Ertan: Baskılanan kur ithalata davetiye

Enerji ve hammadde fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra küresel ekonomide yaşanan sorunlar ile kurun baskılanması sebebiyle 2024 yılı ihracat hedeflerinin 2,2 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade eden EDDMİB Başkanı Ertan, faiz, kur, enflasyon dengesinin iyi kurulması gerektiğini vurguladı.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB) Başkanı Yalçın Ertan, baskılanan döviz kurlarının ithalata davetiye çıkardığını söyledi. EDDMİB’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri bina Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Divan Başkanlığını EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin yaptığı 2023 yılı mali genel kurul toplantısında 2024 yılı iş programı kabul edilirken, bütçe de 58 milyon 500 bin TL olarak karara bağlandı. 2023 yılı denetim ve yönetim kurulu oy birliğiyle ibra edildi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Birlik üyeleri olarak 2023 yılı ihracat hedefleri olan 2,2 milyar dolarlık hedefi Kasım ayının başında yakaladıklarını ve 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde 2 milyar 515 milyon dolar ihracat rakamı ile yılı kapattıklarını bildirdi. Döviz kurunun baskılanması sebebiyle ucuz ithalata davetiye çıktığını ve 60 milyon ton sıvı çelik kapasitesine ulaşan sektörün üretimdeki kapasite kullanım oranına olumsuz etki yarattığını vurgulayan Ertan, “Bu nedenle faiz, kur, enflasyon dengesinin iyi kurulması gerekmektedir” dedi.

Katma değerli üretim yapan firmaların bölgede yer almasının gurur verici olduğunu belirten Ertan, 2023 yılında da en çok ihracat yapan sektörler arasında olsalar da gerek savaşlar gerek resesyon gerekse enflasyon nedeniyle son 2 yıldır zor bir süreçten geçildiğini ifade etti.

2024 yılı hedefi 2.2 milyar dolar

Enerji, hammadde ve kurun baskılanması sebebiyle 2024 yılı ihracat hedeflerinin 2,2 milyar dolar olarak belirlediklerini bildiren Yalçın Ertan, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin enerji ve hammadde ihtiyacının büyük bir kısmını dışarıdan karşılaması, uluslararası enerji fiyatlarındaki değişikliklere duyarlı olmasına neden olurken, ülkemizdeki enerji fiyatlarının Uzakdoğu ve Avrupa’ya göre yüksek seyretmesi özellikle en büyük maliyeti enerji olan sektörümüzün rekabet gücünün zayıflamasına, ayrıca ithalatın da artmasına neden olmaktadır. Diğer yandan Hindistan ve Arap ülkeleri de demir ve çelik sektöründe yeni yatırımlar yapmakta olup bu ülkelerin ilerleyen dönemde ülkemiz açısından önemli rakipler olabilecekleri ortadadır. Bu çerçevede bakıldığında, enerji, hammadde fiyatları, kur baskısı, seçim gibi önemli hususlar sebebi ile 2024 yılı ihracat hedefimizi Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak ihracat hedefimizi 2,2 milyar dolar olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak, sektörünün rekabet gücünün artırılmasına destek olmak amacıyla, sektörün ihtiyaçları çerçevesinde çalışmalarımızı Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde oluşturduğumuz Strateji ve Sürdürülebilirlik İcra Komitesi ile de koordinasyon içinde planlamaktayız. Son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen potansiyeli hayli yüksek olan sektörümüzün ve ülkemizin savaşlar, doğal afetler, ekonomik dalgalanma, enflasyon gibi tüm olumsuzlukları atlatarak 2024 yılında daha ferah günlere ulaşacağına inancım tamdır.”