Kazakistan ve Özbekistan Cumhurbaşkanları Hive’de Buluştu

Özbekistan’ın Hive şehri Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Tokayev’i ağırlayarak tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Hive şehrinde gerçekleşen çalışma ziyaretinde Tokayev’i Urgenç havalimanında Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev bizzat karşıladı.

Karşılama töreni sonrası iki lider başbaşa bir araya geldi.

Başbaşa geçen toplantıda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, tarihi ve kültürel müstesna bağları bulunan Kazakistan ve Özbekistan’ın etkin işbirliği yolunda ortak kararlar aldılar.

Gene bu ziyaret sırasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev; Kazakistan ile Özbekistan arasındaki karşılıklı ticaretin arttırılmasına yönelik girişimlerde de bulundu.

Ayrıca ulaştırma ve enerji projelerinin birlikte hayata geçirilmesi ve bu alanda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda yeni bir dönemin oluşmasına da karar verildi.

Orta Asya da istikrarın ve güvenliğin sağlanmasına yönelik konularda görüş alışverişinde de bulunan iki lider, Orta Asya Devlet Başkanlarının 6. İstişare Toplantısına ilişkin hazırlıkları da ele aldılar. Liderler aynı zamanda “C5+” platformundaki etkileşimin perspektiflerini de değerlendirdi.

Orta Asya ülkeleri arasında zaten güçlü olan bağların güçlendirilmesini ve daha fazla işbirliğinin yollarını geliştirecek kararlarının yol haritalarının da çizildiği toplantıda Tokayev ve Mirziyoyev,  yük taşımacılığını daha rasyonel kılmak amacıyla Kazakistan ile Özbekistan demir yolları idareleri arasında ortak işletme oluşturulmasına da karar verdiler.

Söz konusu girişimin ve projenin Trans Afgan koridorunun geliştirilmesinde de etkili olacağını vurguladılar.

Ayrıca, Özbek-Kazak stratejik ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik adımların da masaya yatırıldığı toplantıda, liderler ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, su kaynakları ve IT alanlarındaki işbirliğine dair görüş alışverişinde de bulundular.

Gene iki Lider, toplantıda kültürel ve insani bağların yanı sıra iki ülkenin turizm potansiyelinin geliştirilmesinin önemine de dikkati çekti.

Tokayev, toplantının, Türk İslam medeniyetinin merkezi olan Hive’de yapılmasının sembolik önemine ayrıca vurgu yaptı.

Kazak-Özbek işbirliğinin her alanda başarılı bir şekilde geliştiğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tokayev, 2023’te karşılıklı ticaretin 4,4 milyar dolara ulaştığını ve halihazırda sanayi, enerji, ulaştırma, lojistik ve tarım sektörlerinde 60 ortak proje gerçekleştirdiklerini de söyledi.

Mirziyoyev de; Özbek-Kazak ilişkilerinin hayati bir gereklilik olduğunun altını çizerek, bu bağlamda Özbekistan ile Kazakistan arasındaki 2034’e kadar sürecek Stratejik Ortaklık ve İttifak Programının kabul edilmesinin önemi gündeme getirdi.

Bu toplantı bölgesel güvenlik, çevre ve iklim değişikliğiyle insani sorunların önemi açısından Özbekistan ile Kazakistan arasında refaha ve işbirliğine giden yeni bir yolun başlangıcı olacağı benzemektedir.