Yerel seçimde millet tercihini yaptı

Evet, Türkiye 31 Mart’ta örnek bir seçim yaşadı. Seçime katılan partilerde başarı sırası değişti. Yakın zamanda yapılan genel seçimde birinci parti olan AKP, bu seçimde umduğu ve beklediği sonucu alamadı. Seçim AKP açısından tam bir hayal kırıklığı oldu. Parti çevreleri dahil kimse bu sonucu beklemiyordu. Seçimde Türkiye genelinde 47 yıl sonra birinci parti olan CHP’de kendisi açısından bu başarıyı beklemiyordu. CHP, bu seçimde büyükşehir sayısını 11’den 14’e, il sayısını ise 10’dan 21’e, toplamda 35 il belediyesi kazandı.

En önemlisi ise, ufak tefek aksamalar dışında seçimin olgunluk içinde sonuçlanmasıdır. Seçimde millet 22 yıldır iktidarda olan AKP’ye adeta kart gösterdi. “Yeter, söz artık milletindir” dedi.

AKP’ye “Alternatifiniz var” dedi. CHP’ye ise “Gençleştin, kadrolarını eğit ve hazır ol” mesajı verdi. Yeniden Refah Partisi’ni siyaset sahnesine çıkardı. Diğer otuz kırk partiye ise yaşama veya yok olma durumlarını hatırlattı.

 Seçmen, bu seçim Türk siyasi hayatında örneği pek olmayan bir düdük çaldı. Gidişattan memnun olmadığını gösterdi. Siyasetçilere iktidarın “Tek bir otoriteye” bırakılamayacağının mesajını verdi.

Seçmen mesajını verdi. Umarım iktidarıyla, muhalefetiyle tüm siyasi partiler verilen mesajı almıştır.

Seçim sonucundan en çok ders çıkarması gereken parti CHP’dir. İktidar alternatifi olarak yükseldi.  Kadrolarını yenileyen CHP’de uyumlu çalışma büyük önem arz ediyor. Zira seçilen kadroların çoğu genç ve tecrübe kazanmaları gerekiyor. Telaşa kapılmadan tecrübeli ve uzman kişilerle çalışmaları yararlarına olacaktır.

Seçimin kaybedeni AKP’dir. Hiç ummadıkları bir sonuçla çıktılar seçimden. İktidarda olmaları ve tecrübeli kadroları en büyük şanslarıdır. Sonucu iyi okuyup gerekli dersi çıkarırlarsa başlayan erimeyi durdurabilirler.  Ancak milletin istediklerine sırt çevirir ve bildiklerini yapmaya devam ederse, çok sıkıntılı günler kendilerini bekleyecektir. AKP’nin kadroları çok tecrübeli. Bu hem avantaj hem de dezavantaj sağlıyor.

Seçimde millet bir mesaj verdi. “Benim istemediğim şeyleri yapmana müsaade etmem” dedi. Siyasilerin bu mesajı alıp almadıklarını bekleyip göreceğiz. Umarım aklın, ekonominin ve bilimin doğrultusunda giderler.

Ülkemizin etrafı maalesef dost olmayan devletlerle çevrilidir. Kuzeyimizde de doğumuzda da savaş durumu var. Dünyada da gerginlik her geçen gün artıyor. Ülkemiz ise sıkıntı içindedir.

Seçim sonrasında liderlerin verdiği olumlu mesajların hakim olacağını umuyorum.