Sosyal güvenlik kurumları

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun görev dışı harcamaları hep gözden kaçar.

Kapatılan Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı 1949 yılında kuruldu. Amacı devlet ve kamu iktisadi teşebbüsleri çalışanlarının emeklilik ve sağlık hizmetleri için fon biriktirmekti. Toplanan kaynaklar verimli bir şekilde değerlendirilecek gelir gider dengesi daima korunacaktı. Ama siyasetçi bütçe dışı toplanan parayı görünce dayanamaz. Emekli Sandığı’nda da böyle oldu. Birkaç sene sonra duyduk ki Emekli Sandığı paralarıyla otel yapılmaya başlandı. İlk oteli de İstanbul Hilton’du. Arkası çorap söküğü gibi geldi. Burada ilginç olan üst düzey siyasiler konaklama masrafı olarak afişe fiyatın 10’da birini öderlerdi.

Birde sosyal sigortalar kurumu vardı. Onun kaynaklarının değerlendirilmesinde birebir anekdot anlatacağım. Çalışıp çabalayıp Rahmetli Necmettin Cevheri vasıtasıyla Halkbank’ta 1. Demirel Hükümeti zamanında yüzde 9 faizle (o zaman faizler öyleydi) vadeli mevduat hesabı açmıştık. 4 gün sonra para bankadan çekildi, nedenini araştırdım. Devlet Demir Yolları’nın ihraç ettiği tahvillerden yüzde 4,25 faizle satın alınması başbakanca istenmiş. Alın size emeklilik ve sağlıkla ilgili kurumun tasarrufunun değerlendirilmesi örneği.

Bir diğer kurum da Bağ Kur’du. Fevkalade iyi bir yasası vardı. Siyasetçiler ve esnaf derneklerinin değişmez yetkilileri yasayı didik didik ederek bozdular. Kurum büyük açıklar vermeye başladı.

Çare bütün kuruluşların tek çatı altında birleştirilip yeni bir kurum oluşturulmasında görüldü. Böylece bazı belediyeler, bazı özel sektör kuruluşları ve bazı Bağ Kur üyelerinin ödemedikleri primleri güya gözlerden saklanmış oldu. Koskoca bir karadeliğe kavuştuk.

Bir de kaynakların kullanımlarındaki suiistimaller eklenince emekliler almaları gereken maaş ve ücretlerinin ancak üçte birini alır duruma geldiler. Sayın Cumhurbaşkanın 26 Mart 2024’te “Ne verirsek verelim dipsiz kuyu misali kaybolup gidiyor” dipsiz kuyuyu kapatmak için öncelikle iki şart vardır. Birincisi devlet harcamalarında olabildiğince tasarrufa gidilmesi. İkincisi alımlarda yolsuzlukların tamamen önlenmesi. Bununla görevli bakanlıkta Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem denk bütçe yapacak hem de bütçenin aşılmasına izin vermeyecek. Herkes hesabını doğru yapacak. 2023 depremi mücbir sebeptir. Onun belli bir nispeti kadar ek bütçe gerekebilir.

Sosyal medyada emeklilerle ilgili gördüğüm ileti ilgimi çekti. Sizinle paylaşmak istedim:

Mehmet Şimşek: “Emeklilere Bayram ikramiyesi nedir? Böyle bir şey dünyanın neresinde görülmüş”

Haklısın Sn. Bakan Şimşek!!!

Dünyanın neresinde seçildiği gün emeklilik hakkına kavuşan milletvekili görülmüş!

Dünyanın neresinde bedava 12 implant hakkı olan milletvekili görülmüş?

Dünyanın neresinde asgari ücretin 15 katı maaş alan milletvekili görülmüş?

Dünyanın neresinde sülalesi ile birlikte 5 yıldızlı sağlık hizmetini devlete kitleyen milletvekili görülmüş?

Dünyanın neresinde öğrencinin tostu 80 liraya yediği halde milletvekilinin dana çökertme eti 55 liraya yediği görülmüş?

#emekliler