ABD, Ukrayna ve Filistin

Umut veren işaretler. ABD gençliği uyandı. Bizde net seçim neticeleri Ankara ve İstanbul’da!

Çok fazla iyimser olmamak gerek. Can havli ile bir kavga yaşanıyor. İktidarı kaybetmekte olanlar savaşıyor.

Kaliforniya UCLA kampüsünde Filistin için barışçıl gösteri yapanlara İsrail bayraklı bir grup saldırıyor. Al sana kavga döğüş… Kansas öyle, New York dersen üniversiteler başı çekiyor. Florida’da benzer bir durum. Hepsi Filistin yanlısı. İsrail yanlıları üniversite dışından gelip kavga çıkartıyorlar.

Garibim Elon Musk, dünyanın en zengini imiş falan. “Reklam vermezsen verme” diye Walt Disney CEO’suna karşı da televizyonda dayılık yaptı. Ama paranın gücü sadece kendi bütçesi ile sınırlı değil. Musk epeyce kamu parasını fabrikalarında kullanıyor. O paralar da ABD senatörlerden geçiyor. Onlar da artık kamuoyunun gördüğü gibi lobinin cebinde. Lobi mensubu bir sürü ortağı var. Ortaklar ile her konuda didişmek ise bir işadamının güçlü olduğu şey değil. Doğal olarak Netenyahu ile X’de konuşmasını yaptı. İsrail’e ve siyonist Ben Shapiro ile Polonya’nın Krakow kentindeki Auschwitz Yahudi toplama kampını ziyarete gitti. Eğitildi, döndü. Adama garibim diyorum, çünkü elektrikli araçlar da satılmıyorlar. Bundan sonra kâr azalacak. Şu anda yepyeni Teslalar fabrikadan çıkınca doğruca Almanya’da eski bir Doğu Alman havaalanına gidiyorlar. Tesla hisselerinin seyri ise Elon kardeşten çok daha güçlü kişilerin elinde.

Satılmış senatörler, ABD üniversite gençliğinin dayak yemeyi, iş bulamamayı göze alarak yaptıkları eylemlerin nedeni… O politikacılar artık yeni yolları yapmak için çok kireçlenmişler. Nancy Pelosi, Kurt Schumer,  Lindsey Graham ve tabi Bn. Clinton ve Biden. Silkelesen inşaatçılığa girmeyi teşvik edici boyutta kireç çıkar. Bildikleri yolu savunarak gideceklerdir tarihin çöplüğüne, gerekirse şiddet kullanarak, tiyatro bombalatarak, bir kaç kişiye suikast düzenleterek… Bu bahar havasında doğruyu söylemek gerekirse korkuyorum.

Bu kolej gösterilerine neden olan ve ilerde kolej dershanelerine ismi verilecek olanların başında Aaron Bushnell geliyor. Meramını facebook sayfasında ve verdiği son demeçte net olarak anlatıp üstüne benzin dökerek kendini İsrail elçiliği önünde yaktı.

Tarihe geçecek anlar yaşıyoruz. Uluslararası Barış Flotillası Filistin’e insani yardım için İstanbul’dan yola çıkacaktı. ABD engelledi. Filistin’in devlet olmasını 13 yıldır ve geçen hafta engellediği gibi. İsrail yasadışı atom bombaları ile İran yapacak olursa vay haline. ABD’de yüzde 2 nüfus ile İsrail lobisi ABD’yi kulaklarından tutmuş istediği gibi çekiştiriyor. İbretlik bir süreç.

ABD’deki İsrail, şükür yek vücut değil. İçinde Finkelstein, Blumenthal gibi gayet aydın ve hakça yaklaşan bilim adamları ve gazeteciler de var. Talebeler de sözü olarak genelde siyonist olmayan Yahudi öğrencileri seçiyorlar Yahudi düşmanı diye damga yememek için.

ABD’de yüzlerce artist, gazeteci, akademisyen Filistin yanlısı birkaç cümle nedeni ile işten atıldı. Gençler bu iklimin devam edemeyeceğini anladılar artık.