Öztürk: İzmir limanı otonom yapıyla şahlanır

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, "İzmir Limanı sahip olduğumuz bir kıymet ve bunu hep birlikte yönetmeliyiz. Otonom yapıyla bu liman çok güzel yönetilir" dedi.

DTO İzmir Şubesi Mart Ayı olağan meclis toplantısı, AKP Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı’nın da katılımıyla dernek toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yusuf Öztürk, “Kızıldeniz krizi sebebiyle yükselen navlunlar geriye gelmeye başladı. Süveyş Kanalının yerine Ümit Burnu’nun devreye girmiş olması ile navlunlardaki gerilemenin belli noktalarda duracağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kruvaziyer turizmi bereketli başladı”

Kurvaziyer turizminde yeni sezonun erken ve bereketli başladığını kaydeden Öztürk, “Kuşadası’nda yılbaşından bu yana 21 gemi ile 29 bin transit yolcu girişi sağlandı. Normalde bu dönemlerde, kadar yoğun olmazdı. 2023’tek, 1 buçuk milyon hedeflerimiz, 2024’te 2 milyonun üzerine çıkacak. Çeşme limanı kurvaziyer turizminde Türkiye’de 3. Oldu” sözlerine yer verdi. Aliağa’da bir marina çalışması olduğunu hatırlatan Öztürk, bununla birlikte Aliağa’dan Midilli’ye geçiş sağlanabileceğini ifade etti.

“Bu kadar çok vize reddi görmedim”

Vize konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Öztürk, “Bu kadar çok vize reddi olduğu bir yıl görmedim. Turizmin içinde olan üst düzey yetkili insanlar bile ret yiyebiliyor. Bu konuda herkes aynı görüşte. Bu işi yapanların yanı sıra tır şoförleri de vize almakta zorluk yaşıyor. Bununla ilgili bir takım çalışmalar yapıldı, tahmin ediyorum toparlanacak diye düşünüyorum” dedi.

“Kültür yolu projesinin arkasındayım”

Ceyda Bölünmez Çankırı’nın paylaştığı Kültür Yolu Projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztürk, “Kültür Yolu Projesi muhteşem. Türkiye’nin en büyük gelir kaynağı turizm ve ihracat. Ve daha fazla gelişmeli, bunu geliştirmemiz çok önemli. Kemeraltı, Agora, Kadifekale, Kordon, Pier ile birleşmesi bir rota olacaktır. Kruvaziyer gemilerin İzmir’e daha çok uğrak yapmasının çeşitli püf noktaları var. Bunlar gerçekleşince rakam artacak. Deniz ticareti ile uğraşan insanlar İzmir Limanının kapatılmasını, yok edilmesini kabul edemiyoruz. İzmir liman kapasitesinin çok çok altında hizmet verebiliyor. Liman medeniyet şeklidir. Projede hem marina hem kruvaziyer hem yükü aynı anda ortaya çıkaran böyle bir projenin arkasındayım” şeklinde konuştu.

“Limanı birlikte yönetmeliyiz”
İzmir Limanının, sektör paydaşları ile birlikte yönetilmesi halinde çok daha başarılı sonuçlara ulaşılacağına dikkat çeken Öztürk, “İzmir Limanı sahip olduğumuz bir kıymet ve bunu hep birlikte yönetmeliyiz. Otonom yapıyla bu liman çok güzel yönetilir. Limanla ilişkisi olan herkesin yönetimde olduğu bir şekil İzmir Limanını şahlatır” dedi.

Çankırı: Turizm ve ticaret canlanacak

AKP Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı da Çankırı, Belediye Başkanı seçilmesi halinde İzmir’in turizm ve ticaretini canlandırmak için hazırladıkları projelerden söz etti. Çankırı, “Yerel yönetimlerde sivil toplum kuruluşlarımızla yapacağımız pek çok projelerimiz olacak. Bu projelerin en önemlilerinden biri de turizmi ve ticareti artırmak için hayata geçireceğimiz projeler. Kültür Yolu Projesi. Konak ticaretin kalbi, burası bir liman şehri. Alsancak limanıyla, Kemeraltı ticaretiyle, kurvaziyer gemilerle turizmde ve ticarette canlanan bir İzmir olacak. İzmir yıllar içinde turizmde ve ticarette düşüşler yaşamış. İşbirliği yapacağımız, beraber çalışacağımız STK’lar, eğitim kurumları ve özel sektörü bir çatı altıda toplayabileceğimize eminiz. Kültür yolu projesi en çok önem verdiğimiz projelerimizden bir tanesi. Limanda başlayan bir serüvenle daire çizeceğiz. Liman bölgesinde yapılacak Smyrna Port projemiz var. Bu proje ile İzmir, kruvaziyer gemilerinin canlandığı turistin daha çok geldiği bir nokta haline gelecek. Kemeraltında ticareti yeniden canlandıracak” diye konuştu.