Tehlikeli gündem

22 Mart 2024’de, Moskova’daki Crocus Konser Salonuna Tacikistan uyruklu dört DAEŞ-H (IŞID’ın Horasan kolu) militanının düzenledikleri terör saldırısı ile 140’a yakın Rus vatandaşının öldürülmesi ve 200’den fazla Rus’un ise yaralanması dünya gündeminin başına oturdu.

Bu teröristlerden ikisinin Rusya’dan İstanbul’a gelerek Fatih’te bir otelde kalmaları, iddialara göre İstanbul’da bulundukları sırada terör konusunda talimat almaları kafaları iyice karıştırdı. Güvenlik güçlerinin elinde daha çok bilgi olduğuna eminim. CHP’nin Fatih Belediye Başkanı adayının daha önce Fatih’deki  göçmenlerle ilgili endişesinin ne kadar yerinde olduğu görülüyor. Putin’in ise 17 Mart 2024’de tekrar Başkan seçilmesinden beş gün sonra böyle saldırıyı beklemediği açık.

2023’de uçağı düşürülerek öldürüldüğü yabancı basında yer alan Rus Wagner Özel Kuvvetlerinin başındaki Yevgeny Prigozhin’in iddiaları arasında Rus Savunma Bakanlığındaki yolsuzluklar nedeniyle asli görevlerini yapamaması, bu nedenle Savunma Bakanının değiştirilmesi gerektiği gibi talepleri bulunmakta idi. Putin’in Suriye Devlet Başkanının görevde kalması için verdiği destek de terör saldırısı için sayılan gerekçeler arasında. 

 Putin yönetiminde bir güvenlik zafiyeti olduğu anlaşılıyor.

 Putin’in Sayın Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esat’la yaptığı telefon görüşmelerinden terör konusundaki işbirliği teklifleri hemen işlerliğe konulmuştur diye düşünürüm. Teröristlerin ağır işkenceden geçmiş görüntülerinin gösterilmesi ise hem Rus kamuoyunu rahatlatmak hem olası saldırılara karşı bir koz olarak kullanmak amaçlı olmalı. Teröristleri hemen bulmaları tabii büyük başarı. Bakalım Türkiye ile işbirliğinden ne sonuç alacaklar?

Rus istihbarat servisleri, Türk muhatapları ile birlikte çoktan işbirliğine başlamışlardır.

Özdemir Nutku’nun çevirisi ile William Shakespeare’in Fırtına isimli oyunundaki şu sözleri ne kadar güncel ve önemli.” Geçmiş, artık yeni oyunun önsözü sayılmalı: Gelecek ise senin ve benim gösterimize bağlı” Terör şimdilik geride kaldı. Bizim gösterimiz ise 31 Mart 2024’de yapılacak Yerel Seçimlerde vereceğimiz oylara bağlı olacak. Özellikle 16 milyon emeklinin verecekleri oylar geleceğimizi de belirleyici olacak. 1 Nisan kimimiz için zafer kimileri içinse kabus olacak gibi. Emeklilere uygulanan ise diplomat bir meslektaşımın belirttiği üzere ” negatif bir ayrımcılık”

 

Terör ve savaş gibi hayatımızı etkileyecek gelişmelerin yanı sıra diğer büyük bir tehlike ise Türkiye’de hiç önem verilmeyen iklim değişikliği. Yollarda dikkatinizi çekti mi bilmiyorum özellikle resmi özel olsun tüm araçlar bir kere şehirlerde motorlarını açık tutarak bekliyorlar. Yani egzoz gazını vererek tabiata ve bizlerin solunumuna fazlasıyla etkide bulunuyorlar. Dağlarımızdaki altın madenleri, imara açılan tarım arazileri, beton yığını otel yapmak için yakılan “gezegenimizin akciğerleri” ormanları saymıyorum bile. 1980’lerde Ankara’nın göbeğindeki Kuğulu parkta ördekler ve kuğular yeşilliğe çıkar dinlenirlerdi. Bugün ise etrafı yüksek çitlerle çevrilmiş küçük bir havuzda ve ortasındaki suni adacıkta yaşamak zorundalar. Üç dört yıl önce ördeklerden birkaçı çalınmıştı. Başka bir havuz için değil ama yemek amaçlı olduğu günlerce gazetelere konu olmuştu.

Dünyanın içinde bulunduğu diğer büyük bir tehlike ise nükleer savaş. Rusya, ABD, ÇHC, Hindistan ve İran gibi ülkelerin ellerinde artık nükleer silahlar mevcut.

İsrail’in Filistinlilere uyguladığı acımasız soykırım ise halen gözlerimizin önünde devam ediyor. BM’de, ABD’nin çekimser kaldığı, 14 devletin onay verdiği ateşkes, Bayramda uygulanacak mı henüz belli değil.

Dünyamız tam bir tiyatro sahnesi gibi. Aksiyon, romantizm, gerilimle kurgulanmış bir oyunun içindeyiz. Bu gündem nerelere gidecek hep beraber göreceğiz.  İrlanda asıllı İngiliz felsefeci, düşünür ve modern muhafazakarlığın kurucusu sayılan Edmund Burke’e (1729-1797) ait olduğu belirtilen “Kötülüğün zaferi, iyilerin hiçbir şey yapmamasından kaynaklanır” ifadesini hep hatırda tutmak gerekir.

Bu vesile ile 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun. 31 Mart Türkiye Yerel Seçimleri başarılı geçsin diyelim. 16 milyon emeklinin oyları ve ekonomik krizden etkilenenlerin kararı bu seçimlerde önemli.