Altın, Sudan, süpürge

ABD peşine AB ülkelerini katmış, bir istikamette gidiyor. Hayırlı mı, değil mi? Papa dahil konular hakkında derinlemesine bilgisi olan insanlar Ukrayna savaşının Rusya zaferi ile biteceğine inanıyorlar.  ABD konuyu bitirebilir. Bitirmiyor. Ukraynalılar ölüyorlar. Bu kadar insan ölürken Biden, Putin ile konuşmuyor.

İsrail Gazze’de kendi mahkumlarına karşı bir savaş sürdürüyor. ABD konuyu çözebilir. Çözmüyor. çözemiyor.  Bu yıl başkanlık seçimi var. Biden’ın oyları giderek düşüyor. ABD üniversitelerinde isyan boyutunda rahatsızlık var. Öğrenciler veya ebeveynleri, oradaki sistemde okula para ödüyorlar eğitim için. Okulda İsrail lobisinin etkisinin azaltılmasını istiyorlar. Gazze’deki kıyımın sona ermesini… Olan biten ABD medyasına çok yanlı olarak yansıyor.

Bu arada Sudan’da iç savaş sürüyor, 20 bin kadar insan ölüyor. Yaklaşık 9 milyon insan yerinden yurdundan oluyor ve dünya medyasında bu haberleri bulabilmek için ciddi araştırma gerek.

Pasifik’teki Yeni Kaledonya, 270 bin nüfusu ile artık Fransız sömürgesi olmak istemiyor. Nikel zengini olan ülkede Fransız hakimiyeti sürüyor. İşin ilginç tarafı Azerbaycan’ın hürriyet isteyen yerli halkı Kanakları desteklemesi… Nereden nereye?

Amerikan doları eriyor. Halbuki dünyanın referans parası. Altın ise genelde değerini koruyor. Koruyor da dünya milletlerinin çoğu altın rezervlerinin bir kısmını ABD’de tutuyorlar. ABD ile dost olan birçok ülke bile, örneğin Mısır, rezervlerini kendi ülkelerine almak istiyorlar. ABD, Ukrayna anlaşmazlığında Rus zenginlerinin paralarına da el koydu diye, ileride bir anlaşmazlık olursa kendi altınlarına da el koyabileceğini düşünerek rezervlerinin kendi ülkelerinde daha güvende olacağını düşünüyorlar. Almak istemek farklı, almak gene farklı. Almanlar da Rusya korkusu ile Birinci Dünya Savaşı’ndan önce altınlarını ABD’de tutmuşlar. Geri almak istediklerinde yarısını ancak dört yıl içinde geri vermiş ABD.

Yakında yepyeni bir para sistemi oluşacak ve yepyeni zenginler ve paralarını kaybedenler göreceğiz sanıyorum.

Uzaydan gelen bir araştırmacı olsam bu olan bitene bir anlam veremezdim. Uzaydan gelmesem de bir anlam veremiyorum.  Ekonomi zor iş. Hayat pahalılığı vahim. Bütün dünyada bir şaşkınlık var. Bizdeki sanki daha mı fazla? Günlük yaşamdan bir örnek: Yardımcım, “Dyson elektrikli süpürge al” dedi. Daha önce firmanın ismini bile duymamıştım. Baktım bir İngiliz firması imiş. Alanlar memnun. Fiyatları diğer süpürgelerin 2-3 misli. V 15 türü ıslak kuru almak istersen ülkemizde yaklaşık 1200 Euro ödüyorsun. Almanya’daki fiyatına baktım, Media Markt’ta 579 Euro.

Bu arada milyar dolarlar bomba imalatı için harcanıyor. İnsanlar birbirlerinin planlarına çomak sokuyorlar ki bombalar kullanılsın.

Bir de atom bombaları var. İş oraya gelirse zaten olay iki saat içinde bitiyormuş. Dünya nüfusunda kalan insan sayısı 2 milyar olacakmış. Buyurun buradan yakın. Nasıl anlayayım? Kendi mesleğim ile ilgili katkılara bakıyorum. “X vitaminini al” diyor birisi, başka birisi “alma” diyor, “karaciğerine zararlı”. O paylaşımları bile anlayamıyorum ki bomba veya altın kısmını veya İran’daki liderin ölümü ile olan helikopter kazasının nedenini anlayayım.