Anaksagoras, enginar ve demografi

Urla Enginar Festivali evvelkilerine kıyasla sakince geçti. Sanıyorum ekonominin genel durumu ile ilgili. Anaksagoras adına üçüncü kez lokma döküldü. Heykelin elinde bir enginar vardı.

Bir ufak kap enginarlı pilav 50 TL idi. Dolayısı ile kısa bir dolu /yağmur arasında bile lokmacının önü doldu taştı.

 

Çok merak ediyorum bugünlerin tarihi ilerde nasıl yazılacak? Kazananlar tarih yazar da algılama düz çizgi olarak oluşmuyor. Bazen bir şiddete tepki 30 sene sonra geliyor, bazen 20 yıl sonra.

Ukrayna’da durum tehlikeli boyutlara geldi. Rusya’yı kaçamayacağı yere kadar kovalamak ateş ile oynamak gibi.

Hür konuşma hakkı şu an Almanya, Fransa ve ABD’de ayaklar altında.

Pekala. Demografi bize nasıl ışık tutacak? Demografi yani nüfus gelişmesi kaderdir derler.

Çok çocuk olunca okul ihtiyacı artar, çocuk ayakkabısı sektörü gelişir. Çok yaşlı olunca bakımevi planlamak gerekir. Bu tür istatistiklerle ülke yönetilir.

Peki, İsrail demografisi nasıl? Bunu sizinle paylaşmadan bir tarifi netleştirelim. Güçlü olan Yahudi lobisi değil, İsrail lobisi. İkisi arasında anlamlı bir fark var. Lobiye karşı olan bir sürü Yahudi var.

İsrail lobisi ABD’de İsrail’in çıkarını temsil ediyor. Veya daha doğrusu İsrail’in çıkarı olarak anladığını. Irak savaşında 2 milyon ölü, yaralının ortaya çıkmasında da rol oynayan kuruluş bu İsrail’in barış içinde yaşamasını 2 devlet çözümünü baltalayarak engelleyen kuruluş da bu. John Maersheimer ve Stephen Walt’un The İsrael Lobby, US Foreign Policy kitabını okumanızı öneririm. Türkçesi de var. Göreceksiniz ki ABD yardımından yıllardır en fazla yararlanan ülke İsrail. Kalkınmış bir ülke olmasına rağmen milyarlar mertebesinde… İran füze atınca ABD’yi yardıma koşturtarak bir gecede yaklaşık 1 milyar dolar harcatan da bu lobi.

İki devlet çözümüne geçit vermiyorlar çünkü şu an 6’şar milyon İsrailli ve Filistinli bir arada yaşayabilseler bile doğum oranı Filistinlilerde daha fazla olduğu için bir süre sonra Filistin nüfusu ağır basıp demokratik çözümde Yahudiler azınlıkta kalacaklar. Fakat bambaşka bir grup var: İsrailli köktendinciler. Bunlarda erkekler çalışmıyorlar. Hani görmüşsünüzdür bukleli saçları ve siyah giysi ve şapkaları ile. Devletten (veya ABD’den ?!) maaş alıyorlar. Karıları ortalama 5-7çocuk doğuruyor. Bu tür insanlar yüzde 10’un altında olunca bir demokrasi onları taşıyabiliyor. Fakat 20 yıl sonra bu insanların oranının yüzde 30’u aşması bekleniyor. İsrail ve Filistin ayrı ayrı kalırlarsa… Bu da İsrail demografisi içinde bambaşka bir bomba. Şu an iki aşırı sağ bakanın ibre vazifesini gördüğü hükümette bu insanlar yüzde 30 olunca nasıl bir tablo ortaya çıkabileceğini hayal edebilirsiniz.