Üreticilerle buluştular tarih yazdılar

Türkiye son dönemin en büyük dayanışmasını deprem bölgesinde gösteriyor. Dünyayı şaşırtan bu büyük dayanışmanın mimarları Türkiye’nin önde gelen kuruluşları… Son olarak Gaziantep ve Hatay’da büyük dayanışmanın en güzel örneğini gösteren bu kuruluşlar bölgenin deprem üssü değil de üretim üssü olması için var gücü ile çalışıyor.

Bölgedeki başta kadın kooperatifleri ölmek üzere tüm üretenlerle Güvenilir Ürün Platformu önderliğinde buluşan bu kuruluşlar tarihe geçecek adımlar atıyor.

Bölgenin üretimini desteklemek için değerlendirme yapan kuruluşların başında Gıda Perakendeciler Derneği (GPD) geliyor.

GPD Başkanı Alp Önder Özpamukçu’nun önderliğinde oluşan alam heyetinde Onur Market Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, Hakmar’dan Soner Doruk, Migros’tan Yener Aslan, Gökhan Çopuroğlu, Turhan Soy, A101’den Gürol Kıraç,  BİM’den Kenan Çobanoğlu ve Hakan Koşak gibi isimler yer alıyor ve tarihe geçecek adımlar atıyorlar. Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen’in yaptıklarını ise ayrıca yazmak gerekiyor.

Hepsiburada’nın üreticilerinin önünü açan uzay üssü gibi merkezi de üreticilerin dünyaya açılmasını sağlıyor. Bu projenin arkasında yer alan, emek veren Ömer Ertüm ve Volkan Göde’yi kutlamak gerekiyor.

Getir’den Mert Gürsel’in çabalarını, Trendyol’dan Hakan Sarı ve tüm ekibin yaptıklarını, Yayla Agro’dan Nuray Erdoğan’ın tek tek bütün üreticilerle konuşmasını, Türkiye İş Bankası’ndan Nazmi Durgut’un çalışmalarla ilgili tek tek not almasını asla bölge halkı unutmayacak.

Bir defa daha ifade edelim. Bu büyük dayanışmaya Tarım Bakanlığı’nın destekleriyle Güvenilir Ürün Platformu’nun çalışmaları damgasını vuruyor. Proje Üreten Yöre Üreten Türkiye kapsamında gerçekleştiriliyor.

Arsuz’da daldaki limonların rafa taşınması başarısıyla başlayan çalışma Kahramanmaraş’ta yöresel ürünlerin marketler tarafından desteklenmesi, Adıyaman’da bademe sahip çıkılması ile devam etti. Son olarak Gaziantep ve Hatay’da onlarca yerel üretici ile buluşan alım heyetleri saatlerce ürünlerin özelliklerini inceledi, nasıl pazarlanacağı hakkında ortak akıl üretmeye özen gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gaziantep buluşmasına katılanlara tam destek verdi.

Etkinliğin Gaziantep’teki kahramanlarından biri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Kenan Seçkin diğeri de NLK Soft Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt oldu. Çok emekleri geçti. Yine etkinliğe katılarak “balık vermek yerine balık tutmayı öğrettiniz” mesajı veren Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun konuşması ve katılımı çok anlamlıydı. Herkese moral verdi Konukoğlu’nun konuşması…

Gaziantep’te Baharat Adam’ın ürünleri Softnuts, Kıralı Lokum, Zeugma Kooperatifi ve tabi ki Oğuzeli Kadın Kooperatifi’nin başta nar ekşisi olmak üzere tüm ürünleri zirve yaptı.

Hatay’da ise tam bir üretim şenliği yaşandı. Birbirinden ilginç ürünlerini görücüye çıkaran Emineller, Cem Süt Ürünleri, Neşeli Mutfak, Verdaa, Kırıkhan Kooperatifi, Victoria Pastanesi gibi markalar yıkılmadık ayaktayız mesajı verdiler. Hatay etkinliğinde Ertuğrul Şahbaz (ATSO Tarım Komitesi Başkanı) çabaları da teşekküre değerdi. Sonuç olarak bölgede üretimin yeniden canlanması için çaba içinde olan tüm alım ekibi adeta tarih yazdı.