Türkiye ve Azerbaycan iş birlikleri ticari heyetlerle güçlenir

Azerbaycan’da halkla ilişkiler ve PR hizmeti veren Proaktif PR Ajansı’nın kurucusu ve direktörü Şahane Sarı, Türkiye- Azerbaycan işbirliklerinin daha da güçlenmesi için ticari heyetlerin sık sık düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “İş hacmini artırmak için mutlaka farklı sektörlere yönelik fuarlara katılım gerçekleştirilmeli, yeni fuarlar yaratılmalı. Fuar kapsamında ekstra iş görüşmelerine zaman ayrılmalı” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sanayi, ekonomi, ticaret ve diğer alanlardaki yatırım fırsatlarının geliştirilmesini amaçlayan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Gelişimi Ajansı (KOBİA), Azerbaycan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, İzmir Ticaret Odası resmi iş birliğiyle, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği Derneği’nin (KOBSKA) organizasyonuyla İzmir’de düzenlenen “İş Dünyası-100 Yılın Zirvesi 3 İş Forumu” için Türkiye’ye gelen Şahane Sarı, Gözlem Gazetesi’ni ziyaret etti. Firmaları hakkında bilgi veren Sarı, “Firmamız halkla ilişiler ve PR hizmetleri veriyor, organizasyonlar düzenliyor. Ticari organizasyonlar düzenliyoruz. B2bler yapıyoruz, fuarlara katılıyoruz, sektörel ticari heyetler ve sektörel alım heyetleri yapıyoruz. 15 yıldır bu sektörde çalışıyoruz. Firmamız Azerbaycan’da kuruldu ama Türkiye başta olmak üzere Türki Cumhuriyetler’in tamamında hizmet veriyoruz. Ortadoğu, Uzakdoğu gibi çözüm ortaklarımızın olduğu tüm ülkelerde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de İzmir Ticaret Odası, Isparta Ticaret Odası, Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Konya Ticaret Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi ticaret odaları ve ihracatçı birlikleri ile 10 yıla yakın bir süredir çalışmaktayız. Farklı sektörlerden müşterisi, pazarı olan ülkelerde b2b yapıyoruz” dedi.

“Türkiye birinci stratejik çözüm ortağımız”

Türkiye Azerbaycan ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Sarı, “Bir millet, iki devletiz biz. Siyasi ve iktisadi dostluk kardeşlik sergiliyoruz. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin, Karabağ’ın geri alınmasında Türkiye’nin bize çok destekleri oldu. Azerbaycan’ın birinci stratejik çözüm ortağı Türkiye’dir. Ve gıda, tekstil, deri mamulleri, inşaat malzemeleri, Azerbaycan’ın Türkiye’den ithal ettiği sektörler içerisinde ilk sıralarda yer alıyor. Şu anda da Karabağ’da ihracat yapan şirketlerin çoğu Türkiye’den gelen malzemelere ve Türk şirketlerine öncelik veriyor” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticari işbirliklerinin daha fazla güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Sarı, “Azerbaycan- Türkiye iş birliklerinin daha da güçlenmesi için ticari heyetlerin sık sık düzenlenmesi gerektiriyor. İş hacmini artırmak için mutlaka farklı sektörlere yönelik fuarlara katılım sağlanmalı, fuarlara gelindiğinde fuar kapsamında ekstra iş görüşmelerine zaman ayrılması büyük önem taşıyor. Farklı yeni fuarlar da yaratılmalı” ifadelerini kullandı.

“2025’TE AZEREYCAN’DA FUAR DÜZENLEYECEĞİZ”

Proaktif olarak 2025 yılında farklı sektörleri Azerbaycan’da bir araya getirecek bir fuar organize edecekleri bilgisin veren Sarı, “Türkiye’deki çözüm ortaklarımızla birlikte bu proje üzerinde de çalışmayı düşünüyoruz. Azerbaycan’a ihracat yapmak isteyen, Azeri, Türk, Kazak, Özbek iş insanlarını bir araya getireceğimiz buluşma noktası Azerbaycan olan bir fuar organize etmeyi hedefliyoruz. Bu ülkelerdeki şirketleri ve farklı sektörleri buluşturan yılda ya da 2 yılda bir gelenekselleşecek bir fuar düşünüyoruz” dedi.