TÜGİAD Ege Şubesi’nde gündem Enflasyon Muhasebesi

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, gündemde olan Enflasyon Muhasebesi ve Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu.

TÜGİAD Ege Şubesi düzenlediği etkinlik ile Enflasyon Muhasebesi ve Enflasyon Düzeltmesi’ni üyelerine ayrıntılı bir şekilde anlattı. TÜGİAD Ege Şubesi üyesi Okan Netek, “Enflasyon Muhasebesi, Enflasyon Düzeltmesi ve Şirketlere Etkisi” adıyla TÜGİAD Ege Şubesi’ne bir sunum gerçekleştirdi. Toplantının son derece önemli bir konuda oluşan kafa karışıklığını gidermek için organize ettiklerini söyleyen TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, “Üyemiz Okan Netek bize yaptığı sunum ile Enflasyon Muhasebesi ile Enflasyon Düzeltmesi uygulamalarının farklarını çok net bir şekilde anlattı. Son derece faydalı bir toplantı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Netek: “Üç kriterin ikisine haiz firmalar Enflasyon Muhasebesi yapar”

‘Enflasyon Muhasebesi, Enflasyon Düzeltmesi ve Şirketlere Etkisi’ sunumu ile Enflasyon Düzeltmesini ve Enflasyon Muhasebesini anlatan Okan Netek, iki uygulamanın arasında pek çok farklılığın olduğunu söyledi. Kamuoyunda Enflasyon Muhasebesi ile Enflasyon Düzeltmesinin aynı kavramlar gibi kullanıldığını vurgulayan Netek, “Oysaki iki kavram tamamen farklı uygulamaları anlatıyor. Enflasyon Muhasebesi bağımsız denetime tabi firmalar için zorunlu. 2021 ve 2022 yılında, çalışan sayısı 150, aktif büyüklüğü 75 milyon TL, net satışlar 150 milyon TL olarak belirlenmiş üç kriterden en az ikisini karşılayan firmalar bağımsız denetime tabidir ve bunların 2023 yılı bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolarında Enflasyon Muhasebesini uygulamaları zorunludur. Diğer yandan Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamında yalnızca bilançolar üzerinde yapılacak enflasyon düzeltmesi uygulaması ölçek fark etmeksizin bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefleri kapsamına almaktadır.” dedi.

Enflasyon Muhasebesi mi Enflasyon Düzeltmesi mi?

Enflasyon Düzeltmesi’nin Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre yapılacağını söyleyen Netek, “VUK’da uygulanacak Enflasyon Düzeltmesi’nde endeks ÜFE’yken, Enflasyon Muhasebesi’nde TÜFE dikkate alınır. VUK kapsamında Enflasyon Düzeltmesi’nde yalnızca bilanço düzeltmesi yapılırken, Enflasyon Muhasebesi’nde ise tüm finansal tablolar düzeltmeye tabidir. Enflasyon Düzeltmesi’nde dönem kar veya zararı 2024 yılından itibaren etkilenecekken, Enflasyon Muhasebesi’nde 2022 ve 2023 dönemi kar veya zarar tablosu da uygulamadan etkilenecektir. Enflasyon Düzeltmesi’nde geçmiş yıl tabloları düzeltmesi bir defa yapılırken, Enflasyon Muhasebesi’nde her raporlama yılında dana önceden düzeltilmiş tabloların yeniden endekslenmesi yapılmaktadır” diye konuştu.