrikasyon Sempozyumu
28-29 Ocak tarihleri arasında depremle ilgili önemli bir toplantı daha vardı İzmir’de. Türkiye Prefabrik Birliğinin (TPB) Dokuz Eylül Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlediği “Depreme Dayanıklı Çok Katlı Prekast Betonarme Yapıların Üretiminde Yeni Teknolojiler" konulu 16. Beton Prefabrikasyon Sempozyumunda betonarme önüretim sektöründeki son gelişmeler ele alındı. Bu sempozyumun dikkat çeken yönü, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, İtalya, Güney Kore, İran gibi ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla uluslararası nitelik kazanmasıydı.
Prefabrikasyonun dilimizdeki anlamı önüretim. Yapıyı oluşturan elemanlar şantiye dışında ya da şantiyeye yakın bir tesiste denetimli bir şekilde üretilip inşaat sahasında montajı yapılır. Önüretimde kullanılan malzeme ahşap, betopan, çelik, beton vb. olabilir.
TPB ise, betonarme elemanlardan oluşan önüretimli taşıyıcı elemanları, sıkı denetimli kapalı tesis koşullarında bilimine uygun üreten firmalardan oluşuyor. Kalite ve hız yüksek düzeydedir. Bu nedenle sanayi tesislerinin yapımında tercih ediliyor ülkemizde.
İzmir’deki sempozyumun özelliği önüretimin konut, yurt, otopark, alış-veriş merkezi gibi yapılarda da güvenle kullanıldığını gösteren örnekler içermesiydi. Özellikle yurt dışından gelen konuk akademisyenler, Japonya, Çin, Güney Kore, Yeni Zelanda gibi ülkelerde prefabrik elemanların 30-40 katlı binalarda bile kullanıldığının örneklerini gösterdiler.
Daha çok Türkiye’nin batısında konuşlanmış 20 firmanın bir araya gelmesiyle kurulan TPB üyelerinin sayısı günümüzde yurdun dört bir tarafına yayılmış bir şekilde 70’e yaklaştı. Hakan Ataköy, Günkut Barka, Şerif Güner vd. 1999’dan bu yana yurdun çeşitli yerlerinde oluşan depremler sonrası yaptıkları çalışmalarda, mevcut yönetmeliklere uygun projelendirilmiş, doğru uygulanmış Prefabrik Yapıların sarsıntılardan pek etkilenmediklerini gösterdiler.
Ayrıca Prof. Dr. Sadık Girgin’in belirttiği gibi prefabrik elemanlar, imar kanununda yapılacak düzenlemelerle yapıların güçlendirmesinde de kullanılabilir. Yeter ki, kamu ve özel sektördeki yatırımcılar önüretimin sağladığı avantajları kavrasınlar. Başarılıyla geçen Sempozyuma katkılarından dolayı Genel Sekreter Dr. Cumhur Aydın’ı, Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Ercan Yüksel’i ve TPB Başkanı Şener Yaşar’ı kutlarım.
Depreme dirençli kentler
Depreme dirençli kentler
Paylaş: