Güçlü kadın güçlü Türkiye

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) ev sahipliğindeki “Türkiye Yeni Yüzyılda Kadınlarla Büyüyor” paneli, kadınların güç birliğine sahne oldu.

6 bin 576 çalışanın, 2 bin 313’ünün kadın olduğu TOSBİ’deki panel büyük ilgi gördü. Özellikle kadın kooperatiflerin üyeleri de panele dinleyici olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı ve EBSO Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, gelir eşitsizliği ve hane halkının fakirleşmesinin en çok kadınları etkilediğini söyledi.
 
TOSBİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güloğlu Uğuz moderatörlüğündeki panele ise konuşmacı olarak AK Parti İzmir Milletvekili, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Şebnem Bursalı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan ve Kızılay İzmir Kadın Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Biriçim Didem Özkardeş katıldı.  Şebnem Bursalı, kadınlardan mücadele etmelerini isteyerek şunlar söyledi:
 
MÜCADELEYİ BIRAKMAYIZ
“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılı vizyonumuz var. Türkiye Yüzyılı’nın hedefi ise güçlü Türkiye’dir. Güçlü Türkiye ise güçlü kadınla başlar. Kız çocukların okuma oranı yüzde 95’e ulaştı. Kadın akademisyen sayımız, OECD ülkelerinin çok üzerine çıktı. Siyasette kadın sayısı da giderek artıyor. Bu kadar iyi şeyler olmasına karşın her şey de toz pembe değil. Bir erkek ile kadın eşit ise aynı işteki kadının daha düşük ücret alması söz konusu olamaz. Bir kadın işe başvurduğunda ‘bekar mısın?’, ‘evlenmeyi düşünüyor musun?’ diye soruluyor. Eğer evleneceğini söylerse, bu kez de ‘çocuk düşünüyor musunuz?’ sorusu geliyor. Bunlar benim sinirimi zıplatıyor. İşte bu nedenle kadınlar olarak güçlü olmalıyız, sanayide, iş dünyasında, eğitimde, sağlıkta, hayatın her alanında var olmalı, hakkımızı korumalı, mücadeleyi asla bırakmamalıyız”  
 
HAKKINI BİLEN KADIN HAKKINI ALIR
Avukat ve aile şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olan Biriçim Didem Özkardeş ise “cam tavan” sendromunu aşmak için “birlik olun” çağrısı yaptı. Kadının mücadele ederken haklarının bilmesinin önemine dikkat çeken Özkardeş “Kanun önünde kadın da erkek de eşittir. Unutmayın, bizim evlilikle doğan haklarımız, boşanmayla doğan haklarımız var. Bedensel haklarımız var, kamu yaşamında haklarımız var. Kadının istediği zaman kocasından izin almadan, istediği işte çalışma hakkı var. Eşit ücret hakkı, eşit eğitim hakkı var. Kadınlar şunu bilsin ki bizim önümüzde hiç bir engel olamaz. Bu yüzden hem hakkımızı öğrenelim hem de hakkımızı alalım” dedi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan ise kadın girişimcilere yönelik diğer illere oranla İzmir’in bir adım önde olduğuna dikkat çekerek Oda olarak kadın girişimcilere desteklerini anlattı.
 
ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ
Panelin sonunda katılımları nedeniyle konuşmacılara plaketle teşekkür eden TOSBİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güloğlu Uğuz da “Artık yeni bir yüzyılın içindeyiz. Yeni yüzyılda Türkiye, kadın hakları konusunda azımsanmayacak mesafeler aldı. Kadının, ekonominin merkezinde yer alması, iş dünyasında yer almasından sosyal haklarına kadar uzanan bir yelpazede ilerlemeler kaydetti. Fakat hala eksiklerimiz var. Hala yapılması gerekenler var. Bunun için birlik olmalı, engelleri tek tek kaldırmalıyız” dedi.