Üç büyük şehirde CHP önde

Yerel seçimlere sayılı günler kala, siyasi partiler ve belediye başkan adayları saha çalışmalarını artırdı. Adaylar ve partiler arasında artan rekabetin dozu, yer yer gerginliklere de sahne oluyor. Partilerin ittifakları veya iş birlikleri büyük oranda kesinlik kazandı. Yüksek Seçim Kurulu da kesin aday listelerini 3 Mart'ta açıkladı.

Dikkatler ise daha çok 2019’da AKP’den alınan Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirler ile Cumhur İttifakı ile muhalefet oy oranlarının birbirine yakın olduğu, seçimin başa baş geçmesi beklenen illere çevrildi. Uzmanlar, son genel seçimde belli bir yüzdenin altında kalan, ancak büyüme potansiyeli gösteren bazı partilerin kritik bölgelerde sonucu lehte ya da aleyhte değiştirebilir uyarısında bulunuyor. Bu partilerden biri olan Yeniden Refah Partisi (YRP) İstanbul, Şanlıurfa, Bingöl, Batman gibi illerde AKP’nin aleyhine sonucu etkileyebileceğini tahmin ediyor.

31 Mart’ta yapılacak seçim öncesinde sonucu en çok merak edilen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor. Anket şirketleri de seçime yönelik yaptıkları anketleri art arda açıklamaya başladı. Metropoll Araştırma’nın Başkanı Özer Sencar, İstanbul’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun, AKP adayı Murat Kurum’un önünde olduğunu Yeniden Refah Partisi’nin kararının sonuçlara etki edeceğini belirtti. Ankara’da Mansur Yavaş’ın açık ara önde olduğunu ifade eden Sencar, “Ankara’da 10 gün önce yaptığımız bir araştırmanın sonuçlarına göre Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı adayı Turgut Altınok’un tam 14 puan önünde. Ankara’nın Mansur Yavaş’ta kalacağı konusunda çok eminiz.” ifadelerini kullandı.

Sencar, şunları söyledi: “İzmir’de de CHP için bir problem görmüyorum. Yaptığımız anketlere göre İzmir’de de CHP’nin adayı Cemil Tugay rahat bir şekilde kazanıyor. CHP’nin İzmir’de ithal bir adaya oy vereceğini düşünmüyorum. Böylelikle İstanbul’unda İzmir’in de Ankara’nın da el değiştirmesini beklemiyoruz. Yeniden Refah Partisi, Türkiye genelinde AKP’den en az 2 puan çekecek. Büyükşehirlerin hiçbirinde kazanma şansı yok ama AKP’den oy alacak. CHP adaylarından alacağı oy yok.

Böylelikle İstanbul’unda İzmir’in de Ankara’nın da el değiştirmesini beklemiyoruz. Yeniden Refah Partisi, Türkiye genelinde AKP’den en az 2 puan çekecek. Büyükşehirlerin hiçbirinde kazanma şansı yok ama AKP’den oy alacak. CHP adaylarından alacağı oy yok. Yeniden Refah Partisi, AKP aleyhine çalışıyor CHP’ye dolaylı olarak yardım sağlıyor. Fatih Erbakan daha önce de çekildi. Erbakan’ın veya partideki arkadaşları hakkında net bir şey söyleyemem her an her şey olabilir.

 

ORC’nin İzmir anketi

ORC Araştırma, İzmir yerel seçimlerine ilişkin anket yaptı. Şirketin İzmir için gerçekleştirdiği yerel seçim anketinde CHP’nin İzmir adayı Cemil Tugay ile AKP’nin adayı Hamza Dağ yarıştı. Araştırmada seçmenlere “Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi adaya oy vereceksiniz?” sorusu yöneltildi.

ORC Araştırma tarafından yapılan ankette; CHP’nin kalesi olarak görülen İzmir’de, CHP ile AKP arasındaki yüzde 8,9’luk fark dikkat çekti. Ankete göre CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay yüzde 40,1 oy alırken, AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ yüzde 31,2 oy aldı.

******