Turizmde başarıya doğru

Türkiye gelişmekte bir ülke olarak turizm ekonomisinin nimetlerinden istifade etmekte olumlu bir çizgide hedef koymuştur. Bunda da iyi bir seçim yapmıştır. Ekonominin ve ülkemizin her türlü sorunlu durumlarında da hedefine varma başarısını devam ettirmiştir. Özellikle pandemi dönemini dahi en az zararla değil, ufak olsa da karla kapatmıştır.

Geçtiğimiz gün turizm sektöründe 2023 yılı sonuçları açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sayıları açıkladı: 56.7 milyon ziyaretçi, 54.3 milyar dolar gelir. Buna göre, kişi başı gecelik ortalama gelir de 99 dolar civarında gerçekleşmiş bulunuyor. 2024 yılında turist başına gecelik gelir hedefinin 106 dolar, yıllık turizm gelirinin de 60 milyar dolar olması ümit edilmektedir. 2028 yılındaki kişi başına gecelik gelir hedefi ise 139 dolar, yıllık turizm geliri hedefi 100 milyar dolardır.

Yurdumuzda yabancı turistler 9-10 gün konaklama yaparken, yurt dışında yaşayan Türkler geldiklerinde 20 gün kalmaktadırlar. Ayrıca turizmi 12 aya yayma çalışmaları hızla ilerlemektedir.

Bunun yanı sıra yeni destinasyonlar olan Kuzey Amerika’da ABD ve Kanada, İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya, Asya-Okyanusta ise Çin, Hindistan ve Avustralya pazarlarında yoğun tanıtım çabalarıyla 2024’te büyüme hedeflenmektedir.

Uzak pazarlardaki hedef ve çalışmaların bir özelliği de gelenlerin özellikle kültür ve şehir turlarını tercih etmeleri, kalış zamanlarını uzun tutmalarıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeolojik kazı ve müze çalışmaları ise takdirin üzerindedir. Bu da ayrı bir yazı konusu olacaktır.

Gelelim geçtiğimiz 5-7 Mart günleri arasında düzenlenen ve dünya turizminin buluşma noktası İTB Uluslararası Berlin Turizm Fuarı intibalarına… İTB Berlin, genel olarak ülkemizin ve İstanbul-Antalya bölgeleri başta olmak üzere turizm acente ve tur operatörlerimizin yoğun katılımına sahne oldu. Özellikle Almanya, Rusya ve İngiltere pazarlarındaki erken rezervasyonda Türkiye talepleri adeta rekor kırdı. Türkiye bu konuda İspanya’yı geride bıraktı. Bu arada, önceki yıllarda Türkiye’ye yönelik taleplerde Rusya’nın gerisinde kalan Almanya, eski performansını yakaladı. 1 milyon 500 bin Alman erken rezervasyon yaptırdı. Türkiye “her şey dahil” sistemini en iyi uygulayan ülke olarak İspanya ve Yunanistan’ın önüne geçmeyi başardı. En çok talep ise Antalya’ya yönelik oldu. Antalya geçen yıl da dünyanın en büyük tatil destinasyonu olarak 16 milyon kişiyi ağırladı. Bu yıl ayrıca farklı bütçe ve tatil merkezi olarak İTB Berlin Fuarı’nın yıldızı oldu. Tebrikler Antalya’ya…

İTB Berlin Fuarı’nda aynı zamanda konaklama tesislerimiz, markalarının yeni konseptlerini de tanıtma imkanı buldular. Sürdürülebilirlik Turizm Programı kapsamında sertifika alan 15 bin 178 konaklama tesisimizin sayısı umarız her geçen gün artar ve sürdürülebilirlik kurallarını uygulamaya devam ederek Türk turizminde dünya standartları ve seviyelerini devam ettirirler.