İş dünyasından çağrı: Ekonomiye odaklanın

İş dünyası temsilcileri yerel seçim sürecinin tamamlanmasının ardından ekonomiye odaklanılmasını istedi.

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde başta enflasyon olmak üzere temel sorunlara odaklanma çağrısı yapan iş dünyası temsilcileri, ekonomideki sorunların kalıcı olarak çözüme kavuşturulabilmesi için yapısal reformların hızla hayata geçirilmesini istedi. Reel sektör temsilcileri, siyasi eğilimine bakılmaksızın 85 milyon nüfusun birlikte yol almasına vurgu yaptı. Enflasyonla mücadelede başarının para ve maliye politikasında eşgüdüm ü gerektirdiğine işaret eden reel sektör temsilcileri, “Cumhuriyetin ikinci 100 yılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışmalıyız” mesajı verdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Dört yıllık seçimsiz bir dönem ülkemiz için önemli bir fırsattır. Tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele para ve maliye politikası eşgüdümünde daha başarılı olacaktır. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlenecektir. Ülkemizin üretim gücünün korunması ve firmaların sürdürülebilirliğinin zarar görmemesi de önem arz ediyor. Yapısal reformlar konusunda etkin ve kararlı adımlar atmalıyız. Şimdi siyasi görüşümüz ne olursa olsun, milletimizin kararına saygı duyup, 86 milyon el birliği, akıl birliği ile aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme zamanıdır. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında ürün ve pazar çeşitliliğinde en üst lige çıktık. Şimdi ikinci yüzyılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışma zamanı. İş dünyası olarak daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız.

 

TİM Başkanı Mustafa Gültepe

Sandıktan çıkan mesajın en iyi şekilde okunup, ekonomimizi güçlendirecek adımların atılacağına inanıyoruz. İhracat Türkiye ekonomisi için lokomotif rolü üstleniyor. Önümüzde seçimsiz 4 yıllık dönemini iyi değerlendirmeliyiz. Ülkemiz ve ihracatımız açısından en iyi şekilde değerlendirileceğine ve 2028’de mal ihracatında 375, hizmet ihracatında da 200 milyar dolarlık hedefi yakalayıp geçeceğimize inanıyorum.

 

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan

Başta afet yönetimi olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında işbirliğinin güçlendiği bir dönem olmasını temenni ediyoruz. Yerel seçimlerin ardından ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanmalıyız.

 

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez

Gerçek gündemimiz olan ekonomiye dönmeliyiz. Ülkemizin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü TÜRKONFED olarak her zaman olduğu gibi bu süreçte de elimizi taşın altına koymaya; kamu, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında köprü vazifesi görmeye hazırız. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Ortak paydamız ise cumhuriyet ve demokrasidir.

 

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü

Önümüzde seçimsiz bir 4 yıl var. Bu dört yılı, bir fırsat dönemi olarak değerlendirmeliyiz. Yapacak çok işimiz, alacak çok yolumuz var. Enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürme mücadelemizi sürdürmeliyiz. Türk sanayisinin üretim gücünü artıracak yapısal reformları öncelemeliyiz. Organize sanayi bölgelerimizi demir ağlarla örerek, lojistik avantajlarımızı artırmalıyız. Üretimin insan kaynağı problemini çözmek için Mesleki Eğitim Reformu’nu hayata geçirmeliyiz. Şehirlerimizin ve sanayi bölgelerimizin deprem direncini artıracak yeni sanayi politikaları geliştirmeliyiz. Organize sanayi bölgeleri olarak, 81 İlimizde, 67 bin fabrikamız ve 2.6 milyonun üzerindeki çalışanımızla daha müreffeh bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz.

 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç

İş dünyası olarak Türkiye’nin bu seçimden sonra uygulanmakta olan ekonomik programa odaklanması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzde dönem, enflasyon ve yapısal reformların hayata geçirilmesi başta olmak üzere birçok sorunla kalıcı, sürdürülebilir ve rasyonel bir mücadele için çok iyi değerlendirilmelidir. Bu sayede, çevresinde çatışma ve savaşların kol gezdiği Türkiye, daha da güçlenen ekonomisi ve demokrasisiyle güvenli bir liman olmayı sürdürecektir. İş dünyası olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, tüm gücümüzle yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama devam edeceğiz.

 

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Ülkemiz yerel seçim sürecini örnek bir demokratik kültür ve olgunlukla tamamladı. Muhtelif defalar ifade ettiğim gibi seçimler bir bayrak yarışıdır. Seçim nedeniyle ekonomiye ve bu alandaki reformlara yönelik tempo maalesef arzu edilen seviyede olmadı. Artık çok ivedi bir şekilde ekonomiye ve sorunlara odaklanmak gerekiyor.

 

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç

ASO olarak yerel yönetimlerimizle iş birliğimizi daha da güçlendirerek, başkentimizin ve ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Belediye başkanlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ‘başkentin sanayisinden sanayinin ve teknolojinin başkentine’ hedefimize ulaşmada destek olmaya devam edeceklerine gönülden inanıyorum. Yerel yönetimlerle “teknolojinin başkenti” hedefine ulaşacağız.

 

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran

Seçimsiz dört yıllık bir dönem hem şehirler hem de Türkiye için çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye ekonomisinin önündeki engellerin kaldırılması, sorunların çözülmesi ve kalıcı gelişmeyi sağlayabilmek için de vergi konusu başta olmak üzere yapısal reformların hayata geçirilmesine odaklanmamız gerekiyor. Ankara’da ticari hayatın canlanması, sağlık başta olmak üzere turizm çeşitlerinin geliştirilmesi, havalimanına metro hattı başta olmak üzere ulaşımı kolaylaştıracak adımların atılması, iklim değişikliğine karşı şehrimizin yeşil dönüşümünün gerçekleştirilmesi ve Ankara’nın dünya başkenti haline gelmesi için atılacak olumlu adımları bekliyoruz.

 

İZTO Başkanı Mahmut Özgener

Türkiye son 1 yıl içinde iki önemli seçimi atlattı. Yoğun bir seçim sürecini geride bıraktık. Şimdi önümüzde seçimsiz geçireceğimiz uzun süreçte en önemli gündemimiz ‘ekonomi’ olmalı. Öncelikli mücadele alanı olan enflasyonun tek haneye düşürülmesine yönelik Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası yanında selektif kredi politikası ve hassas bütçe dengesinin gözetilmesi önem taşıyor. OVP’nin kararlılıkla uygulanmasıyla; program çerçevesinde açıklanan, vergi reformu başta olmak üzere tüm yapısal reformların hayata geçirilerek şirketlerimizin verimliliğinin arttırılması ve yurtdışındaki rakipleriyle eşit şartlarda mücadele edebilmelerinin sağlanmasını bekliyoruz. Kamuda da harcamaların etkin kontrolü ve tasarrufun ön planda tutulduğu bir yaklaşımın benimsenmesi de odaklanılması gereken diğer bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

 

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar

Orta Vadeli Program’ın eksiksiz uygulanarak, ekonomiye odaklanılması gereken bir dönemdeyiz. Üretimin sürdürülebilirliğini riske eden unsurların ortadan kaldırılarak ekonomik istikrar, öngörülebilirlik ve güvenin tesis edilmesini, uluslararası kredibilitemizin yükselmesine ilişkin atılacak kararlı ve somut adımların atılmasını ve kararlılıkla ekonomiye odaklanılmasını bekliyoruz. Küresel ekonomi yavaşlarken, ticaret daralırken üreten kesim olarak, ülkemizi ekonomik ve sosyal alanda dünyada üst sıralara çıkaracak projeleri, atılımları hayata geçirmek istiyoruz. Güçlü sanayi, güçlü Türkiye demektir. Yerelden kalkınmanın daha fazla ivme kazandığı bir dönemde de, yerel yönetimlerden beklentimiz, sosyal belediyeciliği ve kentin ortak akıl ve istişare mekanizmasını mutlaka geliştirerek güçlendirmeleridir. Kentimizin yapısal konularına bir an evvel odaklanılarak, deprem dirençli olacak şekilde kent ihtiyaçlarına yönelik hızlı aksiyon alınmasını bekliyoruz.

 

İTB Başkanı Işınsu Kestelli

Türkiye, seçimsiz geçecek süreyi iyi bir yönetişim örneği sergileyerek, omuz omuza vererek küresel sistemde hakkıyla varolma, muasır medeniyetler arasına kalıcı olarak girmenin seçimini kazanmak zorundadır. Ülkemiz, 86 milyon vatandaşıyla daha demokratik, daha müreffeh, daha gelişmiş bir ülke olmayı fazlasıyla hak ediyor. Önümüzdeki bu çok kıymetli dönemde Türkiye’nin uluslararası kredibilitesini artıracak adımları hızla ve büyük bir kararlılıkla atmak mecburiyetindeyiz.

İnsani gelişimden refaha, ekonomik özgürlükten demokratik olgunluğa, hukuktan eğitim kalitesine, şeffaflıktan mutluluğa, rekabet gücünden teknoloji düzeyine, yeşil ekonomiden inovasyona, gelir dağılımı adaletinden fırsat eşitliğine kadar her alanda dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girmeyi mutlaka başarmalıyız.

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi

31 Mart seçimleriyle, demokrasimizin temel unsurlarından biri olan yerel seçimleri başarılı bir şekilde geride bıraktık. Yerel yönetimlere, şehirlerde halkımızın daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlamaları, alt yapı sorunlarını gidermeleri, trafik sorunlarını azaltmaları ve daha çevreci politikaları uygulamalarına yönelik projeleri gerçekleştirmeleri gibi konularda başarılar diliyoruz. Deprem başta olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında iş birliğinin güçlendiği ve halkımızın ekonomik sorunlarının da azaldığı bir dönem olmasını ümit ediyoruz. Seçim sonrası, yapısal reformlara daha fazla ağırlık vererek, hep birlikte daha mutlu, daha refah ve daha adil Türkiye için eskisinden daha fazla çalışmalıyız.

 

ESİAD Başkanı Sibel Zorlu

Yapısal reformlar için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Başta enflasyonla mücadele, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi ve hukukun üstünlüğü olmak üzere ülke sorunlarına çözüm bulunmasını bekliyoruz.  Yerel yönetimlerden temel belediyecilik hizmetlerinin yanında; sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun, çevreye duyarlı, yeşil ve dijital dönüşüme açık, nitelikli işgücüne yönelik politikalar üretmesini bekliyoruz. Altyapı yatırımlarının artırılması ve ulaşım ağının geliştirilmesi ise hem iş insanlarının hem de İzmir’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın ortak talebidir.

 

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer

Ülke olarak da siyasi çekişmeleri bir yana bırakıp üretime odaklanmamız şarttır. Şimdi ekonomi ve üretim için çalışma zamanıdır. Seçilen belediye başkanlarımızın projelerini sırayla hayata geçireceğinden şüphemiz yoktur. Bu projeler ülkemiz için önemli bir fırsat olacaktır. En büyük problemimiz olan ve belimizi büken enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Ekonominin acil olarak istikrara kavuşması, öngörülebilir piyasa düzeninin sağlanması önceliklerimizdir. Biz iş dünyası olarak teknoloji içeriği kuvvetli, katma değeri yüksek üretim ve yatırımlar gerçekleştirerek üzerimize düşeni yapmaktayız. Yönetimimizden beklediğimiz de ekonomiye odaklanarak istikrarın getirilmesidir.

 

EGEV Başkanı Hasan Küçükkurt

Uzun süredir gündemimizde yer alan yerel seçimlerimiz sonuçlandı. Seçimlerde vatandaşlarımız oyunu kullandı. Seçimler demokrasinin en vazgeçilmez unsurlarından biri.  Biz İş dünyası olarak hem merkezi idare hem de yerel idarelerden öncelikle istikrar bekliyoruz. Merkezi idareden ekonomi yönetimi ile bizlere dünya ile rekabet edecek şartları oluştururken, yerel yönetimlerden de en kolay şekilde üretim yapacağımız ortamı sağlamaları bekliyoruz. Seçim sonrası dönemde de bu beklentilerimizin karşılanacağı umudunu taşıyoruz.

 

İZSİAD Başkanı Hüseyin Cengiz

Seçim atmosferinden sıyrılıp, yüzümüzü halkın gerçek gündemi olan ekonomiye çevireceğimiz yeni bir dönem başladı. Seçim kaygısının taşınmayacağı yaklaşık 4 yıllık süre, ülke ekonomimizin düze çıkması için bir fırsat gibi görünüyor. Siyasi partilerin bu sonuçlardan bir ders çıkararak, politikalarını yeniden belirlemeleri gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. İZSİAD olarak önceki yıllarda olduğu gibi bugünden sonra da kamu özel teşebbüs iş birliğinin en iyi örneğini vermek için çabalamaya devam edeceğiz. İş dünyasının temsilcileri olarak bizler de enflasyon, kur, finansmana ulaşım başta olmak üzere birçok sorun yaşıyoruz. Bu dönemde sıkılaştırılmış ekonomi politikasının devam etmesini ve yaşadığımız bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyoruz.

 

BASİFED Başkanı Semiha Güneş

Yapılan seçimlerde vatandaşlarımız kararlarını verdiler, bizlere 5 yıl hizmet edecek yerel yöneticilerimizi belirledik. Yeni seçilen başkanları kutluyoruz, aday olan tüm isimleri de medeni cesaretlerinden dolayı tebrik ediyoruz. Seçim sonuçlarının iş dünyasına da olumlu yansıyacağını umut ediyorum. İş dünyası olarak uygulanan ekonomi politikasının devam etmesini bekliyoruz.

 

KESİAD Başkanı Yeşim Işıklı

Uzun zamandır gündemimizde olan seçimleri tamamladık. Seçmenler kararlarını sandıkta ifade ettiler, ekonomide yaşanan sıkıntıları dile getirerek, uygulanacak politikalarla bu sorunların çözülmesini istediklerini belirttiler. Seçim sonuçlarının siyasi partiler tarafından iyi değerlendirileceğini düşünüyorum. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar hepimizi etkiliyor. Enflasyonun düşürülmesi ve ekonomide istikrarın sağlanması için bir program uygulanıyor. Yeni dönemde de bu program tavizsiz uygulanmalı ve iş dünyasının ve tüm vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar çözülmeli. Özellikle üretim yapanlar desteklenmeli. Teşvik sistemi yeniden devreye alınmalı, iş dünyasının ucuz krediye ulaşması sağlanmalı.

 

İESOB Başkanı Yalçın Ata

Esnaf ve sanatkarlar Türk toplumunun vazgeçilmez mozaiği, sosyal yaşamın temel unsurudur. Toplumsal hayatta üstlendikleri ekonomik, sosyal ve kültürel işlevler nedeniyle topluma yön veren etkin bir kesimi oluştururlar. Yeni dönemde belediye başkanlarımıza başarılar dilerken, tüm belediyelerde Esnaf Masalarının, Esnaf Dairelerinin kurulmasının gerekliliğine işaret etmek istiyorum.

Esnaf sanatkarlar halkın içinde yaşar, halkın çoğunluğunu oluştururlar. Dolayısıyla bu kesimin sıkıntılarının giderilmesi, zincirin devamında toplumsal huzuru ve refahı sağlayacak önemli bir etken olacaktır. Aynı şekilde belediyelerde kurulacak Esnaf Masaları, yerel yönetimlerin işleyişini de hızlandıracak ve rahatlatacaktır.