.
Ekonomik Göstergeler
Dolar
29.84 ₺
Euro
32.45 ₺
GBP
1.124 ₺
JPY
7.842
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Köşe Yazıları
Podcast

Cemil Tugay: İZBAN, TCDD tarafından yönetilmeli

Okuma Süresi: 2 Dakika
Toplam Okunma: hesaplanıyor...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZBAN’da TCDD ile ortaklığın sona erdirilmesi çağrısını yineledi.
Cemil Tugay: İZBAN, TCDD tarafından yönetilmeli
Paylaş:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Örnekköy Haydar İnanır Spor Tesisi’nin açılışı sonrasında kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tugay, TCDD ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında işletilen İZBAN’da ortaklığın sona erdirilmesi konusunda çağrısını yineledi.

İZBAN’da toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması durumunda 22 Ocak'ta 317 işçinin greve çıkma kararını da değerlendiren Tugay, “İZBAN belediyenin değil, Devlet Demiryolları ile bir ortaklık şeklinde, biraz özerk bir şirket gibi yönetiliyor. Ama orada toplu iş sözleşmesi sürecinin biraz sıkıntılı gittiğini görünce, ben bizim sendikalarla görüşmeler yapan hukukçu arkadaşlarımızdan özel olarak rica ettim, onlar da ilgilendiler. Dün arayıp kendilerine sorduğumda, ‘Anlaşmaya çok yakınız, bir grev beklemiyoruz’ dediler. Büyük ihtimalle anlaşılacak orada. Onlara da Büyükşehir Belediyesi'nin Metro A.Ş.’sinin de benzer pozisyonda olan insanların ücretleri verilecek diye söylediler bana” dedi.

İZBAN’da TCDD ile olan ortaklığın giderilmesi konusunda da çağrısını yineleyen Tugay, "Arka planda görüşmeler devam ediyor, bazı raporlar hazırlandı, onların değerlendirmeleri oldu. Henüz değerlendirme aşamasında olan bir şey. Ama İZBAN çift başlı yönetilmemeli, çift başlı olduğu zaman kararlar alınamıyor. Toplu iş sözleşmesi sürecinde olduğu gibi sıkıntı olan bir sürü konu oluyor. Devlet Demiryolları’nın altyapısı üzerine kurulmuş bir sistem, yani rayların tamamı onlara ait. İstasyonlar Büyükşehir Belediyesi'nce yapıldı ama mülkiyetleri devlet demir yollarına ait. Yani aslında İZBAN gerçekte TCDD’ye ait. Biz sadece yüzde 50 ortaklıkla işletmeci pozisyondayız. Bu şekilde yönetilmesi bazı şeylerin ilerlemesini, düzeltilmesini, problemlerin giderilmesini, sistemin güncellenmesini engelliyor. Tek elden yönetilmesi lazım. Doğru düşündüğüme çok eminim. Bütün raporlar da zaten bunu gösteriyor. Yani sonuçta İZBAN yerinde kalacak, kim işletirse işletsin, İzmir'e hizmet etmeye devam edecek. Bir banliyö sistemidir. Türkiye'deki benzerlerinin tamamı TCDD tarafından işletiliyor. Hiçbir yerde belediye bir banliyö tren sistemini işletmiyor. O nedenle doğrusunun TCDD’nin işletmesi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda uzlaşmaya varabilirsek böyle bir sonuca gidecek" ifadelerini kullandı.