İZTO’da gündem enflasyon

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, en önemli reform hamlesinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi.

İzmir Ticaret Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündemin ağırlığını enflasyonun istenilen hızda kontrol altına alınamaması oluşturdu. Son çıkan raporların, dünya ekonomisinde yumuşak iniş senaryosuna daha yakın olduğumuzu ve dünya ekonomik büyümesindeki yavaşlama ile enflasyonun birçok ülkede kontrol altına alınacağını gösterdiğini belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, “Ancak, Türkiye’de olduğu gibi başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere küresel boyutta enflasyonun yapışkan özelliğinin devam ettiğini ve düşürme yönünde istenilen ölçüde başarı sağlanamadığını görüyoruz. Tüm sektörlerde alacak vadelerinin uzaması ve işletme sermayesi gereksiniminin artması, yüksek faizli global ortamın ve enflasyonun bir sonucu” dedi.

Genel ve yerel seçimlerin ardından önümüzdeki 4 yıllık seçimsiz dönemde en önemli gündemin ekonomi olması gerektiğini vurgulayan Özgener, bu süreçte reformların da konuşulmasını savundu ve “Yapısal olarak şirketlere ve hane halkı gelirinin artırılmasına yönelik en önemli reformun enflasyonun düşürülmesi olduğuna inanıyorum. Zira gerçekleştirilen açıklamalar dikkate alındığında ülkemizin yıllık enflasyon oranının yüzde 68,5 ile dünya ülkeleri arasında Arjantin, Suriye ve Lübnan’dan sonra 4.sırada olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yılın aynı ayında yüzde 50,5 olarak gerçekleşen ülkemiz enflasyonunda 18 puanlık bir artış olduğunu gözlemliyoruz. 2024 ikinci çeyreğinde, ekonomide enflasyon ana gündem konumuz olmaya devam edecek. İlk çeyrekte enflasyonu aşağı çekecek düzeyde yeterince bir sıkılaşmanın pratikte oluşmadığını görüyoruz. Bununla birlikte, söz konusu tablonun iyileştirilmesi, enflasyon rakamının tek haneye düşürülmesine yönelik kararları adımlar atıldığını görüyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın dile getirdiği gibi, hane halkının henüz enflasyon düşüşü konusunda ikna edilemediğinin görüldüğünü belirten Özgener, bunda Merkez Bankalarına ve ekonomi politikalarına duyulan güvenin etkili olduğuna dikkat çekti.

“Kayıtdışı, kontrol altına alınmalı”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, yüksek enflasyonun tüketicileri alımları hızlandırmaya teşvik ettiğini, bunun da fiyat farklılıklarına karşı duyarlılığı azalttığını ifade ederken, şirketler kesimi açısından da hem iş gücü, hem de sermaye gibi kaynakların yanlış tahsisine yol açtığına işaret etti. Özgener, şöyle konuştu: “Enflasyonla birlikte farklı verimliliklere sahip firmalar arasındaki ayrımlar bulanıklaşıyor. Şirketler arasında bozulan tahsis etkinliği açısından, vergi reformunun kayıt dışını kontrol altına alacak şekilde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda;  mevcut vergilerin yükseltilmesi yerine verginin toplanamadığı alanlarda çalışmaların hızlandırılmasının, enflasyonla birlikte iyice artan haksız rekabet ortamının enflasyonun düşürülmesi ve adil bir vergi ortamı ile iyileştirilmesi önem taşıyor.”

“Asgari ücret normalleşmeli”

Ekonomik istikrar programının yaratacağı güven açısından, asgari ücretin seyrini önümüzdeki günlerde en önemli gündem maddesi olarak gördüklerini ifade eden Özgener, “Sanayide üretim devamlılığı ve enflasyonla mücadele açısından asgari ücret kararı belirleyici olacaktır. Asgari ücretin 540 dolar civarında olması, ülkemizde şu ana kadar belirlenmiş en yüksek seviye. İşverene maliyeti ise yol ve yemek ücretleri de dahil edildiğinde yaklaşık 950 dolar civarında. Bu rakamların, ihracatta rekabet ettiğimiz birçok ülkeden daha yüksek olduğunu vurgulamak isterim. Bu durum ihracat kapasitemiz açısından problem oluşturduğu gibi, fiyat belirleme davranışları üzerinde de olumsuz bir etkiye sebep oluyor. İşgücü maliyetleri çok yüksek olduğu için özellikle hizmet sektöründe yüksek fiyat artışları yaşanıyor. Sonuç olarak tüketici seçimlerinde doğru sinyalleri alamıyor. Bu nedenden dolayı, asgari ücretin diğer maliyet ve ücretlere göre normalleşmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“Boykot doğru değil”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, sosyal medya üzerinden fahiş fiyat iddiasıyla kafe ve restoranlara yönelik boykot çağrılarının da büyüyerek devam ettiğini gündeme getirirken, zorlu ekonomik şartlarla mücadele eden üyelerinin bir de boykot çağrıları gibi işini hakkıyla yapanların da cezalandırıldığı yaklaşımlarla mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi. Özgener, “Bu yöntemle, işini doğru yapan, hakkaniyetle fiyat belirleyen işletmelerin de cezalandırılıyor olmasını doğru bulmuyorum. Fiyatlarını, sunmuş oldukları kaliteli hizmet çerçevesinde makul ölçülerde belirleyen restoran ve kafelerin müşterilerince ayırt edilebileceği kanaatindeyim” dedi.

İZTO Meclis Toplantısı’nda ayrıca Foça Belediye Başkanı seçilen geçmiş dönem Meclis Üyesi Saniye Bora Fıçı’yı tebrik eden Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kadın meclis üyeleri ile birlikte nazar boncuğu verdi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan 2021 ve 2022 yılı gelir ve kurumlar vergisi rekortmeni Oda üyelerine teşekkür plaketi takdim edildi. İZTO’nun eski binasını İzQ İnovasyon Merkezi’ne dönüştüren mimarlar da ödüllendirildi.