Elveda tek hakimli dünya

Batı Medeniyetinin veya hegemonyasının çöküşünü yaşadığımız şu günlerde iyi haberler de var.

Filistin’deki bu katliam karşısında hukuk işlemiyor. Hep beraber izliyoruz. İyi haber neresinde mi? Önümüzdeki 15 yıl içinde Birleşmiş Milletler veya onu takiben kurulacak olan sistem, işleyen bir hukuk yaratacaktır. Yoksa her önüne gelen bir yolu keser ve tek çözüm yolu kaba kuvvet olur.

ABD’nin ve doların mutlak hakim olduğu çağın bitiş sancısını yaşıyoruz. Buradan daha kalıcı, daha sağlıklı bir sistem doğacaktır.

İyi haberler doğal olarak pozitif veya müspet bilimden… Küçük şehirleri hatta mahalleleri veya büyük fabrikaları besleyebilecek bir TIR ile nakledilebilecek büyüklükte toryum reaktörleri 10 yıl içinde hizmet verecek. Enerji krizi, güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra bu şekilde anlamlı şekilde çözülecek.

Bu küçük reaktörlerin ürettiği enerji de, ısı da yerinde kullanılabilecek. Örneğin deniz suyundan tatlı su arıtmada.

Gene çok değil, 10 yıl içinde araçlar şoförsüz olacak. Şimdi bir Tesla fabrikası çalışanı şoförsüz araçta kazaya kurban gidince dünyamız alt üst oluyor. Makinanın, bilgisayarın insanı öldürmesi bizi korkutuyor. İnsanın insanı öldürmesine ise alışkınız!  Kaza oranı, şoförsüz araçta insan kullanımına göre binde birden daha az olacaktır 10 yıl içinde.

Yanı başımızda iki savaş oluyor. Sen git Rusya’ya muhalefet lideri yetiştir, destekle, Rusya içinde kalkışmalar planla ve Ukrayna’da darbe yap.  Sonra da yüzbinler ölsün. Kendi sorunlarını çözemeyen ABD’nin tek hakim rolüne veda ederken canavarlaştığını insanlar artık görüyor. Julian Assange 10 küsur yıldır oradan oraya sürünüyor. Ne yapmış? ABD’nin savaş suçu yaptığına dair belgeleri yaymış. Gazetecinin işi yandaş haber yapmak mı?

Filistinliler ABD vetosu sayesinde 50 yıldır baskı altında. Ondan sonra o kadar baskıya patlama olunca şaşır. Olmayan paranı harca. Filistin’deki savaş, Lebensraum yani yaşam alanı savaşı. Adil uluslararası hukuk işlemeye başlayınca bu sorunlar çözülecek ve tabii insanların bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları konusunda uzlaşılınca… Bu sancılı dönem izan, insaf ve akıl sayesinde kolayca aşılacak. Sanki bu sancılı dönem insanların akıllarını başlarına toplamaları için bir fırsat. Bilhassa tek hakim olmasa bile bu dünya için çok önemli bir odak noktası olarak kalacak olan ABD’nin kendi içinde düzen için çalışması için de…

ABD’li düşünürler giderek kendileri daha iyi ifade ediyorlar. Bu bilincin yayılması ve ortak akılda uzlaşma en fazla 10 yıl daha sürer.