Ekonomik Göstergeler
Dolar
29.84 ₺
Euro
32.45 ₺
GBP
1.124 ₺
JPY
7.842
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Köşe Yazıları
Podcast

“Collection Clup” Buluşmasına Gözlem yazarı olarak katıldım

Okuma Süresi: 3 Dakika
Toplam Okunma: hesaplanıyor...
“Collection Clup” Buluşmasına Gözlem yazarı olarak katıldım
“Collection Clup” Buluşmasına Gözlem yazarı olarak katıldım
Paylaş:
Türkiye’nin ünlü müze kurucuları ve koleksiyoncularını bünyesinde toplayan Collection Club’un Başkanı ve Collection dergisi yayıncısı aziz dostum Şerif Antepli ve saygıdeğer eşinin davetlisi olarak, Beyoğlu Dora Pera Hotel’de gerçekleşen koleksiyoncular buluşmasına “Gözlem yazarı, konuk konuşmacı” olarak katıldım.

Gecenin ardından “Collection Club” yönetimi, buluşmanın en etkin üyesi ve fotoğraflarımızı çeken Fatoş Türkkal hanımefendinin imzası ile şu açıklamayı yaptı:
“Collection Club yine yeniden harika bir Mart akşamında birbirinden değerli üyeleriyle bir arada olduk. Bu güzel gecede İzmir'den çok değerli bir yazar Sayın Yaşar Aksoy beyin konuşması geceye inanılmaz renk kattı. O kadar değerli paylaşımları oldu ki, inanın gözlerimiz doldu. Zira İzmir'in Kurtuluşu anında asılan el dikimi Türk Bayrağı dahi kendisinde.

Ayrıca Hasan Tahsin'in kendi beylik tabancası da kendisinde, özenle saklı. Bu sadece paylaşımların içindeki en kıymetli ikisi. Daha neler neler… Şimdiye kadar yazmış olduğu kitaplar 50'nin üzerinde. Sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Başkanımız Sayın Şerif Antepli'ye kıymetli dostunu bizlerle tanıştırdığı için ve bu güzel gecenin organizasyonunu Şişhane Dora Palas Oteli'nde gerçekleştiren Sayın Hilmi Nakipoğlu'na sonsuz teşekkürlerimizle.”

MÜTHİŞ DOSTLAR EDİNDİM

Türkiye’ye hizmet etmek ve topraklarımızın örtülü kültürünün kaybolmaması için didinen Collection Club üyeleri arasında, tanışabildiğim ve isimlerini alabildiğim şu üyeler dikkatimi çekti:
“Bakırköy’de “Kamera Müzesi” kuran İstanbul’un en eski inşaatçılarından sempatik ve güzel ruhlu iş insanı Hilmi Nakipoğlu.
Bursa’da “Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi” Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Feyza Uluumay Gökalp hanımefendi.
Koleksiyoncu Türkkal Ailesi.
Koleksiyoncu Doğan Güral Ailesi.
Türkiye’nin biricik çekiç koleksiyoncusu Burhan Reşid beyefendi.
Ve, yakında Kırmızı Kedi Yayınevi’nden yayınlanacak Dario Moreno kitabım için çok heyecanlı olduğum bu dönemde, bana Dario Moreno ile arkadaşlık fotoğraflarını cep telefonundan gösteren Oya Araştırmacısı Emine Semra Erkan hanımefendi.
Kırmızı Kedi Yayınevi’nden basılan son kitabım “Elveda Selanik”i toplantımıza getirip, bana imzalatan koleksiyoncu C. Faruk Tuna beyefendi.
Yine yıllar önce basılan “Ege Kültürü” kitabımın hiçbir yerde bulamadığını belirten bir başka ünlü koleksiyoncu gibi dostlar belleğime kazınmamacasına yer etti. Hepsine, tüm katılımcılara teşekkür ederim.
Dora Pera Hotel personeli bizleri memnun etmek için çırpındılar, onlara da bin şükran. Bütün bu organizasyonu omuzlayan aziz dostum Şerif Antepli ile bir kez daha gurur duydum.

KONUŞMAMDA NELER ANLATTIM?

Koleksiyon kültürü, ya da benim yaptığım ömür boyu toplayıcılık veya en doğrusu “Kültür Kirli Çıkıcılığı” çalışmalarımla ilgili belki 50 sayfalık bir konuşma hazırlamıştım. Hepsini sunmaya fırsat bulamadım.

Ancak arşivimdeki Hasan Tahsin’in beylik tabancası, 8 Eylül 1922 gecesi İzmir’de anaların elleriyle dikip hazırladıkları Türk bayrakları, Halikarnas Balıkçısı’nın yayınlanmamış gerçek hatıralarını kapsayan 4 ciltlik “Sarı Defterler”.
Türkiye’nin en büyük kartpostal koleksiyoncularından biri oluşumda İzmir Belediyeye E. Başkanı Yüksel Çakmur’un beni nasıl sonuna kadar destekleyişi, metruk Yahya Hayati Paşa Köşkü’nde dünyada 3 tane bulunan el yazması Şair Enveri’nin “Düsturname-i Enveri” manzum kitabını tek hamlede buluşum, 1974 Kıbrıs darbesi yapımcı Nikos Sampson’un elinden Paris’te bir Ermeni gazeteci hüviyeti ile anılarını nasıl elde edişimi, gerçek yayınlanmamış hatıratlara dayanarak Kırmızı Kedi Yayınevi’nden basılan “Hasan Tahsin, Atatürk’ün Casusu Gavur Mümin, İstiklal Süvarisi, Efeler İsyanı, Vatan yahut Cumhuriyet” kitaplarımı, yine tematik sınıflandırılmış binlerce kitap arşivimin uzun yıllar içinde oluşmasını, sırayla anlattım.
Çoğu konuya sıra gelmedi.

MÜZE KURACAK MALZEME HAZIR

Tanıştığım tüm dostlara hayatlarında verimli çalışmalar ve sonsuz sağlık dilerim.
Başta aziz dostum Şerif Antepli ve saygıdeğer eşi Karşıyakalı hemşerim hanımefendiye.
Koleksiyoncular arasında herkesin alkışladığı bu konuşmamın, bana şu faydası oldu. Elimin altında 1 değil, 2 müze kuracak hazır, tasnif edilmiş, tüm envanteri çıkartılmış malzeme olduğunu ilk kez fark ettim.

Aziz dostum Bülent Eczacıbaşı ve dede (Avni Meserretçi) dostu Ömer Koç’tan randevu alıp, onlara artık bu konuyu onlara danışmalıyım. İlk kez bunları düşündüm.
Sağ olasınız emektar koleksiyoncular.
(Önemli not: Bu konuşmamın daha geniş anlatımını, Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) Youtube yayını olan “Tarihe Gönül Verenler – Yaşar Aksoy” isimli 1,5 saatlik sunumunda bulabilirsiniz, izleyebilirsiniz.)