100 yılda bir olabilecek tanıtım fırsatı

SKAL İnternational İzmir Kulübü Başkanı Güner Güney, Ekim ayında düzenlenecek dünya kongresinin başta İzmirli turizmcilerin birlik ve beraberliğinin eseri olacağını belirtirken, İzmir’i ve Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için büyük bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

SKAL İzmir Kulübü Başkanı Güner Güney,  bu yılın Ekim ayında İzmir’de düzenlenecek dünya kongresi ile hem kentin hem de ülkemizin önemli bir tanıtım avantajı yakalayacağını, önümüzdeki süreçte gerek yatırımlar gerekse gelen turist sayısında artış olacağını söyledi. Türkiye’nin 17 yıl aradan sonra ev sahipliği yapacağı SKAL İnternational Dünya Kongresi’ni İzmir’e kazandırmaktan gurur duyduklarını belirten Güney, “İnandık ve başardık” dedi.

Ekonomiye ve Politikaya Yön Verenlerin Gazetesi GÖZLEM Yayın Kurulu, dünya turizm profesyonellerinin küresel turizmi ve arkadaşlığı yaymaya çalıştığı uluslararası en yaygın ve en eski turizm sivil toplum örgütü SKAL İzmir Kulübü Başkanı Güner Güney’i konuk etti. İzmir’in bu yıl 16-21 Ekim günleri arasında turizmde yatırım olanak ve fırsatlarının, turizmin geleceğinin ele alınacağı SKAL İnternational’ın 83. Dünya Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını bildiren Güney, bunun kente kazandıracağı avantajlara dikkat çekerken, sektörün nitelikli personel ve hizmet kalitesini artırarak arzu edilen seviyeye ulaşacağını ifade etti.

SKAL İzmir Kulübü’nün turizmi geliştirmek ve gelen turist sayısını artırmak amacıyla 1966 yılında kurulduğunu hatırlatan Güney, “En İyi Kulüp” sıralamasında 2019 yılında 95 ülkede 320 kulüp arasında ikinci sıraya yükselerek İzmir’in adını dünyaya duyurduklarını bildirdi. Güner Güney, SKAL Dünya Kongresi’ne ev sahipliği yapmak için 2010’lu yıllardan bu yana uzun soluklu bir çaba içine girdiklerini belirtirken, Romanya’nın Bükreş, Rusya’nın St. Petersburg ve Hindistan’ın Kalküta şehirlerini geride bırakarak amaçlarına ulaştıklarını anlattı. SKAL İnternational Dünya Kongresi’nin geçtiğimiz yıllarda İstanbul ve Antalya’da düzenlendiğini söyleyen Güney, “Dünya kongresi 17 yıl sonra yeniden Türkiye’de düzenlenecek. İzmir’de ise ilk kez yapılacak. SKAL İnternational’in Dünya Başkan Yardımcısı Annete Cardenas da içinde bulunduğumuz Mayıs ayında ülkemize gelecek” dedi.

Dünya İzmir’i tanıyor

SKAL Türkiye Delegasyonu olarak 2 yıldır kuruluşun dünya kongrelerine katıldıklarını, bu etkinliklerde İzmir’i anlatma imkanı bulduklarını belirten Güney, şu bilgileri verdi: “2022’de Hırvatistan Rijeka’da, 2023’ün Kasım ayında da İspanya Malaga’daki SKAL dünya kongrelerine katıldık. SKAL kongre üyelerine neden İzmir’e gelmeleri gerektiğini detaylıca anlattık. İzmir, dünyada tanınırlık açısından İstanbul ve Antalya’nın ardından üçüncü kent. İzmir’in her türlü zenginliğini bütüncül tarzda anlattığımız sunumlarımızın ardından kente ilişkin hayranlık duyduklarını anlatan söylemler bizi çok mutlu etti. Dünyanın pek çok ülkesindeki kulüpler kongre dolayısıyla üyelerine hala İzmir’i tanıtıyorlar, bunları bizimle paylaşıyorlar.”

Güner Güney, katıldıkları uluslararası toplantılarda İzmir’in demokrasinin beşiği olmuş, modern bir yaşam tarzına sahip 8 bin 500 yıllık kadim bir kent olduğunu, gastronomisini, tarihi, doğal ve kültürel zenginliğini vurguladıklarını belirtti. Güney, SKAL Dünya Kongresi’nde İzmir’in UNESCO miras adayı listesindeki Kemeraltı’nı, Agora’yı, UNESCO Miras Listesi’ne giren Efes ve Bergama’yı tanıtacaklarını da anlattı. Güner Güney, kongre öncesinde ve sonrasında İzmir’in doğal zenginlikleri ve tarihi yerlerinin yanı sıra çeşitli yörelere tanıtım turları ve geziler düzenleneceğini kaydetti.

İzmir hak ediyor

SKAL İzmir Başkanı Güner Güney, SKAL İnternational’e dünyanın 95 ülkesinde turizm sektöründe karar verici konumunda olan 16 bin turizm profesyonelinin üye olduğunu, bunların arasında dünyanın en önemli zincir otellerin, tur operatörlerinin, havayolu şirketlerinin ve kiralık araç şirketlerinin sahipleri ile üst düzey yöneticilerinin yer aldığını anlatan Güney, şu görüşleri dile getirdi:

“İzmir’de yapılacak SKAL Dünya Kongresi’ne 95 ülkeden 600 civarında karar vericinin gelmesini bekliyoruz. Tam bir dünya karması olacak. Katılanların içinde turizmin tüm bileşenleri yer alacak. Bu kongrenin ülkemizde ve özellikle İzmir’de düzenlenmesinin, kentin turizm vizyonu ve gelişimi açısından çok büyük katkılar yapacağına eminiz. Çünkü çarpan etkisi yaratacaktır. Yapılan araştırmalarda SKAL Dünya Kongresi yapılan şehirlerde ertesi yıl yüzde 20-30 turist artışı sağlandığı saptanmıştır. İzmir de bunu sonuna kadar hak ediyor. Kongre için çok detaylı bir program hazırladık. Özellikle karar verici konumundaki insanların kongre dolayısıyla görecekleri İzmir’de kentin tarihi, kültürel dokusunu yaşayarak, yatırımların da önünü açacağını ve dolayısıyla turist sayısının da çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Hedefimiz bu kongreyle akıllara İzmir’in gelmesini sağlamak.”

Yatırım şart

Turizm açısından İzmir’in yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Güney, “3 bin kişilik kongre merkezimiz, bin kişinin konaklayabileceği bir otelimiz yok. İzmir’in en büyük otellerinden biri (Hilton) kapalı. Basmane çukuru hala duruyor. Kültürpark’ta alanın yüzde 9’unu kapsayan bir kompleks projemizi hayata geçiremedik” diye konuştu.

Güner Güney, pandemi döneminin ardından 2023’te sektörün toparlanma sürecine adım attığını, tam işler yoluna giriyor derken bu defa da iç piyasada enflasyon baskısının maliyetleri vurduğunu dile getirdi ve “Bunu da fiyata kısmen yansıtabildik. 2023’ün son çeyreğinden itibaren bir yavaşlama söz konusu. Bu yılın Ocak ayı, İstanbul’da gelen turist açısından son 20 yılın en düşük ayı. İç turizmde de ciddi kayıplar var. 2024 sezonu, enflasyonun gölgesinde” ifadelerini kullandı.

Turizm sektöründeki fiyat uygulamaları ve Antalya’da bir otelin yurt dışındaki bir operatör vasıtasıyla rezervasyon yaptıran müşterisinin Türk olduğunu öğrendikten sonra 120 euroluk “milliyet farkı” faturası kesmesi olayını da değerlendiren Güney, “Tur operatörleri 1,5-2 yıl öncesinden anlaşmalarını yapar, oda ve doluluk garantileri verir, çekleri de keser. Müşterisine de ona göre pazarlar. Konaklama tesisleri de bu çekleri kullanarak tadilatlarını yapar, eksikliklerini giderir, sezona hazırlanır. Bir başka ifadeyle yabancı turistlerin konaklama bedelleri aslında çeklerin kesildiği tarihe göredir. Ancak milliyet farkı çok yanlış bir örnektir. Ayrıca, Türkiye’de enflasyon nedeniyle artan fiyatlardan turistler de şikayetçi. Yabancıya bu artışlar çok korkunç geliyor, enflasyon sadece içeriyi değil dışarıyı da vuruyor. Şu anda en çok Rus, İngiliz, Alman ve Hollandalılar geliyor. Bizim pazarı çeşitlendirmemiz, nitelikli personelle iyi hizmet sunmamız lazım” görüşlerini bildirdi.