AB’deki kaçak Türkler, Türklere vizeye engel

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa Birliği ülkelerinde vize süresini geçirmiş ve yasalara göre kaçak konumda bulunan Türklerin, Almanya başta olmak üzere Birlik ülkelerine yapılacak seyahatlerde vize engeline neden olduğunu ileri sürdü.

İş dünyasının özellikle AB ülkeleriyle yaşadığı vize sorununu EBSO mayıs ayı meclis toplantısında yeniden gündeme getiren Yorgancılar, “AB Komisyonu tarafından açıklanan istatistiklere göre vize başvurularında Türkiye genelinde en fazla ret Estonya, Danimarka ve Yunanistan tarafından gerçekleştirilmiş. Estonya yüzde 42.5, Danimarka yüzde 39.4, Yunanistan yüzde 38.5, Litvanya yüzde 35.8, Finlandiya yüzde 31.3 oranında red cevabı vermiş durumda.

İzmir’de 2023 yılında yüzde 13 ile ret oranı en yüksek ülke en büyük ticaret partnerimiz Almanya’dır. İzmir’de konsolosluğu olan 3 ülkenin ret ortalaması ise yüzde 9’dur. Yani her 9 kişiden biri ret yemiş oluyor. Bunun da ana sebebi, yasal olmayan yollardan AB’ye geçişlerin artmış olmasıdır. Diğer yandan, vize alıp giden sonra iltica eden, 90 gün sınırını aşarak AB ülkelerinde kaçak yaşamaya devam eden 175 bin kişi var. AB bunu görüyor, rahatsız ve onun için engel yaşıyoruz. Sonuçta da böyle bir tablo ortaya çıkıyor” dedi.

Yeşil Pasaport için yeni öneri

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, yurt dışı seyahatlerde vize kolaylığı sağlayan Yeşil Pasaport kullananların da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. 2010 yılından bu yana 5 milyon 800 bin Yeşil Pasaport verildiğini, sadece 2023’te verilen Yeşil Pasaport sayısının 1 milyon 800 bin ile rekor kırdığını bildiren Yorgancılar, kimlere yeşil pasaport verilip verilmeyeceğine ilişkin bir sınırlama getirilmediği taktirde yakında bunun da bir anlamı kalmayacağını söyledi.

Ender Yorgancılar, üst düzey kamu görevlilerinin ve 3’üncü dereceden itibaren devlet memurlarının yanı sıra yakın geçmişte avukatlara ve üç yıl üst üste 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirenlere de Yeşil Pasaport hakkı tanındığını hatırlatırken şöyle konuştu: “Bir yanda Yeşil Pasaport’u alıp evde tutanlar diğer yanda ihtiyacı olup gidemeyenler var. 2023 itibari ile toplam ihracatçı sayısı 139 bin 830, ilk kez ihracat yapan firma sayısı 38 bin 574, 2022 yılında ihracat yapan KOBİ sayısı yaklaşık 107 bin adet. KOBİ’ler tutar olarak toplam ihracatın yüzde 31.6’sını gerçekleştiriyor. Yeşil Pasaport için öncelikle, döviz harcamak için gidene değil, döviz kazandırana verilecek bir düzenlemenin yapılması, 2023 yılı itibarı ile kamuda çalışan 5.2 milyon kişi ve aile fertleri dikkate alındığında, kamuda 1. derece kademeden itibaren 21 yılını dolduran çalışanlar için veya müdür ve üstü şeklinde belirli unvanlara verilmesi, emekliler için de sadece yönetici kademesine bu imkanın tanınması, böylelikle kapsam daraltılıp, AB’nin iyi niyeti suistimal edilmeden toplamda 140 bin olan ihracatçı firma için yer açılması, ihracat seviyesine göre kademeler revize edilerek, firmadan daha çok kişinin yeşil pasaport alabilmesi, Türkiye’deki 365 Oda-Borsa’nın toplam 10 bin 700 olan meclis üyesine verilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.”