Van Kahvaltısı projesiyle yerel kalkınmaya da destek verecek

Van Kahvaltısı’nı hepimiz biliriz veya duyarız… Peki neden Van’ın kahvaltısı bu kadar bilinir ve meşhurdur… Konunun uzmanlarına sorduk… Ve ortaya şöyle bir bilgi çıktı:

“Van, İpek Yolu güzergahında en önemli kentler arasında yer alır. Bu nedenle tarih boyunca konuklarını ağırlamıştır. Bu ağırlama sırasında çeşitler artmış ve doğal ürünler öne çıkmıştır. Buna bir de lezzet eklenince Van’ın kahvaltısı İpek Yolu’nun vazgeçilmezleri arasında yer aldı.”

Evet, Van’ın tarihten gelen bu üstünlüğü son dönemde Türkiye’de bilinen bir özellik haline geldi.

Bunu kurumsallaştırmak ve uluslararası düzeye taşımak da Vanlı bir aileye nasip oldu.  Aslında bunun ilk işaretini Elite World Hotels & Resorts’un Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Elik’ şu mesajlarla vermişti:

“Elite World Hotels & Resorts markası sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli zincirlerinden biri olmayı hedefliyor. Bunun için TURQUALITY Marka Destek Programı’na alan ilk otel zinciri olduk… Önümüzdeki dönemde de ülkemizin kalkınması ve turizm sektörümüzün gelişimi için üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirerek, yatırımlarımızı artırmaya ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz.”

Şimdi bu sözlerin altını doluyor. Bir yandan birbiri ardına oteller açılıyor. Diğer yandan Van Kahvaltısı dünyaya taşınıyor.  İşte bunlar yapılırken Elite World Hotels &Resorts Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu şu ilkeden asla taviz vermediklerini vurguluyor:

“Elite World Hotels & Resorts, sahip olduğu değerler ışığında, insana, çevreye ve içinde bulunduğu kültürel yapıya tüm faaliyetlerinde sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmeyi yönetim anlayışının değişmez bir parçası olarak kabul eder.”

Misafirlerine ve iş ortaklarına 46 yılı aşan deneyimine dayanan bir konaklama uzmanlığı sunduklarını belirtiyor Emel Elik Bezaroğlu ve ekliyor:

“Hiç durmuyoruz. Son dönemde bir yandan yeni oteller açarken lezzet mekanları öne çıkıyor. İstanbul, Sapanca, Marmaris, Van ve Samsun’daki otellerimizde 1200’den fazla çalışanımız var. Şimdi hem yerel kalkınmaya destek hem de Van Kahvaltısı’nın tanıtımına katkı için çok önemli bir adım attık.”

Zincirin 11 otelinde “Dünden bugüne iz bırakan lezzetler: Van Kahvaltısı” projesi başlattıklarını anlatan Emel Elik Bezaroğlu şu bilgileri veriyor:

“Van Kahvaltısı tüm otellerindeki menüye ekleniyor. Böylece yerli ve yabancı misafirlerimiz yerel lezzetleri deneyimleme fırsatı bulacak. Van Kahvaltısı menüsünde; otlu peynir, süzme bal, Van kavut toz, Van ceviz reçeli, Van yayık tereyağı, mutfağa, Van cacığı, Van çöreği, Siirt tahin ve Mardin pekmez bulunuyor.”

Bu uygulama bu ürünlerin üretimine de destek anlamına geliyor. Yani uygulama yerel kalkınmaya destek olacak. Çünkü ürünler daha çok ve stantlara uygun olarak üretilecek. Van Kahvaltısı coğrafi işaretli ürünler, yerel üreticilerden temin edilerek bölge ekonomisine de katkı sağlanacak.”

 

Öne çıkan ürünler

Van Kahvaltısı’nın baş tacı Otlu Peynir olarak görülüyor. Ancak Van Kavutu’nun yani kavrulmuş buğdayın çekilerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağı ile buluşmasıyla ortaya çıkan harika bir lezzet olarak önümüzdeki dönemde öne çıkacak. Elite World’un CEO’su Orkun Petekçi projenin turizmin kültürle buluşturma anlayışının bir ifadesi olduğunu aktarıyor. Mutfaklar Koordinatörü Mehmet Uzunöz ürünlerin tamamının coğrafi işaretli olacağını belirterek son noktayı koyuyor.