KİTVAK’ın Hücre İşleme Merkezi ile çocuklar yaşama tutunuyor

Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (Kitvak) 26 Şubat 2021 tarihinde resmi açılışını yaptığı “Kitvak-Bilge Uysal Hücre İşleme Merkezi” ile hedefe ulaştı.

Ege Üniversitesi- Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi, yaklaşık 5 yıl süren kapsamlı çalışmalar sonunda, JACIE (Joint Accreditations Committee of ISCT and EBMT) tarafından akredite edilerek Avrupa ve dünya standartlarında bir tedavi merkezi olarak kabul edildi.

Pediatrik onkoloji alanında Türkiye için büyük önem taşıyan bu gelişmenin detayları, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Salonu’nda düzenlenen toplantı ile anlatıldı. Toplantıya KİTVAK yöneticileri, EÜ Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Serap Aksoylar ve ekibi ile bağışçı iş insanı Nedim Uysal katıldı.

Toplantıda konuşan Kitvak Yönetim Kurulu Başkanı İklil Ulueren, Kitvak için çok özel bir gün olduğunu belirterek, “Çok zor olan bir olayı başarmanın gururunu yaşıyoruz. Kuruluşundan bugüne kadar mucizevi bir gelişim gösteren, insana dokunan bir vakfın Yönetim Kurulu Başkanı olduğum için çok gururluyum. Biz önce Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi, arkasından Ege Üniversitesi’nde Hasta ve Hasta Yakınları Konuk Evi ve ardından Dokuz Eylül Üniversitesine yaptığımız Hasta ve Hasta Yakını Konuk Evinin ardından sonra EÜ Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Serap Aksoylar’ın bir Kök Hücre Nakil Merkezi teklifi geldi. Yönetim Kuruluna götürdüğümde herkes büyük bir heyecan duydu. Çünkü Türkiye’de çocuk onkoloji alanında ikinciydi. Çocuklara dokunmak çok heyecan verici. Sağlıklarının daha iyiye gitmesi için çaba harcamak çok gurur verici. Maddi kaynak bulabilmek için çaba harcıyoruz ama manevi boyutu da çok kıymetli. Son çalışmamız Ege Üniversitesi- Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkeziydi. Serap Aksoylar ve değerli büyüğüm Nedim Uysal olmasa bu merkez hayata geçemezdi. Pandemi süresinde imkansız başarıldı. Merkez için harcanan tüm rakam, bugünkü değeriyle 9 milyon 500 bin liradır. İzmir’e 274 milyon TL’lik hizmet etmiş bir vakıfız. Tüm yönetimimizle, bağış yapan tüm gönül dostlarımızla bu gururu yaşıyoruz. Bir kente bu kadar yatırım yapmak çok büyük. İzmir için çok büyük bir rakam. Hastanemiz için de çok önemli bir çalışmadır” dedi.

Uysal: Çocukları hayata bağlıyor

İş insanı Nedim Uysal da Kitvak’ın gönülden işler yaptığını vurgulayarak, “Çocukların sağlığı için gönülden çalışmalarına devam ediyor. Kitvak tarif edilemeyecek kadar önemli bir dernek. Çok güzel işler yapan, çocuklarımızı hayata bağlayan bir dernek. Bütün çalışanlar gönülden çalışıyor. Yalnız çocukların sağlığını düşünerek her türlü katkıyı yapıyorlar. Kendilerini gönülden tebrik ediyorum” diye konuştu.

EÜ Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Serap Aksoylar ise “Bu proje, kök hücre nakli tedavisini en iyi şekilde yapmak için hayata geçirildi. Birinci hedef, hastaların eksik tedaviden, iyi tıbbi bakım alamamaktan yaşamını yitirmemesiydi. Verici grubun da çoğu çocuk. Onların güvenliğini de önceliyoruz. O hücresel ürünün en iyi şekilde hastaya aktarılması gerekiyor. Bu yolcuğun en güvenli şekilde yapılması için çabalıyoruz. Bu sonuçlarımıza yansıyor, daha çok çocuğumuz yaşıyor. Hücresel tedavi merkezi bizim o hücreyi sakladığımız en güvenli şekilde hastaya ulaştığımız beynimiz. O beyin için çok para gerekiyordu ve Kitvak’la bu sorunu aştık. Hücre işleme merkezi en önemli kısımdı. Ekibimle birlikte çok çalışarak, aldığımız akreditasyonla, uluslararası üst düzey standartlarda hizmet veriyorsunuz. Artık kaliteli tedavi merkezi olarak dünyada tanınıyoruz.  Desteği olan herkese çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.