EGİKAD 8 Mart’ta Ata’sının Huzurunda

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün huzuruna çıktı.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner ve yönetim kurulu üyeleri Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarken, EGİKAD Başkanı Aşkıner, Atatürk Anı Defteri’ni de imzaladı. EGİKAD Yönetim Kurulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için önceki akşam bir etkinlik daha düzenledi. Prof. Dr. Şerife Çağın’ı Pasaport Bon Vivant’da ağırlayan EGİKAD, “İzmir’de İz Bırakmış Öncü Kadın Yazarlar’ kitabında yer alan 1900’lü yıllardan itibaren kadın hareketlerini başlatan kadın yazar, eğitimci ve aktivistler Vedide Baha Pars, Evliyazade Naciye Hanım, Benal Nevzat Arıman’ın mücadele ile geçen hayatlarını dinlediler.

EGİKAD Yönetim Kurulu olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türk kadınının varlığını borçlu olduğu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ve minnet sunmak istediklerini söyleyen EGİKAD Başkanı Aşkıner, bugün özgür birer kadın olarak erkeklerle eşit haklara sahipsek bunu Atatürk’e borçlu olduklarını söyledi. Bugünün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınların toplumdaki yerini ve önemini bir kez daha hatırlama ve toplumsal cinsiyet eşitliği için sesimizi yükseltme günü olduğunun altını çizen Aşkıner, “Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın yüksek oranlarda seyrettiği, kadınların haklarına yönelik kayıpların yaşandığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle, toplumsal cinsiyet eşitliğini önemseyen ve bu yönde farkındalık yaratmayı amaçlayan her birimizin üzerine düşen görevler var. Bu mücadeleyi verirken en büyük gücümüzü de Ata’mızdan alıyoruz” dedi.

Anı defterini de imzalayan Aşkıner, şu satırlara yer verdi:

“Aziz Atatürk,

Biz EGİKAD 2023 2026 Yönetim Kurulu üyeleri olarak bizlere miras bıraktığınız en büyük eseriniz Cumhuriyetimizin 101. Yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde size olan minnetimizi bir kez daha ifade etmek için huzurunuzdayız.

Bu topraklarda 100 yıldır bir kadın olarak özgürce nefes alıyorsak, seçme ve seçilme hakkını batı ülke kadınlarından yıllar önce alan kadınlar olarak tarihe geçtiysek, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren erkeklerde yan yana yer alabiliyorsak, sizin sayenizdedir.

Devrimlerinizden, Kara Fatma’dan ve yüzbinlerce kadın kahramandan aldığımız güçle, biz Türk kadınlarına verdiğiniz değer, cesaret ve inançla ‘Vatanınızı en çok seven, işini en iyi yapandır’ ilkesi ile çalışmaya, üretmeye, ülkemizi 100 yıl önce olduğu gibi ekonomisi en iyi olan devletler arasında sokmak için elimizden geleni fazlasıyla yapmaya devam edeceğiz. Bizi Cumhuriyet, Devrim ve Laiklik yolundan, sizin yolunuzdan saptırmaya çalışan her tür sapkınlığın karşısında durmaya devam edeceğiz. Bu size, İstiklal Savaşı gazilerimize bize bıraktığımız Cumhuriyetimize bir borç ödemesidir. Siz ilk Kadınlar Kongresi’ni İzmir’de yaptı iseniz, bu İzmirli kadınlara olan inancınızdan ve güveninizdendir. İzmirli girişimci kadınlar olarak vatanımızdaki tüm kadınların bizler gibi üreten, özgür, eğitimli ve cesur olmasını bir misyon edineceğiz.

Sevgili atamız,

Size her gün bir önceki günden daha çok özlüyor, 100 yıl önceki öngörülerinize daha da hayran oluyor, dünyadan gelmiş geçmiş en büyük, en saygın, en akıllı liderin çocukları olarak bir kez daha sizi minnetle anıyor, önünüzde saygı ile eğiliyoruz. Işığınızla sonsuza kadar aydınlanmaya ve aydınlatmaya devam edeceğiz”

Ziyaretten sonra İzmir’de dönen EGİKAD Yönetim Kurulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir etkinlik daha organize etti. Prof. Dr. Şerife Çağın’ı Pasaport Bon Vivant’da ağırlayan EGİKAD, “İzmir’de İz Bırakmış Öncü Kadın Yazarlar”ın hikayesini dinledi.