Türkiye’nin, Avrupa’ya organik gıda ihracatında hedefi büyük

Avrupa pazarı için büyük önem taşıyan organik ürünlerin ihracatında Türkiye, 7’nci sırada yer alırken başı Ege Bölgesi çekiyor. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’i Ege Bölgesi’nden gerçekleşiyor.

Türk-Alman ticari ilişkilerinin güçlendirilmesi ve yeni işbirliği fırsatlarının yaratılması amacıyla Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ortaklığında Gıda Konulu Alman-Türk Ekonomi Günü etkinliği düzenlendi.

EİB Hizmet Binasında Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası AHK İzmir Temsilcisi Deniz Eriten katıldı.

Etkinlikte konuşan Jak Eskinazi, Türk organik ihracatçılarının Avrupa’nın bir numaralı tedarikçisi olmayı hedeflediklerini belirtirken, Başkonsolos Ralf Schröer, Organik ürünlerin Avrupa pazarı için çok önemli olduğunu ve Türkiye için bir fırsat doğurduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Almanya’ya yaptığı ihracat tablosunu değerlendiren Eskinazi, “Türkiye, 2023 yılında 255 milyar 800 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Avrupa’nın ekonomik motoru Almanya’ya 21 milyar 79 milyon dolarlık ihracat yaptık. Türkiye, 2023 yılında Almanya’dan 28,6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Türkiye ile Almanya arasındaki dış ticaret hacmi 50 milyar dolar seviyesinde. Almanya’da gıda kalemlerinde ülkenin kendine yetme oranlarına baktığımızda; Almanya’da ihtiyaç duyulan meyvenin sadece yüzde 13’ü, balık/deniz ürünlerinin yüzde 27’si, bitkisel yağların yüzde 28’i, sebzelerin yüzde 38’i Almanya’da üretilirken, şekerin yüzde 153’ü, patatesin yüzde 148’i, peynirin yüzde 126’sı Almanya’da üretiliyor” ifadelerini kullandı.

“Potansiyel daha fazla”

“Almanya’ya yıllık 2 milyar dolarlık gıda ihracatımız var. Bu rakamın gerçek potansiyelimizi yansıttığını düşünmüyorum” diyerek, İki ülke arasındaki potansiyelin daha fazla olduğunu belirten Eskinazi “Adımlarımızı bu çerçevede atıyoruz. Almanya’nın Nürnberg şehrinde düzenlenen BioFach Fuarı’na çeyrek asırdır Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“Gıda ihracatını 2023’te artırdık”

Eskinazi, Almanya’ya gıda ihracatının 2023 yılında arttığını aktararak “Almanya’ya 2023 yılında gıda ihracatımızda yaş meyve sebze sektöründe yüzde 43,2’lik, zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzde 24’lük, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 21’lik, su ürünleri ve hayvancılık mamullerinde yüzde 17’lik, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 9’luk, meyve sebze mamullerinde yüzde 8’lik, fındık ve mamulleri yüzde 2’lik artış sağladık” bilgisini verdi.

“2024’ün ilk 4 ayı ticaret geriledi”

2024’ün ilk dört ayında Türkiye’nin Almanya ile ticaretinde gerileme yaşandığını söyleyen Eskinazi. “Almanya’ya yüzde 5 azalışla 6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Gıda ihracatımız yüzde 10 artışla 748 milyon dolar oldu” dedi.

” Avrupa’nın bir numaralı tedarikçisi olmaya talibiz”

Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’inin Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiğini hatırlatan Eskinazi, “Yıllık 3 milyon tona yakın organik ürün ithal eden Avrupa Birliği’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 7’inci sıradayız, hedefimiz bu listede ilk üçe girmek. Türk organik sektörü Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlamış bir sektör. Türkiye’nin organik sektöründe yaklaşık 35 yıllık bir deneyimi var. Bu yüzden Türk organik ihracatçıları olarak, Avrupa’nın bir numaralı tedarikçisi olmaya talibiz” şeklinde konuştu.

“Organiğe talep, Türkiye için fırsat”

Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer, Almanya’nın organik gıdaya talep gösterdiğini belirterek, bunun Türkiye için bir fırsat olabileceğini kaydetti. Schröer şöyle konuştu: “Meyve ve sebze başta olmak üzere Türkiye, tarım ürünlerinde güçlü bir pazar. Organik ürünler Avrupa Birliği pazarı için çok önemli. Türkiye ile ihracatımızda un, fındık, ayçiçek yağı öne çıkıyor. Ege Bölgesi’nde üretilen meyve sebzelere yönelmek istiyoruz. AB’nin en büyük alıcısı Almanya, Türkiye ile organik ürünlerde ticareti geliştirmeye ilgi duyuyor. Sadece gıda üretimi değil, gıda işleme, lojistik alanlarında da tedarik zincirinin tüm aşamalarında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Türk gıda pazarı yeni fırsatlar yaratıyor. Glütensiz gıdalar ve şekersiz ürünlere Almanya’dan büyük talep var. Türkiye glütensiz gıdalar ve şekersiz ürünlerde önemli bir pazar. Almanya’da yeni bir uygulama başlatıldı. 250 metrekareden büyük olan işletmelere menülerinde glutensiz gıda sunma zorunluluğu getirildi. Bu Türkiye için bir fırsat olabilir.”

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Genel Sekreteri ve Berlin Temsilcisi Okan Özoğlu Türkiye-Almanya arasındaki köprünün Almanya’daki ayağı olarak iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesi için görev aldıklarını kaydetti. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası AHK İzmir Temsilcisi Deniz Eriten ise odanın çalışmalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Eriten, iki ülke arasındaki ticaretin artırılması için networking sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.