EYMSİB’de ihracatın şampiyonları ödüllerine kavuştu

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) 2023 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracata en çok katkı sağlayan 10 üyesini ödüllendirdi.

EYMSİB, taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri kategorilerinde en çok ihracat yapan 5’er firmanın ödüllendirildiği, “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” ve 2023 yılı olağan mali genel kurul toplantısını İzmir Kaya Thermal Oteli’nde gerçekleştirdi. Genel Kurul Toplantısında konuşan Hayrettin Uçak, Birliğin, Ege Bölgesi’nin bitkisel ürün ihracat lideri olduğu, 2024 yılının ilk çeyreğinde ihracatının yüzde 5,4’lük artışla 321 milyon dolardan 340 milyon dolara çıktığı, 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolar ihracat hedefi belirledikleri bilgisini verdi.

Uçak, “Birliğimiz, 2023 yılı sonunda da ihracat rekoruna imza attı. Ve yüzde 7’lik artışla 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracatı kayıt altına aldı. 805 üye firmamızın 128 ülke ve bölgeye, 100’ün üzerinde farklı ürün grubunda dünyanın her bir köşesine yaptıkları ihracat hepimizin göğsünü kabarttı” dedi. Yönetim Kurulu olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında ihraç ürünlerinin daha çok bilinmesi ve daha çok satılması için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirten Uçak, “2020 yılında başlattığımız UR-GE Projemiz Türkiye genelindeki 619 proje arasında en başarılı projeler arasına girdik. 2024 yılında da yeni UR-GE projemize başladık. 2024 yılında Meyve Sebze Mamulleri sektöründe son derece önemli bir tanıtım atağı olan “Turquality Projesi”ni hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Fuar ve heyetlere hız kesmeden devam”

Ürünleri tanıtmak ve pazarlamak için fuar ve heyet etkinliklerine de hız kesmeden devam ettiklerini aktaran Uçak, “Yurt içinde de sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında üretimin kalite ve miktarının devamlılığı, kalıntısız ürün yönetiminin sağlanması için; “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz”, “Gıda Kayıplarının Tespiti” ve “Akdeniz Meyve Sineği ile Biyoteknik Mücadele” projelerimizi kesintisiz sürdürdük. Bu ay başında, ilki büyük ilgi gören ve gelecek nesilleri tarımsal faaliyetlere teşvik eden “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı”nı yeniden başlattık. Kurduğumuz ekiplerle üyelerimizi ziyaretlere kesinti vermeden devam ettik.
Projelerimizi anlatmaya, sorunlarınızı dinlemeye çalıştık. Ziyaret sayımızı arttırmak için bazı giderlerimizden kısarak ikinci bir araç satın aldık. Bazı engelleri ortadan kaldırdık. Bazıları için hala yoğun uğraşlar veriyoruz. Her anı zorlu bir serüven gibi geçen bir dönemi daha büyük bir gurur ve mutlulukla hep birlikte tamamladık” şeklinde konuştu.

ÖDÜLLERİNE KAVUŞTULAR

EYMSİB’nin 2023 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracata en çok katkı sağlayan 10 üyesi için düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde firmalara kategorilerine göre ödülleri verildi.

Yaş meyve sebze kategorisinde ödül alan firmalar sırasıyla şöyle:

1. Uçak Kardeşler
2. Pia-Frucht
3. Enjoy Trade
4. Kölla Turkey
5. Cena

Meyve sebze mahsulleri kategorisinde ödül alan firmalar ise sırasıyla şu şekilde:

1. Treko
2. Sibaş
3. Euro
4. Yonca
5. Lidya