Seçim yerel ama kampanyası genel

Türkiye bir seçim dönemini daha geride bırakıyor. Yarın (Pazar) sandıklar kurulacak. Yaklaşık 61 milyon seçmen oy kullanacak.

Seçimin kampanya süreci gergin geçti. Sandıktan muzaffer çıkmak için her yol meşru sayıldı. Nutukların, sloganların, pankartların dili öfke doluydu. Nezaketten uzam ifadeler, tehditvari açıklamalar adeta havada uçuştu. Yerel seçim olmasına rağmen geçim derdi seçim kampanyalarında önemli bir yer tutu. İktidar ve muhalefet partileri türlü vaatlerle vatandaşların desteğini almaya çalıştı. Sonu gelmeyen, gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatler verildi. Sözler ve vaatlerde sınır kalmadı, vaat edilmeyen bir tek gökteki yıldızlar kaldı. Seçim çalışmalarında devletin bütün imkanlarını kullanan iktidar partisi AKP, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi de dahil bütün unsurlarıyla sahada tam pres çalıştı. Sanki şehirlerin yerel yöneticileri değil de devletin tepesine belediye başkanı seçilecek bir yarış yaşandı.  

Bu seçimde ilk kez oy kullanacak 1 milyon 32 bin 610 gençle birlikte 61 milyon 441 bin 882 seçmen, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclis üyelerini de belirleyecek. Seçmenin tercihi, iç siyasetin nasıl şekilleneceği açısından sonuçları merakla bekleniyor. 31 Mart 2024 yerel seçimleri eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) erken seçim kararı almazsa 2028’deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimine kadar geçecek 4 yıllık sürede gidilen son sandık olacak.

Sonucu en çok merak edilen 30 büyük şehirden üçü olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de seçimin CHP ile AKP adayları arasında geçmesi bekleniyor. Seçim araştırmalarına göre, İzmir’de CHP adayı Cemil Tugay ve Ankara’da CHP adayı Mansur Yavaş’ın kazanacağı öngörülürken, İstanbul’da ibrenin Ekrem İmamoğlu’ndan yana olduğu ifade ediliyor. Rekabetin en çekişmeli geçtiği İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 27’si bağımsız 49 aday yarışıyor. En güçlü adaylar ise mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum. Seçim araştırmaları da yarışın bu iki isim arasında başa baş geçtiğini gösteriyor. Cumhur İttifakı ve AKP’nin adayı olan Kurum için hükümet kabinesinin 17 bakanı, eski bakanlar, milletvekilleri dahil devletin bütün unsurları tam saha çalıştı.

İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığının yanı sıra bazı ilçe belediye başkanlıkları için de sıkı bir rekabet yaşanıyor. 39 ilçenin bulunduğu kentte, 31 Mart 2019 seçimlerinde CHP 12 olan ilçe belediyesi sayısını 14’e çıkarmıştı. Mevcut durumda 24 ilçe belediyesi AKP’nin, bir belediye de (Silivri) MHP’nin elinde bulunuyor. İstanbul’un ilçelerinden önemli bir bölümü AKP veya CHP’nin kalesi olarak görülüyor. Üsküdar ve Eyüpsultan AKP’nin kalesi gibi görülen ilçelerden. Ancak her iki ilçede de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yarışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde tamamlaması dikkat çekiyor.

Kamuoyu anketlerinden derlenen bilgilere göre CHP’nin 14 ilçeyi koruması beklenirken, bu rakamın üzerine ekleme ihtimali olan ilçeler de var. Bu ilçeler arasında Üsküdar, Eyüpsultan, Sancaktepe ve Tuzla öne çıkıyor. Anketlere göre CHP’nin Silivri ve Çatalca için de şansı yüksek.

 

DEM ve YRP etkisi

DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi adaylarının alacağı oy da İstanbul’daki seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek. Kamuoyu araştırmalarına göre iki parti de performanslarıyla özellikle kritik yerlerde, rekabetçi kentlerde sonuç belirleyebilir. Ancak genel seçimin altında bir performans gösterme olasılıkları çok yüksek. Bu açıdan her iki partinin de bir ilçe belediyesi kazanması beklenmiyor.

 

Erdoğan hayal kırıklığı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen ‘Yeniden Büyük İstanbul Mitingi’nde hayal kırıklığına uğradı. Erdoğan, hayal kırıklığını “Biz bu meydanda 1,5 milyona alıştık, bugün ise 650 bin kişi…” sözleriyle ifade etti. Erdoğan’ın mitinginde katılımın yanı sıra coşkunun da düşük olması dikkat çekti. Konuşmasının büyük bölümünü Ekrem İmamoğlu’nu eleştirmeye ayıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, adayları Murat Kurum’a destek isterken Ekrem İmamoğlu’ndan Bay Ekrem diye bahsetti.

 

İmamoğlu’ndan hodri meydan

Büyük İstanbul Mitingine 17 bakanla çıkarma yapan Erdoğan’a seslenen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakanların seçim çalışmalarına ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul mitingine değinen İmamoğlu, şunları söyledi:

Bunlar isterse Ankara’dan 17 değil 27 bakanla gelsin. Bir de yetmedi aday var. Yetmedi üstüne seçilmiş herkesin cumhurbaşkanı olması gereken Cumhurbaşkanı var. Hoş geldi sefa geldi. Ne yapacağız? Güzel bir misafirperverlik yapacağız. Ne zaman? 31 Mart’ta. Nasıl? Oy farkı büyüyecek, oy farkı büyüyecek.”

İmamoğlu açıklamasında AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’a gönderme yaparak, “İnsana saygı, şehre özen, doğaya özen, toprağa özen… Bunların anlayışı ne biliyorsunuz? Ankara’daki sus derse hepsi susar. Ankara’daki konuş derse hepsi konuşur, yürü derse yürür, 8 adım at derse 8 adım atar, 9’u atmaz” ifadelerini kullandı.

**********

İzmir’de büyükşehir yine CHP’nin

İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 27 aday yarışıyor. Araştırma şirketlerinin anketlerine göre yarış CHP adayı Cemil Tugay ve AKP adayı Hamza Dağ arasında geçecek olsa da CHP’nin seçimi rahat kazanacağı öngörülüyor. 2019 seçimlerinde DEP Parti ve İYİ Parti’nin aday çıkarmadığı ve destek verdiği CHP’nin adayı Tunç Soyer yüzde 58,10 AKP’nin adayı Nihat Zeybekçi, yüzde 38,69 oranında oy almıştı. 2019 seçimlerinde İzmir’de 30 ilçenin 24’ünü CHP, 5’ini AKP 5, 1 belediyeyi de MHP kazanmıştı. CHP’nin zaferiyle sonuçlanan Urla seçimden birkaç ay sonra kayyım atanırken, Menderes ve Menemen belediyelerinde görevden alınan başkanların yerine meclisleriyle yapılan seçimi AKP’li isimler kazandı.

CHP bu seçimde 2019’daki başarısını tekrarlamak istese de zor görünüyor. Merkez ilçelerde CHP açısından bir sorun görünmüyor, ancak kırsalda bazı belediyeleri kaybedebileceği öngörülüyor.

*******

Bakan Yerlikaya’dan İzmir’de seçim mesaisi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçim öncesinde İzmir’de bir dizi programa katıldı. Yerlikaya, İzmir programı kapsamında Buca’nın Şirinyer semtindeki Forbes Caddesi’nde esnaf ziyaretinde bulundu. Ziyarete AK Parti Buca Belediye başkan adayı Adnan Öztekin’in de eşlik etti. Esnafla sohbet eden Bakan Yerlikaya, vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Bakan Yerlikaya, daha sonra İzmir İktisat Kongresi Binası’nda ‘Türkiye’nin Huzuru, İzmir’in Huzuru’ toplantısını gerçekleştirdi. 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya, “Biz İçişleri ailesi olarak seçimin huzur ve güven ortamında yapılmasıyla ilgili ben de dahil tüm arkadaşlarımıza görev çıkardık. Bize bu noktada da güvenmeye devam edin. Biz seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasında da Allah’ın izniyle sizin iradenizin en güzel şekilde, en huzurlu ve güven ortamında sandığa tecelli etmesiyle ilgili canla başla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.