Demirtaş’a 42, Yüksekdağ’a 30 yıl ceza

Kobani Davası'nın 83'üncü duruşmasında karar açıklandı. Selahattin Demirtaş'a ağırlaştırılmış müebbet cezasından indirim yapılarak 42, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl hapis cezası verildi.

Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da yargılandığı Kobani Davası’nda karar açıklandı. Davada, duruşmaya katılmayan Demirtaş ve Yüksekdağ’a ağır cezalar çıkarken, bazı isimlerin ise tahliyesine karar verildi.

BirGün’de yer alan habere göre mahkeme heyeti, oy birliğiyle alınan 130 sayfalık kararı, sanıkların isimlerinin alfabetik sırasıyla okudu. 

Heyetin açıkladığı kararlar şöyle: 

* Ahmet Türk’e “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.

* Ali Ürküt için ise 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ürküt’ün tutukluluk durumunun devamına karar verildi. 

* Alp Altınörs, hakkında ise “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma eylemine yardım” suçlaması ile 18 yıl hapis cezası ile “suç işlemeye tahrik” suçlaması ile de 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

* Aynur Aşan’a, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçunun oluşmadığı ancak “örgüt üyeliği” gerekçesiyle 9 yıl hapis cezası verildi. Aşan’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.   

* Sanıklardan Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk ve Bircan Yorulmaz hakkında ise beraat kararı verildi.

* Ayla Akat Ata “Devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma” suçundan beraat etti. Ata “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan ise 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Ayla Akat Ata’nın tahliyesi karar verdi.

* Bülent Parmaksız’a, tutukluluk halinin devamıyla birlikte, birden fazla atılı suçlamadan toplamda 23 yıl hapis cezası verildi.   

* Kobani davasının en genç sanığı Can Memiş hakkında beraat kararı verildi.

* Cihan Erdal, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

* Dilek Yağlı hakkında 16 yıl hapis ve tutukluluk halinin devamı kararı verildi.   

* Emine Ayna hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.