Türkiye’de havası en kirli beş şehir belli oldu

DSÖ tarafından yayınlanan yeni bir rapor, dünya genelinde yalnızca yedi ülkenin uluslararası hava kalitesi standartlarını karşıladığını ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayınladığı son raporda dünya genelindeki ülkelerin hava kalitesi standartlarına uyup uymadığını değerlendirdi. Raporda incelenen 134 ülke ve bölgeden sadece yedi tanesinin, otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan salınan küçük parçacıklar için DSÖ’nün belirlediği limitleri karşıladığı belirtildi.

İsviçre merkezli hava kalitesi kuruluşu IQAir’in raporuna göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kalitesi standartlarını karşılayan yalnızca yedi ülke bulunuyor. Bu ülkeler Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda olarak listelendi. 

IQAir raporuna göre, en kirli ülke olan Pakistan’ın PM2.5 seviyeleri DSÖ standartlarından 14 kat daha yüksek. Hindistan, Tacikistan ve Burkina Faso’nun dünyanın en kirli havalarına sahip ülkeleri olduğu belirlendi.

Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.