Tuncer: Kadın lojistikçileri yönetimde görmeliyiz

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Başkanı Aslı Malay Tuncer, lojistik sektöründe idari kadrolarda kadın ve erkek çalışan sayısında birçok şirkette eşitliğin sağlandığını fakat yönetim kadrosu ve sahalarda kadın çalışanların yeterince yer alamadığını belirtti.

Aslı Malay Tuncer, lojistikte kadın çalışanların yaşadığı sorunları paylaştı. Sektörün kadın eli değdiği sürece başarıyı yakalayabileceğini vurgulayan Tuncer, kadın lojistikçilerin idari kadrolarda olduğu gibi yönetim kadroları ve sahalarda da eşit şekilde yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Lojistik sektöründe sadece çalışma alanlarına göre kadın-erkek eşitliğinin sağlandığını fakat sahalarda ve yönetimde kadın lojistikçilerin yeterince yer almamasını eleştiren Tuncer, “Lojistik sektöründe idari kadroda herhangi bir sıkıntı yok. Hatta bütün şirketlerde, idari kadrolarda erkekten çok kadın çalışan mevcut. Bizim problemimiz, yönetim kademesinde ve sahalarda az sayıda kadının bulunması. Yönetim kademesinde kadın yöneticilerin çoğalması, kadınların söz hakkının daha fazla olması gerekiyor. Kadın yöneticinin çalışmalarına imkan sağlamak gerekiyor. Bunun için de kadınların cesaret almaları, önlerinin açık olduğunu görmeleri lazım” dedi. 

“Saha çalışması yoksa üst kademede olma şansı yok”

Sahalarda çalışmak isteyen kadınların önlerinin açılması gerektiğini vurgulayan Tuncer, “Depolarda, limanlarda kadın istihdamına yönelik çalışmalar yapan firmalarımız var. Bunların çoğalması gerektiğine inanıyoruz. Devlet kademesinde de bunları başarmak gerekiyor. Gelecek nesillere seçenek sunmamız gerekiyor. Sahada mı çalışmak istiyorsun idari kadroda mı? Kadınlar, önünde bir seçenek olmadığı için otomatik olarak idari tarafta yer alıyor ve önünde herhangi bir rol model de olmadığı için ne kadar büyüyeceğini, ne kadar gelişeceğini, ne kadar mertebe atlayacağını bilmiyor ve aynı yerde kalıyor; operasyon sorumlusuysa operasyon sorumlusu olarak devam ediyor. Maksimum geleceği nokta, operasyon müdürlüğü oluyor. Aynı şey satış için de geçerli; orada görev alan da satış müdürlüğünde takılıp kalıyor. Sahalarda da çalışma fırsatı yaratıp isteyen kadınlarımızın, kız öğrencilerimizin önünü açmak gerekiyor. Bu sektörde, kaptanlıktan gelinmediği veya limanda görev alınmadığı sürece üst yönetimde yer alma şansı maalesef çok fazla yok” diye konuştu.

“Kadının istediği pozisyonda çalışmasını amaçlıyoruz”

Kadın Lojistikçiler Odak Grubu olarak, lojistik sektöründe kadının istediği pozisyonda önünde engeller olmadan yer almasını sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Tuncer, “Seçenekleri çoğaltıp kısıtlı döngüde yer almaktansa kadının istediği pozisyonda yer alması için çalışıyoruz. Erkek egemen bir sektörde olduğumuz için tavırlarımızın erkek gibi olması gerektiği yönünde bir algı var. Odalardaki, STK’lardaki koyu takım elbiseli erkekler yerine çiçekli elbiselerimizle oradaki ortamı renklendirmek istiyoruz. Kadının elinin değdiği her yerin daha da güzelleşeceğini göstermeyi amaçlıyoruz. Kibarlığı ön plana koymak istiyoruz. Nezaketi önceliyoruz. Aynı şekilde aynı dili konuşabiliriz. Hedefimiz bu. Lojistik sektörünün daha nahif, daha kibar olmasını sağlamaya ihtiyacımız var. Bunun için çalışıyoruz. Projelerimizle fark yaratıyoruz. UTİKAD olarak merkezimiz İstanbul’da. Ankara’da Mersin’de Gaziantep’te İzmir’de, Bursa’da bölge temsilcileri seçtik. Böylelikle hem üyelerimize hem kadın çalışanlarımıza daha fazla ulaşabilme imkanımız oluyor” ifadelerine yer verdi.

“Genç kadın lojistikçilere rol model ve ilham oluyoruz”

Mesleğe adım atacak genç kadın lojistikçilere rol model ve ilham kaynağı olmayı hedeflediklerini dile getiren Tuncer, “Kız öğrencilerimize, ‘Ben de yapabilirim’ imajını çizmeye çalışıyoruz. Rol modelleri ön plana çıkartarak başarı hikayelerimizle kızlarımıza ilham kaynağı olarak onlara bir fırsat eşitliği yaratmayı hedefliyoruz. İş ortamında fırsat eşitliği yaratmak istiyoruz. Bunun için de gençlerimizin bizi görmeleri gerekiyor. ‘Ben de söz hakkına sahip olabilirim, benim de fikirlerim var ve bunları paylaşabilirim’ cesaretini bulacak bir yeni nesil yaratmaya çalışıyoruz” dedi. Genç kadın lojistikçilerin mesleğe kazandırılması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Tuncer, “Bu doğrultuda üniversiteler ile işbirliği yapıyoruz. Üniversitelerle protokol imzalayarak genç kızlara yönelik menti-mentör projesi gerçekleştiriyoruz. Bu seneki en önemli projelerimizden biri bu. Tüm Türkiye’ye yayılarak yapacağız. Sadece belli bir bölgede kalmayıp tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde, genç kızlarımıza rol model olmaya, onların yolunu açmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.