Sanayiciler yatırım ortamının iyileşmesini bekliyor

KESİAD’ın her ay düzenlediği ve geleneksel hale getirdiği KESİAD Kahvaltısı’nda konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Işıklı, sanayicinin ekonomi yönetiminden temel beklentisinin elverişli yatırım ortamını tesis edilmesi olduğunu ifade etti.

Kemalpaşa Ramada Oteli’nde Gage Group’un sponsorluğunda yapılan KESİAD Kahvaltısı’na Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, Kemalpaşa Başsavcısı Bahadır Bilen, Kemalpaşa Jandarma Komutanı Halil Yaşar Güzel, KOSBİ Başkanı Erol Diren, KOSBİ Bölge Müdürü Salman Eldeş, KESİAD üyeleri ve iş insanları katıldı. Etkinlikte Dr. Can Pamir, ‘Mevcut Ekonomik Ortamda Etkin Finans Yönetimi’ başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Işıklı, yeni ekonomi yönetiminin yaklaşık on aydır uyguladığı program kapsamında “parasal sıkılaştırma”nın dozunun giderek arttığını belirterek, “Yüksek faiz koşullarının etkilerinin giderek daha fazla hissedilmeye başladığı verilerle de net şekilde görülmektedir. Kaynaklarımızı hat safhada etkin kullanmamızın gerekli olduğu, maliyetlerimizi düşürmenin her işverenin neredeyse tek gündemi olduğu zor bir süreçten geçiyoruz” dedi.

Işıklı: “Teşvik belgesi alan sayısı düşüyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre yılın ilk çeyreğinde alınan teşvik belgesi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,9 düşüşle 3 bin 220, sabit yatırım tutarı yüzde 45,4 düşüşle 202,3 milyar TL, öngörülen istihdam da yüzde 23,4 düşüşle 65 bin 639’a gerilediğini vurgulayan Işıklı, “Bu gerçekler ışığında, ancak ve ancak politik istikrarın varlığıyla, ekonomide öngörülebilirlik ilkelerinin sağlanmasıyla, destekleyici teşvik politikalarının eşliğinde ve kuşkusuz şeffaf bir hukuk sistemiyle oluşturulabilecek elverişli yatırım ortamını üreticiye sunmanın devlet yöneticilerinin önceliği olmasının hem yerli hem de yabancı yatırımcı için varoluş kriteri haline geldiğinin bir kez daha altını çizmek isterim” diye konuştu.

Pamir: “2025 sonu iyileşmeyi hissederiz”

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Can Pamir, ‘Mevcut Ekonomik Ortamda Etkin Finans Yönetimi’ başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda hem küresel hem de Türkiye’nin ekonomik yapısını değerlendiren Pamir, sıkılaşma sürecinde sanayicilerin ve iş insanların dikkatli adım atması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin doğru yolda olduğunu ifade eden Pamir, “Bu ekonomik istikrar sürerse 2025 yılı sonunda iyileşmenin etkilerini hissetmeye başlayacağız” diye konuştu.