Tugay’dan yeni nesil belediyecilik vurgusu

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, seçilmesi durumunda gerçekleştireceği projeleri tanıttığı lansman toplantısını gerçekleştirdi.

Sunumunda yeni nesil belediyecilik vurgusu yapan Tugay, seçildiği taktirde ilk 6 ayda kentin su, ulaşım ve altyapısıyla ilgili acil müdahaleler yapacaklarını belirtirken, 5 yıllık görev sürecinde gerçekleştireceği çalışmaları da 9 başlık altında gözler önüne serdi. Tugay, “Biz kendimize kariyer yapmak için değil, birilerine hava atmak için ya da kendimizi zenginlik sağlamak için değil, ülkemize sahip çıkma kararlılığında olduğumuz ve bu ülkeye inandığımız için Mustafa Kemal Atatürk için yapıyoruz. Bu mücadele son insanımız kendisini iyi hissedene kadar bu ülkenin onuru en yükseğe çıkana kadar devam edecek” dedi.

Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkan adayları, belediye meclis üyesi adayları, il yöneticileri, ilçe başkanları ve yöneticileri, kadın kolları ile gençlik kolları başkan ve yöneticileri, partililer, STK ve meslek odası temsilcilerinin katıldı. Toplantıya katılanlar adına Karşıyaka Kent Ormanı’nda 720 zeytin fidanı dikildiği bildirildi.

Tugay, belediyecilik anlayışını “Yeni Nesil Belediyecilik” olarak tanımlarken, “Dünya genelinde artık siyasetin tıkanma noktası var, onu aşmamız gerekiyor. Belediye yönetimi olarak bunu ‘Yeni nesil belediyeciliğe ihtiyacımız var’ olarak tanımladık. Bugünkü sorunlarımızı ve insanların beklentilerini doğru tanımlayıp analiz ederek uzun yılları, ki ölçek olarak 2050 yılını koyduk, kapsayan bir belediye çalışması ortaya koymak istiyoruz. Çalışma yaparken dar bir kadro ile değil ulaşabildiğimiz bütün kaynaklarla, herkesle bağlantılı olacağız. Hızlı çözüm ve hareket için çevik yönetim anlayışı kuracağız” ifadelerini kullandı. Tugay, İzmir Planlama Ajansı’nın çalışmaların beyni olacağını da vurguladı. Tugay, Yapay Zeka Daire Başkanlığı kuracaklarının da müjdesini verdi.

 

İlk 6 ay acil müdahale

Belediye Başkanı seçilmesi durumunda ilk altı ay acil müdahaleler gerçekleştireceklerini ifade eden Tugay, “Su fiyatından çokça şikayet ediliyor, sosyo-ekonomik durumu sıkıntılı olan yurttaşlarımız için indirimli su fiyatı tarifeleri belirleyeceğiz. Daha sonra genel için de indirimli su fiyatları belirleyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda özverili olacak. Aynı şeyi ulaşım hizmetlerinde de gözeteceğiz. Yollarla ilgili çok şikayet var, ana arterlerden başlayarak sorunları saptayacağız” diye belirtti.

 

Körfeze deniz taksi, üretim ve tüketime kooperatif

İzmir’de son dönemde yaşanan su baskınları hakkında da konuşan Tugay, Alsancak ve Karşıyaka’da taşkınları önlemek için projeler yapacaklarını dile getirdi. Tugay ayrıca, “Yeşil dokunun geliştirilmesi, sosyal amaçla yapılacak uygulamalarda satın almalar yapacağız. Tüketim kooperatifi kuracağız. Belediyeler bugüne kadar kendi şirketlerini buna ortak yapmadılar. Bizim dönemimizde belediyeler ve iştirakleri kooperatiflere ortak olacak ve destekleyecek. Kentsel dönüşüm daire başkanlığını ve planlama dairesini kuracağız. Dezavantajlı okulların kantinlerini talep edeceğiz, verilirse biz işleteceğiz ki çocuklarımız okullarda aç kalmasın. İleri yaş yurttaşlarımızı yalnız bırakmayacağım. Karşıyaka’da bu konuya ok dikkat ettik. İleri Yaş Eylem Planı’nı dahil edeceğiz. Gençlerimize ulaşımda aylık abonman kartı vereceğiz. İç körfezde taksi uygulamasını hayata geçirecek ve ‘Deniz taksi’ uygulamasını başlatacağız” dedi.

 

1/ 25.000’lik planlar, 5 yılda 25 bin konut

Tugay, ilk başlığın ‘Planlama, kentsel dönüşüm ve tasarım’ olduğunu vurgulayarak, “Doğru planlama olmadan hiçbir şeyin doğru yapılamayacağını biliyoruz. Bu nedenle İzmir’in 2050 yılına yönelik olarak karşılaşabileceği sorunlara dair planlama yapmamız gerekiyor. İlk 1.5 yıl içinde İzmir’in her bölgesinde 1/25.000 ölçekli planları hazırlayacağız. Yeni yerleşim alanları oluşturacağız ve şehrimizi kontrollü bir şekilde geliştireceğiz. Beş yıl içinde belediyemiz 25 bin adet sosyal konut inşa edecek, hepsi de yüksek kalitede olacak. Planlama sürecinde kentimizin doğal dengeyi bozmamaya özen göstereceğiz. Eğer zarar verdiğimiz alanlar varsa, hemen onarıma geçeceğiz. Planlarda eksiklerimizi tamamlayacak, ancak aynı zamanda ekolojik bir restorasyon da gerçekleştireceğiz” dedi.

 

En kritik sorun deprem riski

Deprem ve kentsel dönüşüm konularında açıklamalarda bulunan Tugay, şunları söyledi: “İzmir’in en kritik sorunu deprem riski… Fay hatları yoğun bir bölgede bulunuyor. Depremin riskini, olası senaryoları, afet durumunda nasıl mücadele edeceğimizi önceden planlamamız gerekiyor. Deprem master planı, şehrimizin ihtiyaç duyduğu bir planlamadır. Elimizde birçok bilgi bulunsa da genel anlamda bir deprem master planımız yok. Bu eksikliği gidermek zorundayız. Riskli tespit ettiğimiz binalarda kentsel dönüşümü gerçekleştirmeliyiz. ‘Umarım bir şey olmaz’ anlayışı yerine, riskli binaları dönüştürmek zorundayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bina yıkımlarını üstleniyor, İzmir de aynısını yapabilir. Dönüşüm sürecinde insanlara kira desteği sağlayarak destek olacağız.”

 

Hizmet binası eski yerine

İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının eski yerine yapılmasını istediğini söyleyen Tugay, “İzmir’in kamusal alanları ile ilgili olarak konsept tasarım örnekleri olacak. Bizim rahatsız olduğumuz, konuşmak istemediğimiz diğer konu belediyenin hizmet binasına ihtiyaç olduğu. Görüş ayrılıkları var, İzmir’de bir değerlendirme talep edeceğim. İzmirlilerin istediği olacak. Benim kendi görüşüm Konak Meydanı’nda eski yerinde, eski büyüklüğünde bir bina yapılsın diyorum” dedi. Tugay ayrıca, Karşıyaka’daki opera binasının akıbetinin İzmirlilerle birlikte kararlaştırılacağını, gerekirse kongre merkezine dönüştürüleceğini de ifade etti.

 

Alsancak’ta ulaşım yeraltına

Tugay, şunları aktardı: “Akıllı kavşaklarla trafik yüzde 10 daha rahatlayacak. Trafiğin sıkıştığı noktalarda neden sıkıştığı belli, yapacağımız şey her şeyin önüne koyarak bunu yapmamız. Şirin Payzın Kavşağı’nda, Halkapınar, Hilal ve Ege Mahallesi’nde yapacağımız çalışmalarla trafik rahatlayacak. Kavşak ve bağlantı noktalarında şerit sayısını artıracağız. Bayraklı Belediyesi’nin altındaki alanda trafiği yer altına alarak o kalan alana da meydan projesi yapacağız. Bayraklı’yı deniz ile bu şekilde buluşturacağız. Mürselpaşa’da bir altgeçit projesi var, yapılması zor değil. Alsancak Garı’nın orada trafiğin yer altına alınması zor ama bizim gözümüzü korkutmuyor, en kısa zamanda bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

Tugay, Karşıyaka İskele ve Çarşı arasında kalan alanda trafiğin yer altına alınmaması gerektiğini söylerken, “İskele yıkılacak ve biraz ileriye alınacak. Her iki tarafında vapur ve feribotlar için yanaşma alanı oluşturulacak. Yayalar bu alanda hazırlanacak bölüm ile kesintisiz ulaşımı sağlayacak; tramvay ve araçlarla temas etmeyecek” diye konuştu.

 

İzmir’e metrobüs, şehir hastanesine monoray

Metrobüs uygulamasını İzmir’e getireceklerini vurgulayan Tugay, Karabağlar-Gaziemir Metrosu için bakanlık onayının beklendiğini ve onaylandığında çalışmalara başlanacağını belirtti. Ayrıca, önceden onaylanmış projeler arasında yer alan Örnekköy tramvayının hayata geçirileceğini, İZBAN seferlerinin sıklaştırılacağını ve İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi için teleferik ile monoray projelerinin düşünüldüğünü açıkladı.

 

Büyük Kanal yenilenecek

Tugay, “İzmir’imizin meşhur bir büyük kanalı var. Bu büyük kanal projesinin yenilenmeye, kapasitesinin artırılmasına ihtiyaç var. Bunun yapılması zorunlu. Eğer bunu yapmazsak bir süre sonra patlamalar, sistemin çökmesi gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bu hattı tüm hat boyunca yenileyeceğiz. Önümüzdeki yıllarda bununla ilgili çalışmalar yaptığımızı göreceksiniz. Çiğli’deki atık su arıtma tesisi dördüncü gazı yapılıyor, beşinci fazı da görev süremiz içinde yapacağız. Yağmur suyu ayrıştırma çalışmaları devam edecek. Kıyı düzenlemelerini Kordon’da fırsata çevirmek istiyorum; Bostanlı’daki benzer bir yapıya kavuşması için düzenleme yapacağız. Deniz taşkınlarını önleyeceğiz. Kayıp kaçak oranlarını azaltacak çalışmalarla amacımız kaçak oranını yüzde 25’in altına düşüreceğiz. Her ilçede bir atık su arıtma tesisi olması lazım, olmayanlar sırası ile yapılacak. Projeleri hazır olan Dikili, Beydağ, Kınık hemen yapılacak; diğerlerini de sırası ile yapılacak. Denizin kirliliği mutlaka çözülecek” dedi.

 

Körfeze halk plajları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Körfez’in kuzey ve güney kıyılarına semt marinaları ve halk plajları kazandırmayı hedefleyen yeni bir su vizyonunu duyurdu. Tugay, projeyi şu sözlerle detaylandırdı: “Karataş ve Karantina arasında uzmanlar tarafından oluşturulan bir proje ile semt marinaları ve halk plajları hayata geçireceğiz. Sahilevleri ve Güzelbahçe’nin temiz kıyılarına ek olarak Körfez’i içeriye doğru temizlemeyi amaçlıyoruz. Atık suyu arıtarak tarımsal sulamada kullanacağız. 2050 yılında İzmir’de su sıkıntısı yaşanmaması için hayati bir adım olan yeraltı suyu haritalarını oluşturacağız. Jeoloji mühendisleri, bu konuda kısa sürede başarılı olabileceğimizi belirttiler. Ayrıca, sondajlarla su seviyesini ve kalitesini kontrol edeceğiz. Bazı bölgelerde ise sünger şehir uygulamalarını hayata geçireceğiz.”

 

Kültürpark, Central Park olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, kentteki önemli alanlardan Kültürpark’ın, Kemeraltı gibi kent hafızasında iz bırakan yerlerle benzer bir öneme sahip olacağını açıkladı. Tugay, projelerini kamuoyuyla paylaşırken, “Kültürpark hepimizin hassas noktasıdır. Benim dönemimde buraya beton dökülmeyecek. Yeşil alanlar korunacak ve fonksiyonel olacak. Kültürpark, Central Park gibi kullanılacak. Örneğin, kitap fuarını bu alanda düzenleyebiliriz. Kültür ve spor faaliyetleri, bu alana çok yakışacak. Detayları birlikte belirleyeceğiz. Kemeraltı, alışveriş ve kent merkezi olmanın ötesine geçecek. Kent laboratuvarları, atölyeler, kuluçka merkezleri ile bezenmiş, insanların daha etkin bir şekilde kullandığı bir alan olacak” dedi.

Türkiye’deki tek belediye hastanesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’ni büyütmek, ilçelerde ve organize sanayi bölgelerinde poliklinikler açmak Tugay’ın sağlık alanındaki vaadi oldu.

 

Kütüphane sözü

Tugay, İzmir’e kocaman bir kütüphane sözü verirken, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Senfoni Orkestrası’nı kurmayı planladığını belirtti. Ayrıca, Basmane – Ödemiş arasında ‘Kültür Yolu’ çalışması yapmak istediğini ifade etti. Elektrik Fabrikası’nın geri alınacağına inandığını vurgulayan Tugay, bu alanı ‘Çağdaş Yaşam Merkezi’ haline getirme arzusunu dile getirdi.

 

Karşıyaka’nın onuruyla oynamayın

Karşıyaka’daki stad konusunda uzun süredir devam eden belirsizlik hakkında konuşan Tugay, “Süreci başından sonuna takip ettim. Karşıyaka Stadı için elimden geleni yaptım. Ancak utanmadan konuşanlara şunu söylüyorum: ‘Karşıyaka’nın onuru ile daha fazla oynamayın. Ya o stadı yapın ya da bize verin, biz yapalım” dedi.

 

Erdoğan’a kentsel dönüşüm cevabı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşümde Karabağlar üzerinden verdiği örneğe dikkat çeken Tugay, “İzmir’de Karabağlar’ı Cumhurbaşkanı kötü olarak gösterdi. 540 hektarlık alan riskli alan 12 yıldır dönüşüm bekliyor. Tüm yetki bakanlıkta. Belediye en ufak olumsuz bir tavır göstermemiş ona rağmen 12 yıldır bir çivi çakılmamış. Karabağlar belediye başkanı ile konuyu görüştüm. Asıl dönüşüm yapılması gereken yerde değil yandaki rant alanında proje yapılmış. Karabağlar Belediyesi’nin itirazı buna… Bize hikaye anlatıyorlar. Yaptıkları tek şey rant projesiyle birilerine fayda sağlamak. Ben hiçbir yurttaşımızın bir depremde enkaz altında kalmasını istemiyorum. İzmir’de bütün binalar incelenecek ve öncelikli binalar belirlenecek. İZBETON sadece kaldırım ve yol ile uğraşacak. Ege şehir ve planlama ise kentsel dönüşüme bakacak” ifadelerini kullandı.